شناسهٔ خبر: 71019433 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

آمار ابتلا به سرطان در ایران تا ۲۵ سال آینده ۲ برابر می‌شود

معاون بهداشت وزارت بهداشت از پیش‌بینی افزایش ۲ برابری آمار مبتلایان سرطان در سالهای آتی خبر داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، علیرضا رئیسی امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه در وزارت بهداشت اظهار کرد: باتوجه به افزایش شیوع بیماری‌های مزمن در سطح جهان و ایران کل دنیا متحمل هرینه‌های زیادی خواهد شد و کشور ما نیز از این امر مستثنی نیست. بیماری‌های دیابت، قلبی و عروقی، کم‌تحرکی، چاقی و افزایش وزن، سرطان‌ها و... از جمله بیماری‌های مزمنی هستند که در آینده نه چندان دور هرینه‌های بسیاری به کشور تحمیل خواهند کرد بنابراین فقط توجه به سلامتی یک فرد به تنهایی مهم نیست و باید به عوامل محیطی که فرد در آن زندگی می‌کند نیز توجه داشته باشیم.

وی افزود: فرض کنید فردی همه دستورالعمل‌های حوزه بهداشت را انجام دهد اما زمانی که در معرض آلودگی هوا یا دود ناشی از استعمال دخانیات قرار بگیرد یا سموم باقیمانوه کشاورزی بالا باشد، فرد باز هم دچار مشکل در سلامتی می‌شود بنابراین برای تامین سلامت افراد باید همه عوامل اجتماعی موثر بر سلامت را در نظر گرفت. 

وی ادامه داد: باید میزان سواد سلامت مردم را ارتقا دهیم. سواد سلامت صرفا به معنای درس خواندن افراد نیست بلکه به معنای ایجاد یا آموزش مهارت‌هایی است که باعث تغییر رفتار در اقدامات پرخطر می‌شود. خروجی نهایی افزایش سواد سلامت، تاب‌آوری افراد جامعه دربرابر ناخوشی‌ها خواهد بود.

معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت:استفاده از تکنولوژی‌ها در سلامت اهمیت زیادی دارد. اگر از تکنولوژی‌های جدید استفاده نکنیم حداکثر تا 5 سال دیگر از سایر کشورها عقب می‌افتیم، البته در عین حال با گسترش تکنولوژی‌ها، ممکن است با چالش‌هایی نیز مواجه شویم از جمله اینکه اکنون با اینفودمی‌ها و موج اطلاعات غلط روبرو هستیم که افراد از فضای مجازی اطلاعات اشتباه دریافت می‌کنند. در تلاش هستیم سامانه یا سایتی برای پاسخگویی به شایعات ایجاد کنیم.

رئیسی بیان کرد: مرگ ناشی از سرطان در جهان حدود 10 میلیون نفر در سال است که حدود 25 سال دیگر این عدد بسیار افزایش پیدا خواهد کرد و به 35 میلیون مورد سالانه جدید خواهد رسید. در کشور ما، آخرین آمار و پیمایشی که انجام شده، نشان می‌دهد که قبلا 141 نفر در هر صد هزار نفر جمعیت، مبتلا به سرطان داشته‌ایم که این آمار اکنون به 172 ابتلا در هر 100 هزار نفر جمعیت رسیده است. در زنان میزان ابتلا کمی از مردان کمتر است و در 25 سال آینده در جهان 77 درصد رشد بروز سرطان را شاهد خواهیم بود اما براساس پیش‌بینی‌ها آمار سرطان در کشور ما در این بازه زمانی دو برابر خواهد شد که به معنای رشد 100 درصدی و بیشتر از جهان است.

وی توضیح داد: یکی از علل افزایش سرطان در سالهای آینده، افزایش سن امید به زندگی است زیرا سرطان در سالمندان بیشتر بروز پیدا می‌کند. مسئله دیگر محیط زندگی است، اکنون کشور ما با هوای آلوده و آلاینده هایی مواجه است که می‌تواند منجر به افزایش شیوع سرطان شود. مصرف دخانیات نیز از عواملی است که بر افزایش آمار اثرگذار خواهد بود. اگر بتوانیم عوامل خطر اصلی را کنترل کنیم احتمالا از بروز سرطان نیز جلوگیریخواهد شد‌

وی درباره عوامل خطر بروز سرطان بیان کرد: فشار خون، مصرف زیاد نمک و شکر، مصرف کم سبزیجات و لبنیات، استفاده از فست‌فودها، کم‌تحرکی و افزایش وزن و عوامل ژنتیکی بر بروز سرطان تاثیر دارند.

معاون بهداشت وزارت بهداشت آلودگی هوا را از عوامل مؤثر در افزایش بروز سرطان دانست و تأکید کرد: سیستم حمل‌ونقل عمومی و ریلی در کشور بسیار ضعیف است. نیازمند برقی‌سازی خودروها و افزایش ایستگاه‌های شارژ وسایل نقلیه برقی هستیم. وی افزود: کشورهای مختلف برای کنترل آلودگی هوا زمان‌بندی مشخصی جهت اجرای این طرح‌ها دارند و وزیر بهداشت نیز با جدیت این موضوع را دنبال می‌کند. از سوی دیگر، با وجود بیش از 250 روز آفتابی در کشور، بهره‌گیری از پنل‌های خورشیدی برای تأمین انرژی ضروری است.

وی تصریح کرد: 60 درصد آلودگی هوا ناشی از وسایل نقلیه متحرک است و خودروسازان داخلی مسئولیت اصلی آلودگی هوا و تصادفات جاده‌ای را بر عهده دارند.

رئیسی در پاسخ به پرسشی درباره توقف انتشار آمار سرطان از سال 1399، گفت: دانستن آمار سرطان حق مردم است و عدم انتشار آن چیزی را تغییر نمی‌دهد. حتی اگر نگرانی ایجاد شود، آمار باید اعلام شود تا مردم برای پیشگیری اقدام کنند. وی افزود: آمار سرطان جمع‌آوری شده و به محض تکمیل، منتشر خواهد شد.

وی درخصوص غربالگری سرطان‌ها بیان کرد: برنامه‌های مختلفی در این زمینه اجرا می‌شود و سیستم ثبت سرطان به بهبود آمار کمک کرده است. غربالگری سرطان پستان در مراکز بهداشتی انجام می‌شود و افراد مشکوک به سطوح بالاتر ارجاع داده می‌شوند. بااین‌حال، دسترسی به مراکز بهداشتی در شهرها کمتر است و باید با راه‌اندازی کمپین‌ها، آگاهی مردم را افزایش دهیم. همچنین، سرطان روده بزرگ با غربالگری منظم و تست‌های ساده قابل پیشگیری است.

وی بر لزوم اجرای برنامه پزشکی خانواده برای پیشگیری از بیماری‌ها تأکید کرد و گفت: در قانون برنامه هفتم توسعه بودجه پیش‌بینی شده برای این طرح مشخص شده است، اما اجرای آن نیازمند تخصیص بودجه کافی است. سرمایه‌گذاری در حوزه بهداشت موجب کاهش هزینه‌های درمان و افزایش پیشگیری خواهد شد.

معاون بهداشت با اشاره به تولید روزانه 150 تُن پسماند بیمارستانی، وضعیت مدیریت این زباله‌ها را نامطلوب دانست و گفت: وجود محل‌های انباشت زباله و مدیریت ناکافی، خطرات بهداشتی جدی ایجاد کرده است. به‌عنوان مثال، یکی از عوامل بومی شدن تب دنگی در چابهار، زباله‌های رها شده است. طرح ساماندهی پسماندهای بیمارستانی در سه استان اصفهان، همدان و قزوین در حال اجراست و جداسازی زباله‌های عفونی از غیرعفونی در این طرح مدنظر قرار دارد.

وی درخصوص شناسایی مبتلایان به ایدز گفت: طبق شاخص جهانی 90-90-90، باید 90 درصد مبتلایان شناسایی شوند، اما در کشور ما شناسایی کمتر از 50 درصد است. با اجرای پویش‌های تست ایدز، شناسایی 6 درصد افزایش یافته، اما هنوز بیش از 40 درصد مبتلایان شناسایی نشده‌اند. درمان ایدز در کشور کاملاً رایگان، محرمانه و مؤثر است.

رئیسی با اشاره به پیشرفت‌های بهداشتی پس از انقلاب اسلامی بیان کرد: شاخص مرگ‌ومیر نوزادان از 150 در هزار تولد به کمتر از 10، و مرگ‌ومیر مادران باردار از 250 به کمتر از 23 نفر کاهش یافته است. امید به زندگی نیز از 55 سال به حدود 78 سال افزایش یافته و پوشش واکسیناسیون بالای 95 درصد است. همچنین، تمام عمل‌های جراحی توسط پزشکان داخلی انجام می‌شود.

انتهای پیام/