بازدید رئیس جمهور و رئیس مجلس از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت»
رئیس مجلس شورای اسلامی با حضور در حسینیه امام خمینی (ره) و بازدید از بخشهای مختلف نمایشگاه پیشگامان پیشرفت گفت: همه همت کنیم و دومرتبه ناترازی مدیریتی را به برنامه هفتم وارد نکنیم.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی با همراهی اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت، مصطفی طاهری عضو کمیسیون صنایع و معادن و عباس گودرزی و مجتبی یوسفی دو عضو هیات رئیسه مجلس از نمایشگاه پیشگامان پیشرفت بازدید کرد. همزمان مسعود پزشکیان، رئیس جمهور با جمعی از اعضای دولت از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت» نیز در این نماشگاه حضور یافت. این نمایشگاه به معرفی برخی دستاوردها و توانمندیهای بخش خصوصی اختصاص دارد. رییس مجلس در این بازدید گفت: «اگر همه همت کنیم و دومرتبه ناترازی مدیریتی را به برنامه هفتم وارد نکنیم، حتما دولت و مجلس و بخش خصوصی میتوانند دست به دست هم داده و بخشی از مشکلات در سر سفره های مردم را حل کنند.» رویداد ملی «پیشگامان پیشرفت» از روز سهشنبه دوم بهمنماه با حضور رهبر انقلاب در نمایشگاه دستاوردهای بخش خصوصی آغاز شد. حضرت آیتالله خامنهای پس از این بازدید، در دیدار چهارشنبه با تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی بخش خصوصی، ضمن اشاره به اینکه نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت» نشان دهنده حرکت روبهجلوی بخش خصوصی کشور است، تأکید کردند: «من پیشنهاد میکنم مسئولین کشور بیایند این نمایشگاه را ببینند؛ قبلاً هم در دورهی گذشته همین درخواست را کردیم؛ [مسئولین] اگر ندیدند بیایند ببینند. رؤسای محترم قوا، مسئولین مختلف بیایند ببینند این نمایشگاه را.»
هفته گذشته رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار صدها نفر از کارآفرینان، سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی، در پاسخ به گلایه یکی از تولیدکنندگان مبنی بر طولانیتر شدن زمان صدور یک مجوز با وجود تذکر این موضوع در سخنرانی سال گذشته رهبری، خاطرنشان کردند: «من از این مسئله واقعاً شرمنده شدم. این مسائل را باید حل کرد و حل آنها در گرو باور و پایبندی عملی به ضرورت کمک به بخش خصوصی است بهگونهای که بخش خصوصی احساس کند که پشتش به کمکهای دولتی گرم است و امور بدون مانعتراشی، سهل و روان انجام میشود.» همواره اقتصاد، تولید و همچنین مشارکت مردم در امر اقتصادی از تاکیدات رهبر انقلاب بوده است بطوریکه از سال ۱۳۸۷، نامگذاری سالها توسط ایشان با رویکرد اقتصادی است. امسال نیز رهبر معظم انقلاب اسلامی شعار سال را «جهش تولید با مشارکت مردم» که ارتباط مستقیم با اقتصاد و معیشت مردم ایران دارد، نامگذاری کردهاند که نشان دهنده اهمیت حضور مردم و بخش خصوصی در امر تولید و اشغال است.
نکته مهمی که در انتخاب شعار سال وجود دارد تاکید رهبری بر مشارکت محسوس مردم در اقتصاد است؛ یعنی هدف باید این باشد که روابط حاکم بر اقتصاد به مردم واگذار شود و دولت نباید در اجرای اقتصاد دخالت کند بلکه اقتصاد توسط مردم و نهادهای مردمی باید اداره شود. تابآوری و مقاومت اقتصادی ایران در سایه تحریمهای 40 ساله این را ثابت میکند که اقتصادی ایران توان و ظرفیت بیشماری دارد که با داشتن عزم و اراده ملی میتوان از این ظرفیتها بهره برد و اقتصادی کشور را شکوفا کرد. بنابراین جهش تولید در سایه مشارکت محسوس مردمی، به عنوان یک پروژه باید در دستور کار مسؤولان قرار گیرد. تا زمانی که مسؤولان به این موضوع باور پیدا نکنند و هر مشکلات ریز و درشتی در کشور را به تحریمها گره بزنند، با انبوهی از مشکلات مواجه خواهیم شد. اقتصاد ایران برای رشد اقتصادی بنیانهای خوبی در اختیار دارد، هم از لحاظ تأمین نیروی انسانی و منابع طبیعی و هم موقعیت ژئوپلتیک اما مشکل اصلی اقتصاد از راهبردها، مدیریتها و نگاه ما به اقتصاد است رهبری هم ۸ سال است گرا میدهند که تولید باید جهش کند و در نهایت مردمی شود. اگر این تصمیم سامان یابد قطعاً اقتصاد رشد خوبی خواهد کرد.
موضوع مهمی که در دل شعار امسال نهفته و بارها نیز از سوی رهبری مورد تاکید قرار گرفته است، میدان دادن به بخش خصوصی واقعی برای پیشبرد اهداف اقتصادی است؛ اما متأسفانه تاکنون این هدف نتوانسته آنطور که باید و شاید محقق شود به گونهای که طبق برآوردها امروز بین ۶۰ تا ۷۰ درصد اقتصاد ایران به صورت دولتی اداره میشود. از همه مهمتر وضعیت نظام اداری و بروکراسیهای پیچیده در حوزههای مختلف کشور نیز سد راهی در برابر تحقق این شعار است که این مسئله در بازدید رهبر انقلاب از این نمایشگاه توسط مدیران بحش خصوصی نیز مطرح شد. شروع فعالیت اقتصادی و دریافت مجوزهای لازم در این خصوص همواره با دشواریهای فراوانی همراه بوده است. فرآیند پیچیده و طولانی صدور مجوز کسب و کار در کشور سالهاست که به عنوان یکی از چالشهای اساسی پیش روی فعالان اقتصادی مطرح است. درحالی که تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار از ۱۳ سال پیش تاکنون درقالب قانون اصل ۴۴ قانون اساسی یکی از تکالیف دولتها بوده است، اما همچنان این موضوع یکی از موانع کسب و کارهاست.
موضوعی که رئیس مجلس نیز بارها و در سخنرانی های متعدد بر آن تاکید کرده که «مشکلات ما از نبود امکانات نیست؛ مشکلات ما نشئت گرفته از ضعف در سیاست گذاری و ضعف در مدیریتی است که ما را با چنین مشکلاتی گرفتار کرده است.» او اعتقاد دارد: «ضعف در مدیریت و ضعف در مدیران باعث انباشتگی مشکلات شده و در هر دهه نیز یک سری مشکلات روی هم انباشته شده است.» قالیباف مشکل اصلی کشور را ناترازی مدیریتی می داند و اعتقاد دارد تازمانیکه ناترازی مدیریتی را حل نکنیم، نمیتوانیم ناترازی بخش های دیگر را حل کنیم. او مجددا در بازدید روزگذشته از نمایشگاه می گوید: « ناترازی مدیریتی را نباید به برنامه هفتم وارد کنیم.» قالیباف برنامه هفتم را شاخص وفاق دولت و مجلس می داند و تلاش دارد این برنامه با رفع تمام معایت گذشته سند پیشران و توسعه کشور شود. او می گوید: «تمام تلاش ما بود که بر نامه هفتم ضعفها و اشکالات گذشته را نداشته باشد و این برنامه از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است.» قالیباف پیش از این نیز گفته بود که «با برنامه هفتم توسعه زندگی کرده ام، قریب به ۱۲۰ ساعت در صحن مجلس و چندین هفته در کمیسیون تلفیق بحث شده و صدها جلسه بین دولت و مجلس بود؛ لذا امیدواریم با اجرای دقیق برنامه هفتم بتوان مشکلات حل و فصل کرد.» به هر روی، حال با اجرای برنامه هفتم توسعه و تلاش و اراده مسئولان امید است زنجیر بسته شده به پای تولید باز و با تسهیل شرایط صدور مجوز کسب و کارها برای فعالان اقتصادی زمینه رشد و جهش تولید فراهم شود.