فرارو- دونالد ترامپ رئیسجمهور جدید آمریکا، هفته گذشته مقابل دوربین شبکه فاکس نشست و اولین مصاحبه رسمی خود در دفتر بیضی را انجام داد. او که با شان هانیتی، مجری شناختهشده این شبکه گفتگو میکرد برخی مواضع پیشین خود در قبال ایران را بازگو کرد.
به گزارش فرارو، ترامپ از پاسخ به این سوال که آیا از حمله پیشدستانه به تاسیسات هستهای ایران حمایت میکند یا خیر، خودداری کرد، اما با تکرار ادعاهای پیشین گفت که ایران «نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد.» رئیسجمهور آمریکا تاکید کرد: «اگر توافقی حاصل شود راههایی برای اطمینان قطعی از آن وجود دارد و باید ۱۰ بار راستیآزمایی کرد.» ترامپ در بخش دیگری از مصاحبه خود گفت: «تنها چیزی که درباره ایران گفتهایم این است که میخواهم آنها کشور باعظمتی داشته باشند، آنها پتانسیل بالایی دارند، مردم شگفتانگیزی هستند. تنها چیزی که درباره ایران گفتم این است که آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند... اگر آنها یکی داشته باشند دیگران هم میخواهند داشته باشند و در این صورت همه چیز فاجعه خواهد بود.» ترامپ مدعی شد که در پایان دوران ریاستجمهوریاش تنها یک هفته تا توافق با ایران فاصله داشت.
صحبت ترامپ در واقع تکرار مواضع روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران در کاخ سفید بود که در میان سوالات دیگر، به موضوع ایران نیز اشاره کرد. او که هنگام امضای فرمانهای اجرایی ریاستجمهوری پاسخ خبرنگاران را میداد با بیان این ادعا که خوب خواهد بود اگر مسائل با ایران را بدون حمله اسرائیل بتوانیم حل کنیم، گفت: «امیدوارم ایران توافق کند.» رئیسجمهور آمریکا اضافه کرد: «امید است که این مساله بدون اینکه نیازی به نگرانی بر سر آن وجود داشته باشد حل شود. اگر بتواند بدون آنکه آن گام اضافی برداشته شود حل شود خوب خواهد بود.» او پنجشنبه نیز از پاسخ به سوالی درباره حمایت آمریکا از اسرائیل برای حمله به تاسیسات هستهای خودداری کرد. ایران بارها اعلام کرده است که در صورت انجام چنین اقدامی، واکنشی تند به آمریکا و اسرائی نشان میدهد.
تیم سیاست خارجی ترامپ
زمانی که نتیجه انتخابات ایالات متحده مشخص شد، کارشناسان بر این موضوع تاکید داشتند که ترکیب تیم سیاست خارجی ترامپ در اتخاذ سیاستهای او نسبت به ایران تاثیر زیادی خواهد داشت. تیم ترامپ تقریباً به طور کامل نسبت به دولت اول او تغییر کرده است. در حال حاضر گمانهزنیهای مختلفی وجود دارد که او پرونده ایران در دولت خود را به دست چه کسی میسپارد. رسانه آکسیوس آمریکا – نزدیک به منابع امنیتی – اخیراً ادعا کرده بود که این پرونده به استیو ویتکاف نماینده ترامپ در امور خاورمیانه سپرده خواهد شد. البته رئیسجمهور آمریکا اخیراً سپردن پرونده به ویتکاف را نادرست دانست. استیو ویتکاف فردی است که گفته میشود طی چند هفته اخیر نقش مهمی در پایان جنگ اسرائیل و حماس، توافق آتشبس و تبادل اسرا داشته است. او مایکل دیمینو افسر پیشین سیا و تحلیلگر امور نظامی و ضدتروریسم را نیز به عنوان رئیس سیاستگذاری پنتاگون برای خاورمیانه منصوب کرد. دیمینو از اقدام نظامی علیه ایران حمایت نمیکند. اما در کنار این انتصابات، اکنون مارکو روبیو سناتور تندرو ضدایران وزیر خارجه آمریکاست و باید دید که چه تاثیری بر ترامپ و دولتش خواهد گذاشت. مایک والتس مشاور امنیت ملی ترامپ نیز مواضع تندی نسبت به ایران دارد.
موضع دولت ایران
موضع دولت چهاردهم در خصوص تعامل با دولت ترامپ مشخص است. رئیسجمهور مسعود پزشکیان طی چند نوبت از جمله مصاحبه با شبکه NBC آمادگی برای گفتوگو با دولت جمهوریخواه آمریکا را اعلام کرد. او در یکی از سخنرانیهای اخیر خود در اهواز بر این موضوع تاکید کرد که مقام رهبری گفتند به غیر اسرائیل با همه کشورها براساس سه اصل عزت، مصلحت و حکمت ارتباط داشته باشیم.
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان نیز پیش از این گفته بود که گزینه دیپلماسی صرفاً به خاطر حضور ترامپ در قدرت منتفی نیست و ایران به عمل آمریکاییها نگاه میکند. در همین راستا، اکسیوس مدعی شد که ایران در جریان دومین جلسه گفتوگو با تروئیکای اروپایی که در ژنو برگزار شد، آمادگی خود برای توافق جدید را از طریق این کشورها به آمریکا اعلام کرده است. به گزارش یورونیوز، «دیپلماتهای اروپایی به پایگاه خبری «اکسیوس» گفتهاند ایران در مذاکرات اخیر خود با آنها بهوضوح اعلام کرده است که میخواهد مذاکراتی را برای یک توافق هستهای جدید و متفاوت از برجام آغاز کند. دیپلماتهای ارشد فرانسه، آلمان، بریتانیا و اتحادیه اروپا ۱۰ روز پیش با همتایان ایرانی خود در ژنو دیدار کردند و درباره برنامه هستهای ایران گفتوگو کردند. به گفته منابع اکسیوس، مقامات ایرانی از اروپاییها خواستند این پیام را به واشنگتن منتقل کنند و تأکید کردند که منتظر یک برنامه یا پیشنهاد از سوی ایالات متحده هستند.»
محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهور نیز که برای شرکت در مجمع جهانی اقتصاد به داووس در سوئیس رفته، در گفتگویی که اخیراً با فرید زکریا در حاشیه این اجلاس داشت ضمن این که آمادگی ایران برای در پیش گرفتن مسیر دیپلماسی را تکرار کرد، هشدار داد که ترامپ درباره ایران عاقلانه رفتار کند. ظریف پیش از این در مقاله منتشر شده در مجله فارن افرز نیز آمادگی ایران برای مذاکرات را اعلام کرده بود. در جهتی دیگر، تلاش زیادی از طرف نیروهای سیاسی تندرو صورت میگیرد که دوگانهای میان ترور سردار سلیمانی به دستور ترامپ و مذاکره با دولت جدید ترامپ ایجاد کند. دوگانهای که به رغم تلاشهای آنان ایجاد نشده است. مرور رسانهها و اظهارنظرها نشان میدهد که در حال حاضر حتی اکثر اصولگرایان نسبت به راهکارهای دیپلماتیک موضع منفی ندارند. صرفاً تندروها هستند که تلاش میکنند این مسیر را از جایگاههای به دست آمده در مجلس، تریبونهای نماز جمعه، صداوسیما، روزنامههای کیهان و جوان با دستانداز مواجه کنند.