دفتر رسانهای حماس نام چهار گروگان زن را که قرار است روز شنبه در دور دوم مبادله گروگانهای اسرائیلی و زندانیان فلسطینی آزاد شوند اعلام کرد.
در گزارش رسانههای اسرائيلی، نام این چهار سرباز اسرائیلی لیری آلباگ، نعما لوی، کارینا آریف و دانیلا گیلبوآ اعلام شده که از زمان حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حماس در نوار غزه نگهداری شدهاند.
به گزارش رویترز، حماس انتظار دارد پس از آزادی این چهار گروگان اسرائیلی ۲۰۰ زندانی فلسطینی در روز شنبه آزاد شوند، ازجمله ۱۲۰ زندانی که در حال گذراندن حبس ابد هستند و ۸۰ زندانی که محکومیتهای طولانی داشتند.
مبادله روز شنبه، دومین تبادل اسرا و گروگانها از زمان آغاز آتشبس جنگ غزه در روز یکشنبه است. پیش از این حماس سه غیرنظامی اسرائیلی را در ازای ۹۰ اسیر فلسطینی آزاد کرده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
توافق آتشبس که پس از ماهها مذاکرات متوالی با میانجیگری قطر و مصر و با حمایت ایالات متحده انجام شد، برای اولین بار، پس از آتشبسی که در نوامبر ۲۰۲۳ فقط یک هفته به طول انجامید، به نتیجه رسید.
در اولین مرحله توافق، حماس با آزادی ۳۳ گروگان ازجمله کودکان، زنان، افراد سالخورده، بیماران و مجروحان موافقت کرده است، در عین حال قرار است صدها اسیر فلسطینی از زندانهای اسرائیل آزاد شوند و نیروهای اسرائیلی از برخی از مواضعشان در نوار غزه عقبنشینی کنند.
در مرحله بعدی، دو طرف درباره تبادل گروگانهای باقیمانده و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه مذاکره خواهند کرد.
عضوگیری حماس
خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از منابعی در ایالات متحده نوشت که گروه حماس از زمان آغاز جنگ غزه تا کنون ۱۵ هزار جنگجو اضافه کرده است.
بنابر این گزارش، منابع آگاه از گزارش آژانسهای اطلاعاتی ایالات متحده اعلام کردند با اینکه حماس بسیاری از نیروهایش را در جنگ غزه از دست داده است، همزمان توانسته است اعضای جدیدی را جذب کند. افرادی که بسیاری از آنها جوانانی آموزشندیدهاند و برای اهداف امنیتی ساده استفاده میشوند.
پیش از این، روز ۱۴ ژانویه، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه وقت ایالات متحده، گفته بود که آمریکا معتقد است حماس تقریبا به همان اندازه که در جنگ غزه نیرو از دست داده توانسته افرادی را جذب کند.
ابوعبیده، سخنگوی شاخه مسلح حماس، نیز در ماه ژوئیه گفته بود که این گروه توانسته است هزاران جنگجوی جدید را به خدمت بگیرد.
مقامهای آمریکایی اعلام نکردهاند که حماس از زمان آغاز جنگ چند جنگجو از دست داده است. آنها تنها خاطرنشان کردهاند که این گروه بهشکل قابل توجهی کوچک و ضعیف شده و احتمالا هزاران نفر را از دست داده است.
جمعآوری اطلاعات دقیق درمورد حماس به دلیل فقدان اطلاعات قابل راستیآزمایی از داخل غزه دشوار است، با این حال آمار رسمی ایالات متحده نشان می دهد که تا قبل از هفتم اکتبر ۲۰۲۳، حماس بین ۲۰ هزار تا ۲۵ هزار جنگجو داشته است.
دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، روز چهارشنبه در پاسخ به سوالی درباره اظهارات بلینکن، تلاشهای حماس برای بهکارگیری نیروهای جدید را تایید کرد اما این تهدید را کماهمیت جلوه داد و گفت: «ما میدانیم که حماس جوانان را جذب میکند. اما حتی اگر آنها جوانان را جذب کنند سلاح یا امکانات آموزشی ندارند.»
کاهش چشمگیر تعداد کامیونهای کمکرسانی به غزه
سازمان ملل اعلام کرد که طی شش روز پس از آغاز آتشبس، بیش از چهار هزار و ۲۰۰ کامیون کمکرسانی وارد نوار غزه شده است، اما تعداد محمولههای تحویل دادهشده در روز جمعه کاهش قابل توجهی داشته است.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل (OCHA) با استناد به اطلاعات مقامهای اسرائیلی و میانجیهای توافق آتشبس - ایالات متحده، مصر و قطر - اعلام کرد که ۳۳۹ کامیون کمکرسانی روز جمعه وارد غزه شده است.
این در حالی است که در روزهای پیشین ۶۳۰ کامیون کمکرسانی در روز یکشنبه، ۹۱۵ کامیون در روز دوشنبه، ۸۹۷ کامیون در روز سهشنبه، ۸۰۸ کامیون در روز چهارشنبه و ۶۵۳ کامیون در روز پنجشنبه وارد نوار غزه شدهاند.
توافق اسرائیل و حماس مستلزم ورود دست کم ۶۰۰ کامیون کمکرسانی به غزه در هر روز از آتشبس اولیه شش هفتهای است که شامل ۵۰ کامیون حامل سوخت میشود.
قرار است نیمی از این کامیون ها به شمال غزه بروند، جایی که کارشناسان هشدار دادهاند قحطی قریبالوقوع است.