شناسهٔ خبر: 70985319 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

کاربردهای گسترده فناوری نانو در امور نظامی و تسلیحاتی

صاحب‌خبر -

شفقنا – تکنولوژی نانو بسیاری از زمینه‌های زندگی را متحول کرده و صنایع نظامی و امور دفاعی نیز در حال گسترده تر کردن استفاده از این فناوری نوین و پیشرفته هستند.

به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، فناوی نانو با سبک‌تر، قوی‌تر و کاربردی‌تر کردن مواد، به ایجاد سیستم‌های دفاعی پیشرفته کمک می‌کند که می‌توانند از سربازان محافظت کنند، سلاح‌ها را بهبود بخشند و سطح نظارت را افزایش دهند.

براساس گزارش نوریج، یکی از مهمترین کاربردهای نانو در ارتش، توسعه‌ تجهیزات حفاظتی بهتر برای سربازان در میدانهای نبرد است. زره پوشهای سنتی حجیم و سنگین هستند و تحرک را در جنگ محدود می‌کنند. محققان با استفاده از فناوی نانو در حال ایجاد موادی هستند که هم سبک و هم فوق‌العاده قوی باشند.

به عنوان مثال، لوله‌های کربنی نانو (که از اتم‌های کربن ساخته شده‌اند) برای تولید زره انعطاف‌پذیر استفاده می‌شوند که می‌تواند گلوله‌ها را متوقف کند و حتی در برابر انفجار مقاومت کند.

در سال 2021، تیمی از محققان در آمریکا نمونه‌ اولیه‌ای از یک زره مبتنی بر نانو را به نمایش گذاشتند که 50 درصد سبک‌تر از تجهیزات معمولی بود و در عین حال همان سطح حفاظت را ارائه می‌داد. این نوع پیشرفت می‌تواند حرکت و واکنش سریع سربازان را در موقعیت‌های خطرناک آسان‌تر کند.

همچنین از فناوری نانو برای بهبود سلاح‌ها و مهمات استفاده می‌شود. یکی از این کاربردها شامل نانوپوشش‌ها می‌شود که می‌تواند سلاح‌ها را بادوام‌تر و در برابر سایش و پارگی مقاوم‌تر کند. این پوشش‌ها می‌توانند نیاز به نگهداری را کاهش دهند و اطمینان حاصل کنند که سلاح‌ها در محیط‌های سخت مانند بیابان‌ها یا مناطق یخبندان به طور قابل اعتماد عمل می‌کنند.

علاوه بر این، فناوری نانو می‌تواند با دقیق‌تر و قدرتمندتر کردن مواد منفجره، آنها را تقویت کند. به عنوان مثال، مواد منفجره‌ نانوپایه به طور یکنواخت‌تری می‌سوزند که کارایی آنها را افزایش می‌دهد و خطر انفجارهای ناخواسته را کاهش می‌دهد.

حوزه‌ی دیگری که نانوفناوری در آن تأثیرگذار است، سیستم‌های نظارتی و تشخیص است. حسگرهای ساخته شده با نانو فوق‌العاده حساس هستند و می‌توانند حتی مقادیر کمی از مواد شیمیایی، تشعشعات یا عوامل بیولوژیکی را تشخیص دهند. این امر آنها را برای شناسایی تهدیداتی مانند سلاح‌های شیمیایی یا مواد منفجره ایده‌آل می‌کند.

در سال 2022، محققان در اروپا نانوحسگرهایی را توسعه دادند که قادر به تشخیص گازهای سمی در غلظت‌های خیلی کم هستند. این حسگرها می‌توانند با ارائه‌ هشدارهای اولیه در مورد مواد خطرناک موجود در هوا، از سربازان و غیرنظامیان محافظت کنند.

این گزارش اضافه می‌کند، فناوری نانو همچنین به ایجاد پهپادها و سیستم‌های رباتیک پیشرفته‌تر کمک می‌کند. مهندسان با استفاده از مواد سبک و با استحکام بالا می‌توانند پهپادهایی بسازند که کوچکتر، سریعتر و چابک‌تر هستند.

این پهپادها را می‌توان برای مأموریت‌های شناسایی به دوربین‌ها و حسگرهای «نانومقیاس» مجهز کرد و به نیروهای نظامی اجازه داد بدون به خطر انداختن جان انسان‌ها، اطلاعات حیاتی را جمع‌آوری کنند.

در برخی موارد، محققان حتی در حال توسعه‌ ریزپهپادهایی هستند که به اندازه‌ کف دست آدم کوچک هستند. این دستگاه‌ها می‌توانند بدون شناسایی به قلمرو دشمن بروند، تصاویر را ثبت کنند یا حرکات را ردیابی کنند.

یک کاربرد ویژه و آینده‌نگرانه‌ نانو در امور دفاعی، توسعه‌ مواد موسوم به مواد خودترمیم‌شونده است. این مواد می‌توانند خود را در هنگام آسیب دیدگی ترمیم کنند، دقیقاً مانند نحوه‌ بهبود پوست انسان پس از بریدگی.

یک وسیله‌ی نقلیه‌ نظامی را تصور کنید که می‌تواند پس از برخورد، فرورفتگی‌ها یا ترک‌های خود را ترمیم کند، یا هواپیمایی که می‌تواند سوراخ‌های کوچک بال‌های خود را ببندد. تحقیقات سال 2023 نشان می‌دهد که پلیمرهای خودترمیم‌شونده با قابلیت نانوفناوری می‌توانند در وسایل نقلیه، هواپیما و حتی لباس‌ها استفاده شوند و طول عمر آنها را افزایش داده و ایمنی را بهبود بخشند.

این خبر را اینجا ببینید.