شناسهٔ خبر: 70978220 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

مسئول دیپلماسی با ایران در دولت ترامپ مشخص شد

ايسنا : منابع رسانه‌ای خبر دادند که فرستاده ویژه ترامپ به منطقه مسئول «پرونده ایران» در دولت دوم ترامپ شد.

صاحب‌خبر -

منابع رسانه‌ای اعلام کردند که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا شامگاه پنجشنبه، «استیون ویتکاف» فرستاده ویژه خود به منطقه را مسئول «پرونده» ایران کرده است.

در همین راستا، «باراک راوید» خبرنگار اسرائیلی پایگاه خبری «آکسیوس» به نقل از چهار مقام آمریکایی گزارش کرد: «ترامپ، استیون ویتکاف، فرستاده ویژه خود به خاورمیانه را مسئول پرونده ایران کرده است.»

به باور راوید، تصمیم رئیس جمهور آمریکا برای انتصاب ویتکاف به‌عنوان مسئول پرونده ایران، نشانه‌ای از خواست او برای اتخاذ دیپلماسی با ایران و رسیدن به توافق هسته‌ای تازه با ایران است.

خبر مرتبط
حمله ترامپ به بایدن در داووس

رئیس جمهور جدید آمریکا در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس بار دیگر به رئیس جمهور قبلی این کشور تاخت.

نشریه «فایننشال‌تایمز» نیز در گزارشی پیرامون تصمیم ترامپ، مشابه راوید این اقدام را نشانه‌ای از قصد رئیس جمهور آمریکا برای «آزمودن» دیپلماسی با ایران تفسیر کرد.

تصمیم ترامپ درحالی است که پیشتر «مارکو روبیو»، وزیر امور خارجه آمریکا در جلسه استماع خود، پس از طرح ادعاهایی بی‌اساس درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران، اذعان کرد: «دولت آمریکا باید برای مذاکره با ایران آماده باشد.»

روبیو گفت: «به باور من، باید از هرگونه توافقی که به ثبات و امنیت منطقه کمک می‌کند و باعث امتیازدهی واقع‌بینانه آمریکا به ایران می‌شود استقبال کنیم.»

از طرفی، در روزهای اخیر، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حاشیه نشست داووس اظهار داشت که با دولت ترامپ درباره توافق با ایران تماس گرفته و امیدوار است «بسیار زود» با دولت دوم ترامپ تعامل کند.

خبر مرتبط
ترامپ حفاظت فیزیکی دو مقام سابق دیگر را لغو کرد

نشریه نیویورک‌تایمز خبر داد که رئیس‌جمهور آمریکا حفاظت فیزیکی وزیر خارجه سابق و نماینده ویژه سابق آمریکا در امور ایران را لغو کرده است.

او هم‌چنین نسبت به انعقاد توافق «تازه‌ای» بین ایران و آمریکا در دولت دوم ترامپ و آمادگی شخص او برای انعقاد چنین توافقی ابراز امیدواری کرد.

از طرفی، ترامپ اخیرا افرادی همچون  «برایان هوک» را که در دور اول ریاست‌جمهوری او نماینده ویژه آمریکا در امور ایران بود را اخراج کرده است. برخی منابع علت اخراج شدن هوک را «ادعای او درباره تصمیم ترامپ برای اتخاذ فشار حداکثری علیه ایران، پیش از بررسی همه گزینه‌ها (دیپلماسی)» اعلام کردند.

هوک که از تندروهای آمریکا در زمینه سیاست‌ها نسبت به ایران است، در دور اول ریاست‌جمهور ترامپ نقش پررنگی در اجرای سیاست «کارزار فشار حداکثری» ترامپ علیه ایران داشت.

این تحولات درحالی است که ایران به‌رغم خروج یک‌جانبه دولت آمریکا از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸، به تعهدات خود در متن توافق متعهد بوده و تنها پس از یک سال و نیم تحمل تحریم‌ها و بدعهدی شرکای اروپایی توافق در عمل به تعهدات‌شان مبنی بر ایجاد سازوکاری برای کاهش تاثیر تحریم‌ها و عادی‌سازی روابط تجاری با ایران، اعلام کرد در چند گام تعیین‌شده از تعهدات داوطلبانه خود در توافق هسته‌ای فاصله می‌گیرد.

این اقدام ایران، واکنشی مشروع به بدعهدی طرفین توافق، ذیل بند ۳۶ برجام و با اطلاع آژانس بوده است. با این حال، مقامات ایران اعلام کردند به‌رغم بازگشت تمامی طرفین به اجرای تعهداتشان، این اقدامات بازگشت‌پذیر به حالت اولیه بازگردانده خواهند شد.

مذاکرات وین در دولت «جو بایدن» برای احیای این توافق بی‌نتیجه ماند، اما ایران تاکید کرده است در صورتی که طرفین اراده سیاسی نشان دهند، آماده نهایی کردن توافقی برای لغو تحریم‌ها خواهد بود.