مراکز داده اغلب بهعنوان ستون فقرات دنیای دیجیتال در نظر گرفته میشوند و از رسانههای اجتماعی گرفته تا رایانش ابری را تأمین میکنند. بر اسا س دادههای کلودسین دادههای Cloudscene (بزرگترین فهرست مستقل دنیا از اینترنت پرسرعت، مراکز داده و خدمات ابری)، تا مارس ۲۰۲۴، کشورهای جهان با بیشترین مراکز داده عبارتند از:
- آمریکا ۵,۳۸۱
- آلمان ۵۲۱
- انگلستان ۵۱۴
- چین ۴۴۹
- کانادا ۳۳۶
- فرانسه ۳۱۵
- استرالیا ۳۰۷
- هلند ۲۹۷
- روسیه ۲۵۱
- ژاپن ۲۱۹
- مکزیک ۱۷۰
- ایتالیا ۱۶۸
- برزیل ۱۶۳
- هند ۱۵۲
- لهستان ۱۴۴
- اسپانیا ۱۴۳
- هنگ کنگ ۱۲۲
- سوئیس ۱۲۰
- سنگاپور ۹۹
- سوئد ۹۵
- نیوزلند ۸۱
- اندونزی ۷۹
- بلژیک ۷۹
- اتریش ۶۸
- اوکراین ۵۸
- بقیه جهان ۱۴۶۹
رونق مراکز داده در آمریکا
به گزارش ایمنا، ایالات متحده آمریکا ۴۵.۶ درصد سهم کل مراکز داده را با ۵۳۸۱ مرکز به خود اختصاص داده و پیشرو در زمینه محاسبات است. شرکتهای بزرگ فناوری این کشور ازجمله مایکروسافت و آمازون، در سالهای اخیر میلیاردها دلار در زیرساختهای دیجیتال و هوش مصنوعی سرمایهگذاری کردهاند.
هزینه این همه توان محاسباتی افزایش مصرف انرژی است. برای مثال میانگین گفتوگو با چت جیپیتی (ChatGPT) برای پردازش به ۱۰ برابر بیشتر از یک جستوجوی سنتی گوگل انرژی نیاز دارد.
طبق تحقیقات شرکت خدمات مالی و بانکداری چندملیتی آمریکایی «گلدمن ساکس»، در آینده مراکز داده بزرگترین محرک تقاضای برق در ایالات متحده آمریکا خواهند بود و تا سال ۲۰۳۰ مراکز داده هشت درصد از کل تقاضا را به خود اختصاص خواهند داد. این میزان در سال ۲۰۲۲ برابر با سه درصد بوده است.
با توجه به جنگ تجاری مداوم چین با آمریکا که صادرات تراشههای پیشرفته همچون پردازندههای گرافیکی انویدیا (Nvidia )را ممنوع کرده است، این کشور اکنون باید تراشههای خود را طراحی و تولید کند.
ساخت تراشهها چالش بزرگتری نسبت به طراحی آنهاست، چراکه هیچیک از شرکتهای داخلی چین قادر به تولید نیمهرساناهای برتر نیست و توسعه این نوع تخصص ممکن است سالها طول بکشد. علاوهبر این، تجهیزات مورد نیاز برای ساخت این تراشهها در انحصار ایاسامال هلند( ASML) قرار دارد، تنها شرکت جهان که توانایی تولید دستگاههایی بسیار پیچیده را برای تولید پیشرفتهترین تراشهها دارد، که صادرات آن نیز به چین ممنوع شده است.