شناسهٔ خبر: 70966096 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

رضا امیرخانی در مشهد از فوت‌وفن نویسنده‌شدن گفت

توسعه فردی؛ حلقه مفقوده نویسندگی حرفه‌ای در ایران

نشست تخصصی «نویسندگانی به مثابه حرفه» در قالب نشست‌های عصر داستان با حضور رضا امیرخانی، نویسنده سرشناس کشورمان در مشهد برگزار شد.

صاحب‌خبر -

در آغاز این نشست؛ امیرمهدی حکیمی، مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی در سخنانی گفت: سلسله جلسات عصر داستان بیشتر از دو سال قبل با حضور رضا امیرخانی آغاز شد. ۱۳ نفر از برجستگان ادبیات ایران میهمان این سلسله جلسات بودند ‌و‌ این انجمن ادبی حدود ۱۲۰ عضو ثابت و ‌غیرثابت دارد که بیش از هزار و 200 داستانک و ۵۰۰ داستان کوتاه توسط اعضای آن نوشته شده و جوایز ادبی زیادی کسب کرده‌اند.حکیمی از برگزاری یک جایزه جهانی ادبی در آینده‌ای نزدیک خبر داد ‌و افزود: خوشبختانه در ادبیات دینی مسیر جدیدی باز شده که با نام امام رضا(ع) گره خورده است و امیدوارم مشهد به مهد داستان ایران تبدیل شود.نویسنده رمان «من او» در این نشست درباره موضوع نویسندگی به مثابه حرفه گفت: برای نویسنده حرفه‌ای شدن، چگونه داستان نوشتن خیلی مهم ‌نیست بلکه مهم‌ترین ویژگی نویسنده، شهودش نسبت به خودش است اینکه کجا ایستاده!
او افزود: قسمت‌های مهم‌تری در مسیر نویسندگی وجود دارد که نسبت به آن بی‌توجهیم؛ از بیماری‌های جسمی و روحی که نویسندگان را تهدید می‌کند، گرفته تا جوانمرگی آن‌ها در این حرفه.امیرخانی یادآور شد: ‌اخیراً یکی از نویسندگان خوب طنز کشورمان در غربت خودکشی کرد و مهم است نسبت به چرایی این اتفاق‌ها آگاه باشیم. نویسنده «بیوتن» با بیان اینکه افسردگی برخی نویسندگان را تهدید می‌کند و اختلال دوقطبی در میان آن‌ها شایع است، افزود: حرکت مداوم از درون‌گرایی به برون‌گرایی، افراد را دچار اختلالات روحی می‌کند. 
امیرخانی اظهار کرد: ما درباره توسعه فردی حرف نمی‌زنیم، کسی به ما توسعه فردی یاد نمی‌دهد درحالی که  قسمت حرفه‌ای نویسندگی در توسعه فردی است و نویسندگان باید نسبت به حقوق نشر آشنایی داشته باشند. متأسفانه بسیاری از نویسندگان برجسته با مسائل حقوقی نشر آشنایی ندارند.
وی در توضیح اهمیت توسعه فردی در حرفه نویسندگی گفت: آدمی که همیشه پشت میز است آمادگی افسردگی دارد و باید دریچه‌های جدیدی را به روی خودش باز کند.امیرخانی افزود: صنعت نشر بسیار بزرگ است و‌ اگر نویسنده جایگاهش را در این صنعت نبیند، آسیب می‌بیند.
نویسنده «رهش» اظهار کرد: بسیاری از نویسندگان ایرانی، جوانمرگ می‌شوند یعنی پس از نوشتن دو‌ یا سه کتاب، حذف می‌شوند چون نسبت به حقوق نشر بی‌توجه ‌و ناآگاه‌اند. 
او‌ تأکید کرد: نوشتن مثل هر شغلی قسمت‌های مرتبط با توسعه فردی دارد که باید نسبت به آن آگاه بود. توجه به سلامت جسمانی و روانی برای حال خوب نویسنده مهم است ‌ولی درباره این مسائل با نویسنده‌ها حرف زده نمی‌شود.امیرخانی با بیان اینکه باید اقتضائات صنعت نشر را به نویسندگان آموخت، خاطرنشان کرد: روش‌های اندازه‌گیری فردی باید کمی باشد، یعنی مشخص کنید هر روز چند کلمه می‌نویسید.
 ارزیابی کیفی بهترین شرایط برای گول زدن خودتان است.امیرخانی خطاب به نویسندگان جوان و‌ کم‌تجربه افزود: ناشر حرفه‌ای انتخاب کنید چون میزان فروش کتاب مهم است. به عنوان نویسنده، کتاب چاپ ‌کردن یکی از کارهای شماست ولی مهم‌ترین آن نیست باید در شرایطی باشید که ناشران دنبالتان باشند. وی با بیان اینکه رمان نوشتن عین ریاضت کشیدن و ‌پروژه‌ای طولانی مدت است، خاطرنشان کرد: نویسنده باید برای نوشتن زمان بگذارد و یک رمان‌نویس باید روزی پنج ساعت برای اثرش وقت بگذارد. 
امیرخانی در پایان گفت:   نویسندگی یک مسیر طولانی است و سوددهی آن از سال پانزدهم به بعد است چون تبلیغات و‌ شناخته شدن نویسنده در فروش مهم است. 

خبرنگار: زهره کهندل