ساعاتی پس از برگزاری مراسم تحلیف دونالد ترامپ و آغاز به کار او بهعنوان چهلوهفتمین ریاستجمهوری ایالات متحده، مجلس سنا به اولین گزینه معرفیشده برای کابینه دولت جدید آمریکا رای مثبت داد.
به گزارش فاکسنیوز، مارکو روبیو، سناتور فلوریدا، نمایندگان مجلس سنا به اتفاق آرا وزیر خارجه بعدی ایالات متحده را تایید کردند و به این ترتیب اولین عضو کابینه ترامپ تایید کنگره را دریافت کرد.
پیش از رایگیری مجلس سنا که دوشنبهشب انجام شد، رایگیری جداگانهای در کمیته روابط خارجی سنا انجام شد و نمایندگان به اتفاق آرا، به نامزدی روبیو رای مثبت دادند. به این ترتیب مارکو روبیو که از سال ۲۰۱۱ سناتور است، به جای آنتونی بلینکن سیاستهای خارجی ایالات متحده را، احتمالا با شیوههایی بسیار متفاوت از او، پی بگیرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آنتونی بلینکن، هفتادویکمین وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، در آستانه آغاز به کار دولت دونالد ترامپ از وزارت خارجه خداحافظی کرد. او از جمله مقامهای دولت جو بایدن بود که رویکرد مماشات با جمهوری اسلامی ایران را دنبال میکرد و عملکردش با انتقاد جمهوریخواهان مواجه بود.
روبیو ۵۳ ساله اهل فلوریدا که در خانواده مهاجری از کوبا متولد شده، از منتقدان جدی تفکر چپ و سوسیالیستی است. او در سیاست خارجی قوی پیشینه قوی دارد و بهعنوان یکی از اعضای قدیمی کمیته روابط خارجی و اطلاعات سنا، نقش جدیدش را در وزارت خارجه آمریکا به عهده میگیرد.
روبیو در جلسه تایید اولیه خود در هفته گذشته اعلام کرد که در زمان ترامپ، «اولویت اصلی» وزارت خارجه این است که آمریکا را در اولویت قرار دهد. او تاکید کرد که میخواهد کاری کند «آمریکای قدرتمند در جهان مشارکت داشته باشد، اما منافع ملی اصلی ایالات متحده بار دیگر بر هر چیز دیگری اولویت داشته باشد».
روبیو در حالی سمت وزیر خارجه آمریکا را میپذیرد که جهان با چالشهای بسیاری مواجه است. تهاجم روسیه به اوکراین، جنگ بین اسرائیل و حماس در غزه و همچنین چالشهای پیش روی جمهوری اسلامی از جمله مهمترین مسائل وزیر خارجه جدید آمریکا است.
او در سخنان هفته گذشتهاش درگیری بین اوکراین و روسیه را «بنبست» توصیف کرد و گفت که این شرایط «باید به پایان برسد». روبیو همچنین افزود که بر اساس توافق صلح پیشنهادی ترامپ، هر دو کشور باید امتیازهایی بدهند تا از این بنبست نجات پیدا کنند.
در همین حال، بهرغم انتقادهای قبلی ترامپ از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، روبیو این اتحاد را «بسیار مهم» خواند و تاکید کرد که ترامپ نیز از حامیان ناتو است.
روبیو در مورد غزه، از اقدامهای اسرائیل برای دفاع از خود در برابر حماس حمایت کرد، اما در عین حال گفت: «ایده ما این است که در آن منطقه درگیری وجود نداشته باشد و مردم بتوانند در کنار یکدیگر و بدون هرگونه چالشی زندگی کنند. متاسفانه شرایط برای این موضوع تاکنون فراهم نبوده است و باید ببینیم که چه کاری میتوانیم انجام دهیم.»
روبیو طی سخنان هفته گذشته خود مقابل کمیته روابط خارجی سنا، بارها به چین اشاره و بر رقابت میان پکن و واشینگتن، تاکید کرد. او چین را به نپذیرفتن تعهدهای متقابل و زیر پا گذاشتن مسئولیتهایش برای رسیدن به جایگاه ابرقدرت جهانی متهم کرد.
مارکو روبیو مدافع فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران است و فشار و اعمال قدرت در برابر مقامهای جمهوری اسلامی را لازم میداند. او مردم ایران را از نظام حاکم متمایز میکند و معتقد است دولت آمریکا باید از هر توافقی که به تقویت جمهوری اسلامی منجر شود، اجتناب کند.
روبیو مانند دیگر چهرههایی که ترامپ برای کابینه خود معرفی کرده، از مخالفان جدی برجام است. او در زمان شکلگیری برجام پیشبینی کرده بود: «ایران به توافق هستهای پایبند نخواهد بود، جمهوری اسلامی در گذشته نیز برای رسیدن به اهدافش غرب را گمراه کرد. آنها درباره موضوعهای فنی توافق رایزنی خواهند کرد و با گذشت زمان، محدودیتهای توافق را دچار فرسایش خواهند کرد و ما با گذشت زمان از موارد نقض توافق چشمپوشی خواهیم کرد و آنها حقایق میدانی را در جهان تغییر خواهند داد و ما مجبور خواهیم بود که با آنها موافقت کنیم.»
روبیو از حامیان «قانون مهسا» و پیشنهاددهنده دو طرح در مقابل جمهوری اسلامی است که به سنا ارائه شده است؛ یکی از این طرحها فروش نفت ایران را هدف میگیرد و دیگری تحت عنوان «پایان دادن به تروریسم جمهوری اسلامی» زمینه را برای تشدید فشارها و تحریمها همواره میکند.
او از جان کری، وزیر خارجه پیشین آمریکا، هم بابت دیدارهای مکرر با ظریف پس از پایان دولت اوباما، انتقاد کرده بود.
به عقیده برخی تحلیلگران، حضور مارکو روبیو در راس وزارت خارجه آمریکا میتواند به تشدید تحریمهای نفتی علیه ایران منجر شود. این تحریمها در دولت اول ترامپ نیز برقرار بودند و به کاهش شدید فروش نفت ایران منجر شدند، اما با روی کار آمدن دولت بایدن و سیاست مماشات او با جمهوری اسلامی، از این تحریمها چشمپوشی شد و فروش نفت ایران افزایش یافت. منتقدان بر این باورند که جمهوری اسلامی از این منبع درآمد به جای بهبود وضعیت معیشتی مردم ایران، برای گسترش ماجراجوییهای منطقهای استفاده میکند.