شناسهٔ خبر: 70922779 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فرارو | لینک خبر

چهار اولویت اصلی دولت ترامپ در روز‌های نخست چه خواهد بود؟

دونالد ترامپ با بازگشت به کاخ سفید، در پی اجرایی کردن ۵۹ فرمان اجرایی فوری، شامل سیاست‌های سختگیرانه مهاجرتی، افزایش تعرفه‌ها و گسترش تولید سوخت‌های فسیلی است. او قصد دارد با امضای دستورات اجرایی، مرز جنوبی را ببندد، تابعیت با حق تولد را لغو کند و تعرفه‌هایی بر کالا‌های مکزیک، کانادا و چین اعمال کند. همچنین ترامپ وعده داده سیاست‌های اقلیمی دولت بایدن را لغو و حفاری‌های جدید را آغاز کند.

صاحب‌خبر -

فرارو- «جان هالتی وانگر» تحلیلگر ارشد حوزه روابط بین‌الملل در نشریه آمریکایی فارن پالیسی.

به گزارش فرارو به نقل از نشریه فارن پالیسی، «دونالد ترامپ» روز دوشنبه به کاخ سفید بازمی‌گردد و برنامه‌های خود را با شتاب آغاز می‌کند. او اعلام کرده است که در همان ابتدا مسائل امنیت مرزی، تجارت و انرژی را در اولویت قرار می‌دهد و با امضای چندین دستور اجرایی، این اهداف را دنبال خواهد کرد. بر اساس گزارش پایگاه خبری آکسیوس، دونالد ترامپ وعده داده که در روز نخست کاری خود، ۵۹ فرمان اجرایی مختلف را به امضا درخواهد آورد. 

در طول کمپین انتخاباتی خود، «دونالد ترامپ» تعهدات بلندپروازانه‌ای را مطرح کرده است؛ از جمله اخراج گسترده مهاجران غیرقانونی و پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین ظرف ۲۴ ساعت. اگرچه او احتمالاً تلاش خواهد کرد تا برنامه‌های خود را با جدیت پیش ببرد، با این حال، همچنان با موانع عمده‌ای مواجه خواهد بود. در هفته نخست دوره دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، انتظار می‌رود که وی در چهار زمینه کلیدی اقدامات ملموسی انجام دهد:

الف) مهاجرت

دونالد ترامپ اعلام کرده است که در اولین روز کاری، سیاست‌های مهاجرتی سختگیرانه‌ای را در پیش خواهد گرفت؛ از جمله بستن فوری مرز جنوبی آمریکا و آغاز «بزرگ‌ترین برنامه اخراج مهاجران غیرقانونی در تاریخ کشور». «استیون میلر» که در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ مسئول سیاست‌های مهاجرتی بود و اکنون معاون او در امور سیاست‌گذاری شده است، تصریح کرده که رئیس‌جمهور جدید قصد دارد در همان نخستین روز کاری با امضای چند دستور اجرایی به شدت با مهاجرت غیرقانونی مقابله کند.

یکی دیگر از وعده‌های ترامپ، امضای دستوری برای پایان دادن به «تابعیت با حق تولد» است. این حق که به موجب اصلاحیه چهاردهم قانون اساسی ایالات متحده تضمین شده، به تمامی افرادی که در خاک آمریکا متولد می‌شوند، صرف‌نظر از وضعیت مهاجرت یا تابعیت والدینشان، شهروندی می‌دهد. تلاش برای لغو این حق احتمالاً منجر به نبرد‌های حقوقی گسترده‌ای خواهد شد. دونالد ترامپ در ماه مه ۲۰۲۳ در بیانیه‌ای ویدئویی درباره این طرح گفت: «سیاست من یک عامل اصلی مهاجرت غیرقانونی را حذف خواهد کرد، مهاجران بیشتری را از آمدن به آمریکا منصرف می‌کند و بسیاری از مهاجرانی را که جو بایدن به طور غیرقانونی وارد کشور کرده است، به بازگشت به کشور‌های خود تشویق خواهد کرد.»

در مورد مهاجرت قانونی نیز نگرانی‌ها و عدم قطعیت‌های فراوانی وجود دارد؛ به‌ویژه با یادآوری ممنوعیت سفر به چند کشور عمدتاً مسلمان که در روز‌های نخست ریاست‌جمهوری اول ترامپ در سال ۲۰۱۷ اجرایی شد. بیش از دوازده دانشگاه آمریکایی به دانشجویان و اساتید بین‌المللی خود توصیه کرده‌اند که پیش از مراسم تحلیف به ایالات متحده بازگردند تا در صورت وضع ممنوعیت‌های جدید، با محدودیت‌های احتمالی مواجه نشوند.

ب) جنگ روسیه و اوکراین

به نظر می‌رسد تیم «دونالد ترامپ» پذیرفته که پایان دادن به جنگ تقریباً سه‌ساله میان روسیه و اوکراین در یک روز ممکن نیست. اکنون مشاوران ترامپ این واقعیت را می‌پذیرند که چنین اقدامی احتمالاً ماه‌ها و شایدهم بیشتر به طول خواهد انجامید. با این حال،  راهبرد اصلی ترامپ همچنان بدون تغییر باقی مانده است. ترامپ قصد دارد با استفاده از تهدید به تحریم‌ها یا ارائه کمک‌های نظامی (و احتمالاً قطع این کمک‌ها)، «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه و «ولودومیر زلنسکی»، رئیس‌جمهور اوکراین را به مذاکره وادار کند. او حتی آمادگی خود را برای قبول برخی خواسته‌های مسکو نظیر واگذاری بخشی از اراضی اوکراین و ممانعت از عضویت کی‌یف در ناتو ابراز کرده است.

در همینو ارتباط، «مارکو روبیو» که برای تصدی پست وزارت امور خارجه ترامپ نامزد شده، در نشست تأییدیه سنا در این هفته بر این موضع تأکید کرد. او گفت: «باید از سوی فدراسیون روسیه، اوکراین و ایالات متحده امتیازاتی داده شود.» وی همچنین خاطرنشان کرد که «تحریم‌ها و لغو تحریم‌ها» بخشی از این روند خواهد بود. روبیو همچنین تأکید کرد که ترامپ همچنان به حمایت از ناتو متعهد است. با این حال، ترامپ بار‌ها اعلام کرده که کشور‌های اروپایی باید بیشتر در زمینه امنیت قاره خود مسئولیت بپذیرند. این موضع نشان می‌دهد که او انتظار دارد دیگر کشور‌ها نیز در آینده بخشی از بار مذاکرات و تلاش‌های میانجیگری را به دوش بگیرند.

ج) تعرفه‌ها و تجارت

دونالد ترامپ برنامه‌های مفصلی برای وضع تعرفه‌ها دارد که ممکن است بلافاصله اجرایی شوند. او در ماه نوامبر از طریق شبکه اجتماعی تروث سوشیال «تروث سوشال» اعلام کرد که در نخستین، دستور اجرایی خود، ۲۵ درصد تعرفه بر تمام کالا‌های وارداتی از مکزیک و کانادا وضع خواهد کرد. به گفته ترامپ، این تعرفه تا زمانی که جریان مواد مخدر، به‌ویژه فنتانیل و مهاجرت غیرقانونی متوقف نشود، باقی خواهد ماند. او همچنین تعرفه‌ای ۱۰ درصدی برای واردات از چین، به‌دلیل مشارکت این کشور در تجارت فنتانیل در نظر گرفته و حتی تهدید کرده است که این میزان را تا ۶۰ درصد افزایش خواهد داد؛ هرچند به‌طور معمول، وضع تعرفه‌ها نیازمند ماه‌ها بررسی است، ترامپ ممکن است با استناد به قانونی مصوب ۱۹۷۷ که برای مواقع اضطراری اقتصادی طراحی شده، این تعرفه‌ها را در همان روز نخست اجرایی کند.

د) انرژی و اقلیم

در دوره دولت پیشین، «جو بایدن» سیاست‌های اقلیمی را از اولویت‌های اصلی خود قرار داده بود و صد‌ها میلیارد دلار یارانه و مشوق مالیاتی برای پروژه‌های انرژی پاک اختصاص داد؛ اما دونالد ترامپ تأکید کرده که بسیاری از این سیاست‌ها را لغو خواهد کرد. او قصد دارد از روز نخست، دستورالعمل‌های مربوط به خودرو‌های الکتریکی را کنار بگذارد و تولید سوخت‌های فسیلی را به‌طور قابل‌توجهی افزایش دهد. «دونالد ترامپ» در دسامبر ۲۰۲۳ در گفت‌وگویی اعلام کرد: «ما از همان روز نخست حفاری می‌کنیم؛ حفاری، حفاری، حفاری.» همچنین در سپتامبر ۲۰۲۴ وعده داد که بلافاصله مجوز حفاری‌های جدید، خطوط لوله، پالایشگاه‌ها، نیروگاه‌ها و راکتور‌های هسته‌ای را صادر کند و قوانین محدودکننده را کنار بگذارد. او همچنین طرح توقف پروژه‌های بادی دریایی را از اقدامات فوری خود معرفی کرده است.