به گزارش "ورزش سه"، جوانگرایی در چند سال اخیر به عنوان یک واژه لاگژری (که البته تلفظ اشتباه آن لاکچری است) به فوتبال ما اضافه شده است و افراد بسیاری از این واژه در صحبتهای خود استفاده میکنند اما وقتی خوب به حرفهایشان گوش میدهیم چیز خاصی چه درباره مفهوم این واژه و چه درباره راهکارهای رسیدن به آن دستگیرمان نمیشود.
جوانگرایی مستلزم تغییر نحوه حکمرانی فوتبال، تنظیم قوانین و مقررات با محوریت ترغیب باشگاهها به تمرکز بر روی آکادمیها و رفع مسدودی جریانهای درآمدی میباشد. در واقع، برای اینکه جوانگرایی در سطح باشگاهها و تیم ملی اتفاق بیفتد، بایستی که این پیش شرطها محقق شود و تا زمانی که این پیش شرطها رعایت نشوند، در فوتبالمان صرفا شاهد "ادعای جوانگرایی" هستیم تا "جوانگرایی واقعی". درهمین راستا، برای بررسی دوگانه ادعای جوانگرایی و جوانگرایی واقعی، در این مقاله قصد داریم به وضعیت بازیکنان بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال لیگ برتر در طول نیم فصل اول بپردازیم و نشان دهیم که این بازه سنی در مقایسه با رده سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال و همچنین رده سنی ۲۱ تا ۲۵ سال چه عملکردی دارد. اهمیت بررسی بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال از آنجایی دوچندان میشود که کادرفنی تیم ملی کشورمان در سه فیفادی گذشته فهرستی با میانگینی در این بازه سنی ارائه کرده است. گفتنی است که در این مقاله به بازه سنی ۳۱ سال و بالاتر پرداخته نمیشود.
در واقع، در این مقاله سعی داریم که بهطور مفصل به سوالات زیر پاسخ دهیم.
۱) تعداد بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال نسبت به بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال و رده سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال چگونه بوده است؟
۲) دقایق حضور بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال نسبت به دو رده سنی دیگر چگونه بوده است؟
۳) عملکرد بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال نسبت به دو رده سنی دیگر چگونه بوده است؟
۴) چند بازیکن ۲۶ تا ۳۰ سال مورد اعتماد سرمربیان خود قرار گرفتهاند؟ برای اندازهگیری این شاخص فرض کردیم بازیکنی مورد اعتماد سرمربی خود بوده که در نیم فصل اول حداقل ۹۰۰ دقیقه (۱۰ بازی کامل) برای تیمش به میدان رفته باشد (جدای از اتفاقات و مصدومیتهای فوتبالی).
۵) چند بازیکن یا چند درصد از بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال که بالای ۹۰۰ دقیقه به میدان رفتهاند، به تیم ملی در سه فیفادی گذشته دعوت شدهاند؟ تعداد بازیکنان دعوت شده از این بازه سنی که در لیگ فعالیت میکنند نسبت به بازیکنان رده سنی ۲۱ تا ۲۵ سال چگونه بوده است؟
قبل از اینکه وارد پاسخگویی به سوالات فوق شویم، بیایید با این دو فکت جالب شروع کنیم.
۱) آلومینیوم اراک که در فوتبال ایران با جوانگرایی شناخته میشود، در نیم فصل اول از ۸ بازیکن ۲۶ تا ۳۰ سال استفاده کرده و این بازیکنان مجموعا ۶۷۱۳ دقیقه به میدان رفتهاند که از مجموع دقایق حضور بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال این تیم بیشتر میباشد.
۲) تیم فوتبال هوادار که همواره سیاست بها دادن به جوانان را اولویت خود قرار داده، در آخرین بازی نیم فصل مقابل پرسپولیس با میانگین سنی ۲۹.۳۶ سال وارد زمین شد و در انتهای مسابقه پس از انجام ۵ تعویض و ورود بازیکنان جوان میانگین سنی آنها به ۲۴.۴۵ سال رسید.
حالا با دقت به سه تصویر زیر که تعداد دقایق حضور، تعداد بازیکنان و عملکرد موثر (مجموع پاس و پاس گل) هر تیم برای سه رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال، ۲۱ تا ۲۵ سال و ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال را نشان میدهد، نگاه کنید.
تصویر یک: تعداد دقایق حضور بازیکنان هر تیم در سه رده سنی اشاره شده
تصویر دو: تعداد بازیکنان هر تیم در سه رده سنی اشاره شده
تصویر سه: عملکرد موثر بازیکنان هر تیم در سه رده سنی اشاره شده
تراکتور: اشترکالی بهترین خارجی لیگ
تراکتوریها هم از نظر تعداد بازیکن و هم از نظر تعداد دقایق در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال نسبت به دو بازه سنی دیگر بیشتر بودهاند. سرخپوشان تبریزی درحالی فقط از ۳ بازیکن در رده سنی ۲۵ و کمتر از ۲۵ سال استفاده کردند که در رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال از ۹ بازیکن بهره بردند که مجموعا ۶۱۳۸ دقیقه برای این تیم به میدان رفتهاند. نکته جالب توجه در خصوص تراکتوریها این است که به واسطه حضور امیرحسین حسینزاده و مهدی هاشمنژاد در بازه سنی کمتر از ۲۵ سال، عملکرد آنها در این بازه سنی (با تاثیرگذاری مستقیم روی ۱۷ گل) نسبت به رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال (اثرگذاری مستقیم روی ۱۶ گل) بهتر بوده است. تراکتور مجموعا ۵ بازیکن ۲۶ تا ۳۰ ساله داشته که بالای ۹۰۰ دقیقه یعنی ۱۰ مسابقه کامل بازی کردهاند که از این ۵ بازیکن، تنها ۳ بازیکن ایرانی هستند. گفتنی است تومیسلاو اشتراکی کروات با ۶ گل و ۲ پاس گل بهترین بازیکن سرخپوشان تبریزی در این بازه سنی بوده است. همچنین، مهدی ترابی به عنوان تنها نماینده پرشورها در این بازه سنی در دو فیفادی از سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت شده است.
سپاهان: مورایس جوانگراترین مربی لیگ
طلاییپوشان زاینده رود از ۸ بازیکن ۲۶ تا ۳۰ سال استفاده کردند که روی هم رفته ۵۴۸۸ دقیقه به میدان رفتهاند. از میان این ۸ بازیکن، تنها دو بازیکن (پیام نیازمند و محمد کریمی) بیش از ۹۰۰ دقیقه بازی کردهاند. در این لیست ۸ نفره سپاهان، دو دروازهبان (نیما میرزازاد و پیام نیازمند) و یک بازیکن خارجی (ابوبکر کامارا) قرار دارند. نکته جالب توجه در خصوص سپاهانیها این است که آنها تنها تیم بالانشین جدول هستند که تعداد دقایق حضور بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال آنها (۵۴۸۸ دقیقه) از دقایق حضور بازیکنان ۲۱ تا ۲۵ سالشان (۶۳۲۲ دقیقه) کمتر بوده است که بخشی اعظمی از این آمار مرهون ژوزه مورایس به عنوان جوانگراترین مربی لیگ است. همچنین بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال سپاهان (با تاثیر مستقیم روی ۱۵ گل) نسبت به بازیکنان ۲۱ تا ۲۵ سال این تیم (با تاثیر مستقیم روی ۲۳ گل)، اثرگذاری کمتری داشتهاند. البته تعداد بازیکنان این دو رده سنی در سپاهان برابر هستند و سپاهان در هر کدام از این دو بازه سنی، ۴ ملی پوش در سه فیفادی قبلی داشته است که اسامی ملی پوشان ۲۶ تا ۳۰ سال سپاهان عبارتند از: پیام نیازمند، محمد دانشگر، صالح حردانی و محمد کریمی.
پرسپولیس: کنعانیزادگان تنها ملی پوش سرخپوشان
پرسپولیس هم مانند تراکتور از تعداد بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال بیشتری (۹ بازیکن) نسبت به رده سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال و بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال استفاده کرده که این بازیکنان حضور بیشتری را هم در زمین بازی (۵۵۲۷ دقیقه) نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال این تیم داشتهاند. همچنین، بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ ساله سرخپوشان پایتخت با اثرگذاری مستقیم روی ۲۰ گل نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال که مجموعا روی ۵ گل تاثیر مستقیم داشتند، عملکرد بهتری را به نمایش گذاشتند. از میان ۹ بازیکن پرسپولیس در این رده سنی، الکسیس گندوز، محمدحسین کنعانیزادگان و علی علیپور بالای ۹۰۰ دقیقه برای این تیم به میدان رفتهاند که علی علیپور با ثبت ۷ گل و ۲ پاس گل موثرترین بازیکن پرسپولیس بوده است. همچنین، سینا اسدبیگی تنها در سه هفته اول برای پرسپولیس به میدان رفت و بعد از آن به فولاد یحیی گلمحمدی پیوست. از لیست ۸ نفره پرسپولیس، ۷ بازیکن (بهجز گندوز و العملود) ایرانی هستند که فقط کنعانیزادگان در فیفادی آخر در اردوی تیم ملی حضور داشت. البته گفتنی است اوج عملکرد علی علیپور (به ثمر رساندن ۵ گل و ثبت ۱ پاس گل) بعد از فیفادی آخر بوده است و چندان دور از ذهن نبود که در سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت نشود.
فولاد: آنها باید پیشتاز جوانگرایی باشند
یحیی گلمحمدی برخلاف رده سنی ۲۱ تا ۲۵ سال که تنها از ۱ بازیکن و آن هم در ۴۰۸ دقیقه استفاده کرده بود، در رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال به ۱۰ بازیکن میدان داد که مجموعا ۷۶۲۱ دقیقه بازی کردند. این ۱۰ بازیکن روی هم رفته موفق شدند ۸ گل و ۸ پاس گل به ثبت برسانند. از میان این ۱۰ شاگرد یحیی، ۵ بازیکن بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان رفتند. البته نباید از عملکرد بسیار خوب علیاصغر اعرابی غافل شد که در ۶۲۵ دقیقه حضور ۳ گل و ۲ پاس گل به ثبت رساند. در هر سه فیفادی گذشته، علی نعمتی تنها نماینده فولادیها در اردوی تیم ملی بوده است.
گل گهر: سیرجانیها بدون نماینده در تیم ملی
سیرجانیها از ۸ بازیکن در رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال استفاده کردند که روی هم رفته ۵۵۶۱ دقیقه به میدان رفتهاند. تعداد بازیکنان و تعداد دقایق حضور بازیکنان گل گهر در این بازه سنی نسبت به بازه سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال و همچنین رده سنی ۲۱ تا ۲۵ سال بیشتر بوده است. از حیث عملکرد نیز، شاگردان ۲۶ تا ۳۰ سال مهدی تارتار با تاثیر مستقیم روی ۸ گل عملکرد بهتری را نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال داشتهاند. ابوالفضل رزاقپور، مجید عیدی و مهدی تیکدری سه بازیکن ۲۶ تا ۳۰ ساله گل گهر بودند که بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان رفتند و مجموعا ۱ گل و ۴ پاس گل ثبت کردند. البته نباید از عملکرد خوب مسعود زائر کاظمینی ۲۷ ساله با ۴۴۵ دقیقه حضور و به ثمر رساندن ۲ گل چشمپوشی کرد. از ۸ بازیکن گل گهر در این بازه سنی، ۶ بازیکن ایرانی هستند که هیچکدام از آنها در سه فیفادی گذشته در فهرست تیم ملی نبودند.
ذوب آهن: بازیکنان کمتر اما دقایق بیشتر
ذوبیها در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال با ۷ نماینده به بازیکنان کمتری نسبت به بازه ۲۱ تا ۲۵ سال (۱۰ بازیکن) میدان دادند اما از حیث تعداد دقایق حضور، بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال ذوب آهن با ۴۹۶۳ دقیقه، مدت زمان بیشتری را بازی کردهاند. از نظر عملکرد، شاگردان محمد ربیعی در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال، ۷ تاثیرگذاری مستقیم داشتند که نسبت به بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال (۸ اثر مستقیم) یک پاس گل کمتر به ثبت رساندند. فقط ۳ بازیکن گاندوها در این بازه سنی بیش از ۹۰۰ دقیقه بازی کردهاند و همچنین از میان فهرست ۷ نفره ذوبیها، ۲ بازیکن خارجی هستند. مجید علیاری ۲۸ ساله با ۴ گل و ۲ پاس گل بهترین عملکرد را در میان بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ ساله ذوب آهن داشته و البته گفتنی است علیاری ۱ گل و ۲ پاس گل خود را بعد از فیفادی آخر ثبت کرده است. هیچکدام از بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال ذوب آهن در سه فیفادی قبلی به تیم ملی دعوت نشدهاند.
آلومینیوم اراک: حتی دومین مربی جوانگرای لیگ هم از بازیکنان مسنتر استفاده میکند
مجتبی حسینی که همواره با اعتماد به جوانان شناخته میشود، به ۸ بازیکن از رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال میدان داده است که مجموعا ۶۷۱۳ دقیقه بازی کردهاند. نکته جالب در خصوص آلومینیوم این است که آنها در بازه سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال هم از ۸ بازیکن استفاده کرده بودند اما تعداد دقایق حضور بازیکنان ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال اراکیها (۲۸۵۲ دقیقه) به مراتب کمتر از تعداد دقایق حضور بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال آنها است. آلومینیومیها در رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال عملکرد فوقالعادهای داشتند و توانستند روی هم رفته روی ۱۴ گل تاثیر مستقیم بگذارند. درواقع، وقتی بحث عملکرد میشود، حتی مجتبی حسینی هم که نامش همواره با جوانگرایی گره خورده است، به بازیکنان با سن بالاتر اعتماد میکند. از طرفی هم نباید از ذکر این نکته غافل شد که مجتبی حسینی با بازی دادن بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال به مدت ۵۵۲۲ دقیقه، دومین مربی جوانگرای لیگ محسوب میشود. از میان فهرست ۸ نفره آلومینیوم، ۵ بازیکن بیش از ۹۰۰ دقیقه برای این تیم بازی کردهاند، که بهترین عملکرد مربوط به محمدامین کاظمیان ۲۸ ساله با ۶ گل و ۲ پاس گل و بعد از او، رحمان جعفری ۲۷ ساله با ۳ گل میباشد. هیچکدام از شاگردان مجتبی حسینی در این بازه سنی، در سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت نشده بودند، البته لازم بهذکر است که کاظمیان ۲ گل و ۲ پاس گل خود را بعد از فیفادی آخر به ثبت رسانده است.
ملوان: مازیار دومین مربی جوانگرای لیگ
مازیار زارع به ۱۱ شاگرد خود در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال میدان داده که روی هم رفته ۹۶۴۲ دقیقه بازی کردهاند که از حیث تعداد بازیکنان و تعداد دقایق حضور، ملوانیها در رتبه دوم جدول مربوط به این بازه سنی قرار دارند. همچنین، ملوانیها در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال چه از نظر تعداد بازیکن و چه از نظر تعداد دقایق بازی نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال بیشتر بودهاند. نکته جالب در خصوص ملوان این است که مازیار زارع با بازی دادن به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال به مدت ۵۲۱۱ دقیقه سومین مربی جوانگرای لیگ محسوب میشود. سفیدپوشان انزلی در رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال با اثرگذاری روی ۱۱ گل نسبت به رده سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال و بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال، عملکرد بهتری داشتند. شش بازیکن ۲۶ تا ۳۰ سال ملوان بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان رفتهاند و موثرترین آنها امید نورافکن با ثبت ۳ گل و ۲ پاس گل میباشد که پای ثابت سه اردوی گذشته تیم ملی بوده است.
چادرملو: عینا مثل ذوب آهن، بازیکنان کمتر اما دقایق بیشتر
سعید اخباری به ۸ شاگرد خود در این بازه سنی میدان داده است. نکته جالب در خصوص چادرملو این است که اگرچه تعداد بازیکنان کمتری را نسبت به بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال (۹ بازیکن) بازی داده اما مجموع دقایق حضور بازیکنان رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال این تیم (۶۸۶۹ دقیقه) نسبت به مجموع دقایق بازیکنان ۲۱ تا ۲۵ سال آنها (۳۶۰۰ دقیقه) بیشتر است. شاگردان سعید اخباری در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال با اثرگذاری مستقیم روی ۱۰ گل عملکرد بهتری را نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال که مجموعا روی ۴ گل تاثیر مستقیم داشتند، به نمایش گذاشتهاند. سه بازیکن ۲۶ تا ۳۰ سال چادرملو (محمد پاپی، هادی حبیبینژاد و علی طاهران بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان رفتهاند که بهترین عملکرد متعلق به حبیبینژاد ۲۹ ساله با ۳ گل و ۱ پاس گل میباشد. همچنین، ماتئوس سوارس تنها بازیکن خارجی چادرملو در این بازه سنی است. گفتنی است از این فهرست ۷ نفره بازیکنان ایرانی چادرملو، هیچ بازیکنی در سه فیفادی گذشته به اردوی تیم ملی دعوت نشده است.)
استقلال تهران: چپ استقلال پر است
آبی پوشان پایتخت با ۶ بازیکن ۲۶ تا ۳۰ سال از حیث تعداد بازیکن نسبت به رده سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال و بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال نماینده بیشتری داشتند و همچنین با ۳۳۵۱ دقیقه، تعداد دقایق حضور بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ ساله آنها نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال بیشتر بوده است. آبیهای تهران با ۴ اثرگذاری مستقیم روی گل، عملکرد بهتری را در رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال نشان دادهاند. در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال، میلاد زکیپور و دیدیه اندونگ بیش از ۹۰۰ دقیقه برای استقلال به میدان رفتهاند اما بهترین عملکرد مربوط به ابوالفضل جلالی میشود که ۱ گل و ۱ پاس گل در ۸۴۵ دقیقه ثبت کرده است. گفتنی است جلالی در فیفادیهای سپتامبر و اکتبر در فهرست تیم ملی قرار داشت.
استقلال خوزستان: صدرنشینی آبیهای خوزستان
استقلال خوزستان با ۱۲ نماینده در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال که مجموعا ۱۰۳۱۳ دقیقه بازی کردهاند، چه از حیث تعداد بازیکن و چه از حیث تعداد دقایق در رتبه نخست جدول مربوط به این رده سنی قرار دارد. تعداد بازیکنان و تعداد دقایق حضور بازیکنان آبیهای خوزستان در این بازه سنی نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال آنها بیشتر بوده است. همچنین، استقلالیها در رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال موفق شدند با اثرگذاری مستقیم روی ۷ گل عملکرد بهتری نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال (۳ اثرگذاری مستقیم) نشان بدهند. شش بازیکن استقلال خوزستان بیش از ۹۰۰ دقیقه برای این تیم به میدان رفتند اما تاثیرگذارترین بازیکن این تیم کاینا نونس با ۱ گل و ۲ پاس گل و ۶۳۳ دقیقه حضور بوده است.
مس رفسنجان: مهدیزاده تنها بازیکن مس با بیش از ۹۰۰ دقیقه بازی
مسیها از بازیکنان بیشتری در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال (۸ بازیکن) نسبت به رده سنی (۲۱ تا ۲۵ سال) استفاده کردهاند و همچنین دقایق حضور بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال مس (۴۴۸۸ دقیقه) نسبت به بازیکنان ۲۱ تا ۲۵ سال این تیم (۲۵۹۹ دقیقه) بیشتر بوده است. بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال مس رفسنجان با تاثیرگذاری مستقیم روی ۱۰ گل عملکرد بهتری را نسبت به رده سنی ۲۰ سال و کمتر از ۲۰ سال و همچنین رده سنی ۲۱ تا ۲۵ سال نشان دادهاند. محمدرضا مهدیزاده تنها بازیکن مس است که بیش از ۹۰۰ دقیقه بازی کرده است اما عیسی مرادی ۲۷ ساله با ۵۵۱ دقیقه حضور و به ثمر رساندن ۳ گل و سعید واسعی ۳۰ ساله با ۴۱۸ دقیقه بازی و ثبت ۱ گل و ۲ پاس گل بهترین عملکرد را در بین بازیکنان این رده سنی داشتهاند. گفتنی است هیچکدام از بازیکنان مس در سه اردوی قبلی تیم ملی حضور نداشتهاند.
نساجی: یامگا بهترین بازیکن قائمشهریها
در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال، قائمشهریها هم تعداد بازیکنان و هم تعداد دقایق حضور بیشتری را نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال در نیم فصل اول تجربه کردهاند. ساکت الهامی به ۹ شاگرد خود در این بازه سنی اعتماد کرد که مجموعا ۵۲۴۰ دقیقه به میدان رفتند و توانستند روی هم رفته بر ۴ گل تاثیر مستقیم بگذارند. از میان فهرست ۹ نفره الهامی، فقط سه بازیکن (محمدرضا عباسی، منصور باقری و سیامک نعمتی) بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان رفتند اما بهترین عملکرد مربوط به کوین یامگا با ۲ گل در ۷۱۸ دقیقه میباشد. لازم بهذکر است که احسان حسینی فقط تا هفته چهارم برای نساجی به میدان رفت و بعد از آن برای خیبر خرم آباد بازی کرد. نساجی نیز نمایندهای از این بازه سنی در سه فیفادی گذشته نداشته است.
خیبر خرم آباد: عارف رستمی و فراز امامعلی، بهترینهای خیبر
در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال، خیبر درست مانند نساجی، هم تعداد بازیکنان و هم تعداد دقایق حضور بیشتری را نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال در نیم فصل اول تجربه کرده است. خیبریها به ۱۰ بازیکن خود در این بازه سنی میدان دادند که روی هم رفته ۷۱۹۵ دقیقه بازی کردند و موفق شدند روی ۱۰ گل تاثیر مستقیم بگذارند. دو بازیکن خیبر (حسین ابرقویی و فراز امامعلی) بیش از ۹۰۰ دقیقه برای این تیم به میدان رفتند اما بهترین عملکرد مربوط به عارف رستمی ۲۸ ساله میباشد که توانست ۱ گل و ۴ پاس گل را در ۷۹۴ دقیقه به نام خود ثبت کند و بعد از او فراز امامعلی ۲۹ ساله با ۱ گل و ۱ پاس گل قرار دارد. خیبر در سه فیفادی پیشین هیچ نمایندهای در تیم ملی نداشته است.
شمس آذر: تعداد کمتر، عملکرد بهتر
شمس آذر در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال با ۷ نماینده به بازیکنان کمتری نسبت به بازه ۲۱ تا ۲۵ سال (۱۲ بازیکن) میدان داده و همچنین، از حیث تعداد دقایق حضور، بازیکنان رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال با ۶۰۱۵ دقیقه، ۴۰ دقیقه کمتر نسبت به بازه ۲۱ تا ۲۵ سال بازی کردهاند. اما، بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ سال شمس آذر در مجموع روی ۷ گل تاثیر مستقیم داشتهاند و توانستند عملکرد بهتری را نسبت به بازیکنان ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال این تیم (با ۴ اثرگذاری مستقیم) به نمایش بگذارند. سه بازیکن شمس آذر در این رده سنی (محمدامین رضایی، علی آزادمنش و صادق آلبوصبیح) بیش از ۹۰۰ دقیقه برای شمس آذر به میدان رفتهاند که علی آزادمنش ۳۰ ساله با ۲ گل و ۳ پاس گل بهترین عملکرد را داشته است. هیچکدام از بازیکنان شمس آذر در سه فیفادی گذشته به تیم ملی دعوت نشدهاند.
هوادار: بنفشها در قعر جدول ۲۶ تا ۳۰ سالهها
تنها نماینده غیر سرخابی پایتخت به ۵ بازیکن ۲۶ تا ۳۰ ساله میدان داده که روی هم رفته ۲۷۶۹ دقیقه بازی کردهاند، این درحالی است که هوادار در بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال، ۱۱ نماینده داشت که مجموعا ۳۵۷۳ دقیقه در زمین حضور داشتهاند. در واقع، هوادار به همراه شمس آذر، تنها تیمهای لیگ برتری هستند که هم از نظر تعداد دقایق و هم از منظر تعداد بازیکن در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال نسبت به بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال، عدد کوچکتری را روبروی خود میبینند. نکته جالب در خصوص بنفشپوشان این است که آنها با تنها ۵ بازیکن ۲۶ تا ۳۰ سال، از نظر تعداد بازیکن، در رتبه آخر جدول مربوط به این بازه سنی قرار دارند، درست مانند رتبه آنها در انتهای نیم فصل اول. همچنین، هوادار از لحاظ تعداد دقایق نیز قعرنشین جدول ۲۶ تا ۳۰ سالههاست. عرفان معصومی تنها بازیکن هوادار در این بازه سنی است که بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان رفته است. گفتنی است هوادار هم هیچ نمایندهای در سه اردوی پیشین تیم ملی نداشته است.
نتیجهگیری: توجه ویژه کادرفنی تیم ملی به جوانان
با استفاده از آمار و ارقام بالا میتوان به چهار نکته زیر رسید:
نکته اول: اگر صرفا مجموع گل و پاس گل را بهعنوان معیار عملکرد موثر تلقی کنیم، فقط چهار تیم تراکتور، سپاهان، ذوب آهن و هوادار در بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال نسبت به رده سنی ۲۶ تا ۳۰ سال عملکرد بهتری داشتهاند. در واقع، عملکرد بازیکنان با سن بالاتر نسبت به بازیکنان جوانتر در طول نیم فصل اول بهتر بوده است.
نکته دوم: برحسب تعداد دقایق حضور، تنها بازیکنان ۲۶ تا ۳۰ ساله سپاهان، شمس آذر و هوادار نسبت به بازیکنان ۲۱ تا ۲۵ ساله آنها، دقایق کمتری را به میدان رفتهاند. در واقع، مربیان لیگ برتری به بازیکنانی که در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال هستند، اعتماد بیشتری نسبت به بازیکنان در رده سنی ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال دارند.
نکته سوم: برحسب تعداد بازیکن، فقط چادرملو، شمس آذر و هوادار در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال نسبت به بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال نماینده کمتری دارند. در واقع، این آمار نشان میدهد که ریسک استفاده از تعداد بازیکنان بیشتر در رده سنی ۲۵ سال و کمتر از ۲۵ سال میتواند با قرار گرفتن در منطقه سقوط همراه باشد.
نکته چهارم: اگر از لحاظ میزان دعوت به تیم ملی بخواهیم صحبت کنیم، در نیم فصل اول در تمامی تیمها مجموعا ۴۹ بازیکن ایرانی در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال بودند که بیش از ۹۰۰ دقیقه به میدان رفتهاند و از این ۴۹ بازیکن، ۶ بازیکن به حداقل یکی از سه فیفادی گذشته دعوت شده بودند که اسامی آنها عبارتند از: پیام نیازمند، محمد کریمی، مهدی ترابی، محمدحسین کنعانیزادگان، علی نعمتی و امید نورافکن. در واقع، ۱۲ درصد بازیکنانی که در بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال قرار دارند و بیش از ۹۰۰ دقیقه برای تیمشان بازی کردهاند، در یکی از سه فیفادی گذشته در فهرست تیم ملی بودهاند، در حالیکه این عدد برای بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال ۲۳ درصد است یعنی میتوان گفت که کادرفنی تیم ملی توجه ویژهتری به جوانان نسبت به بازیکنان با سن بالاتر دارد.
همچنین، گفتنی است که صالح حردانی، ابوالفضل جلالی و محمد دانشگر از این بازه سنی در حداقل یکی از سه اردوی قبلی تیم ملی حضور داشتهاند اما این بازیکنان در طول نیم فصل اول کمتر از ۹۰۰ دقیقه برای تیم خودشان به میدان رفتهاند. ذکر این نکته نیز ضروری است که از حیث تعداد بازیکن، نفرات بیشتری از بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال نسبت به رده سنی ۲۱ تا ۲۵ سال از لیگ ایران به تیم ملی در سه فیفادی گذشته دعوت شدهاند (نسبت ۹ به ۶). این را در نظر بگیرید که صالح حردانی در زمان سه فیفادی گذشته ۲۵ ساله بوده و اگر او را بخواهیم در بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ سال قرار دهیم، البته این نسبت ۸ به ۷ میشود و میتوان گفت که کادرفنی تیم ملی تقریبا تعداد نفرات یکسانی را از لیگ برتر در دو بازه سنی ۲۱ تا ۲۵ و بازه سنی ۲۶ تا ۳۰ سال در سه اردوی گذشته دعوت کرده است.
لازم بهذکر است که دادههای دقایق حضور بازیکنان این رده سنی در تاریخ جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ از وبسایت ترنسفرمارکت استخراج شدهاند و دادههای مربوط به عملکرد آنها (گل یا پاس گل) در تاریخ مذکور از وبسایت ورزش سه برداشته شده است.
سروش سلماسی