شناسهٔ خبر: 70883860 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

ترامپ با رئیس‌جمهور چین تماس گرفت

دیوان عالی آمریکا ممنوعیت فعالیت تیک‌تاک را تایید کرد

دنیای اقتصاد: دیوان عالی آمریکا روز جمعه اعلام کرد که ممنوعیت بحث‌برانگیز تیک‌تاک ممکن است در آخر هفته جاری میلادی اجرایی شود. قانون ممنوعیت فعالیت تیک‌تاک از بایت‌دنس، شرکت مادر تیک‌تاک، می‌خواهد تا روز یکشنبه، یعنی یک روز قبل از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، این پلتفرم را به یک شرکت آمریکایی واگذار کند؛ در غیر این‌صورت فعالیت این پلتفرم در ایالات‌متحده آمریکا ممنوع خواهد شد.

صاحب‌خبر -

کاخ سفید در این باره معتقد است زمان‌بندی حکم دیوان عالی درباره ممنوعیت تیک‌تاک به این معنی است که سرنوشت این برنامه باید به دست دولت دونالد ترامپ بیفتد. ترامپ که از اظهارات او به نظر می‌رسد موضع مثبتی در قبال این اپلیکیشن چینی دارد، پس از انتشار خبر رای دیوان عالی آمریکا مبنی بر ممنوعیت فعالیت تیک‌تاک در ایالات‌متحده آمریکا، در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی تروث سوشال، متعلق به خودش، نوشت: «انتظار این رای را از دیوان عالی داشتیم و همه باید به آن احترام بگذارند. تصمیم من درباره تیک‌تاک در آینده نزدیک گرفته خواهد شد، اما باید زمان کافی برای بررسی شرایط داشته باشم. به گوش باشید!»

البته در این بین تیک‌تاک نیز ساکت نمانده و در همان ساعات ابتدایی اعلام حکم دادگاه عالی آمریکا مبنی بر ممنوعیت استفاده از این شبکه اجتماعی چینی، با انتشار بیانیه‌ای هشدار داده است که اگر دولت آمریکا به شرکت‌های گوگل و اپل تضمین ندهد که رای دادگاه عالی اجرایی نمی‌شود، تیک‌تاک را در آمریکا می‌بندد و خاموش می‌کند. در صورت اجرایی‌شدن این قانون، گوگل، اپل و دیگر شرکت‌ها اگر همچنان به پیام‌رسان تیک‌تاک خدمات ارائه دهند، با جریمه‌های سنگین مجازات خواهند شد.

البته در این بین با وجود آنکه شرکت بایت‌دنس برخلاف قانون امضا شده از سوی جو بایدن ترجیح می‌دهد این اپلیکیشن همچنان به چین تعلق داشته باشد، خبرهایی نیز از قصد مقامات چینی برای فروش این اپلیکیشن وجود دارد. نشریه گاردین به‌تازگی در این باره نوشته است که مقامات پکن ترجیح می‌دهند تیک‌تاک تحت کنترل شرکت مادر چینی‌اش، یعنی بایت‌دنس، باقی بماند؛ اما گزینه‌های دیگری از جمله فروش به ایلان ماسک برای ادغام در شبکه اجتماعی ایکس را هم در نظر گرفته‌اند. روزنامه فایننشال تایمز نیز در همان روز گزارش داد که مقامات درباره احتمال اولیه‌ای صحبت کرده‌اند که طبق آنها ماسک می‌تواند به عنوان واسطه‌ای برای بایت‌دنس و هر خریدار احتمالی دیگر عمل کند تا از تعطیلی این اپلیکیشن جلوگیری کند؛ ادعاهایی که تایید و تکذیب رسمی برای آنها منتشر نشد و تنها سخنگوی تیک‌تاک در واکنش به این گزارش اعلام کرد: «ما نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که درباره داستان‌های کاملا خیالی اظهارنظر کنیم.» اپلیکیشن تیک‌تاک در ایالات‌متحده می‌تواند از طریق یک فرآیند رقابتی یا یک توافق از طرف دولت به فروش برسد، اما گزارش بلومبرگ نشان می‌دهد که آینده این اپلیکیشن دیگر فقط تحت کنترل بایت‌دنس نخواهد بود.

هر چند اکنون دونالد ترامپ را می‌توان یکی از حامیان اصلی ادامه فعالیت تیک‌تاک در آمریکا دانست، اما نباید فراموش کرد مشکلاتی که اپلیکیشن تیک‌تاک امروز با آن مواجه است به دوره ابتدایی ریاست‌جمهوری او در ایالات‌متحده آمریکا بازمی‌گردد. در آن زمان ترامپ سعی بر ممنوعیت کامل این اپلیکیشن در آمریکا داشت؛ تا آنجا که در سال ۲۰۲۰ این اپلیکیشن تهدید امنیتی معرفی شد. این موضوع با وجود اینکه در آن زمان به‌طور موقت توسط یک قاضی متوقف شد، اما در سال‌های بعد و در دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن، بار دیگر بر سر زبان‌ها افتاد. دولت بایدن به‌شدت نگران بود که این اپلیکیشن به دلیل ارتباط با چین، خطراتی برای امنیت ملی آمریکا داشته باشد؛ در این راستا نیز جو بایدن در سال گذشته میلادی قانونی را با نام قانون «حفاظت از آمریکایی‌ها در برابر اپلیکیشن‌های تحت کنترل دشمنان خارجی» امضا کرد که مطابق با آن باید شرکت چینی بایت‌دنس، مالک شبکه اجتماعی تیک‌تاک، فعالیت‌های خود را تا ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ در ایالات‌متحده واگذار کند؛ قانونی که اکنون در کشاکش اجرایی شدن قرار گرفته است.

با این همه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در راستای حمایت از ادامه فعالیت تیک‌تاک در ایالات‌متحده نخستین تماس خود را پس از ترک کاخ سفید در سال ۲۰۲۱ با شی جی‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، برقرار کرده است. این تماس درست پیش از صدور رای دیوان عالی درمورد قانون ممنوعیت یا فروش این اپلیکیشن بوده است. ترامپ پیش از این هم درباره رفع مشکل تیک‌تاک از طریق یک راه‌حل سیاسی صحبت کرده بود. در این بین وزیر امور خارجه چین می‌گوید که این دو (ترامپ و شی جی‌پینگ) برای ایجاد یک کانال ارتباط استراتژیک در راستای ارتباط مداوم درمورد موضوعات با منافع مشترک به توافق رسیده‌اند.