به گزارش خبرنگار اقتصاد آنلاین؛ رکود حاکم بر ساخت و ساز از یک سو و عدم رونق خرید و فروش در بازار مسکن باعث شده است تا برخی از سازندگان با امید به دریافت تسهیلات بانکی برخی از پروژه ها را استارت بزنند.
یکی از بانک هایی که تلاش دارد تا با اعطای تسهیلات چه در حوزه عرضه و چه در حوزه تقاضا نقش آفرینی کند بانک مسکن است.
چند ماه پیش بود یعنی در اوایل خرداد ماه امسال بود که بانک مسکن اعلام کرد تسهیلات ساخت مسکن انفرادی با توجه به شهرهای مختلف از سقفهای متفاوتی برخوردار است و مبلغ قابل دریافت از سوی متقاضیان در هر شهر، متناسب با شرایط آن منطقه تعیین شده است.
این خبر موجب خوشحالی بسیاری از سازندگان حرفه ای که از صنعتی سازی استقبال می کردند شد.
سازندگان عادی در تهران و مراکز استانها در پروژههایی احداثی با استفاده از فناوریهای نوین قادر به دریافت وام ۹۵۰ میلیون تومانی شدند و در مقابل، سازندگان حرفهای این امکان را پیدا کردند که تسهیلات یک میلیارد تومانی دریافت کنند.
سازندگان عادی در شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر و در اینگونه پروژهها قادر به دریافت وامی با سقف ۸۰۰ میلیون تومان و سازندگان حرفهای نیز تا سقف ۹۰۰ میلیون تومان توانستند از این طریق وام دریافت کنند.
شرایطی نیز برای شهرهایی به وجود آمد که در این دو دسته گنجانده نمیشد. در این شهرها سازندگان عادی تا سقف ۷۰۰ میلیون تومان میتوانند وام ساخت دریافت کنند و برای سازندگان حرفهای تسهیلاتی معادل ۸۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته شد.
به نظر می رسد افزایش هزینههای ساخت و رشد تورم مصالح عمومی در سالهای گذشته باعث شده سقف انواع وام ساخت مسکن مورد توجه قرار گیرد و از سوی دولت افزایش پیدا کند. اکنون سازندگان حرفهای در پروژههای احداثی که در آنها از فناوریهای نوین استفاده میشود، قادر به دریافت تسهیلات ساخت تا سقف یک میلیارد تومان هستند.
اما این پایان ماجرا نبود چرا که علیرغم اینکه علی خورسندیان مدیر عامل بانک مسکن از اعطای تسهیلات ساخت مسکن به سازندگانی که از روش های نوین و فناوری های نوین استفاده می کنند خبر داده است، انجمن انبوه سازان این موضوع را تکذیب و اعلام کرده اند که "تاکنون موفق به دریافت وام یک میلیارد تومانی صنعتیسازی مسکن از بانک مسکن نشدهایم.
خورسندیان همچنین با اشاره به سقف تسهیلات اعطایی ساخت مسکن برای سازندگانی که از روشهای نوین و فناوریهای ساخت استفاده میکنند، توضیح داده است که در شهرهای تهران، اصفهان، شیراز، مشهد، تبریز، کرج، اهواز، بندرعباس، بوشهر، قم، ساری و رشت، این تسهیلات برای هر واحد به یک میلیارد تومان میرسد. در مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت، این رقم ۹۰۰ میلیون تومان و در سایر شهرها ۸۰۰ میلیون تومان است.
اگر چه سقف تسهیلات ساخت برای پروژههای احداثی، بدون استفاده از فناوریهای نوین، ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان کمتر از پروژههای صنعتیسازی است اما به نظر می رسد دریافت وام مسکن یک میلیارد تومانی بیشتر شبیه یک رویا باشد.
این درحالی است که ایرج رهبر رئیس انجمن صنفی انبوهسازان مسکن و ساختمان استان تهران با تأکید بر اینکه تاکنون هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است، افزود: بر اساس برنامه هفتم توسعه باید ۱۵ درصد از ساختوسازهای بخش مسکن بهصورت صنعتی و با استفاده از فناوریهای نوین انجام شود.
رهبر: با استفاده از فناوریهای نوین ساختوساز ظرفیت اشتغال مهندسان ۵۰ درصد افزایش مییابد
وی با اشاره به اینکه پرداخت وام یک میلیارد تومانی میتواند انگیزه سازندگان را برای حرکت به سمت صنعتیسازی و بهرهگیری از فناوریهای روز افزایش دهد تاکید می کند که ظرفیت کنونی اشتغال سالانه مهندسان ۶۰ هزار مترمربع است که با استفاده از فناوریهای نوین ساختوساز ظرفیت اشتغال مهندسان ۵۰ درصد افزایش مییابد.
بنابراین گزارش، سال گذشته، سقف تسهیلات ساخت مسکن برای شهرهای تهران، اصفهان، شیراز، مشهد، تبریز، کرج، اهواز، بندرعباس، بوشهر، قم، ساری و رشت ۷۵۰ میلیون تومان بوده است.
در مراکز استانها و شهرهایی که بیش از ۲۰۰ هزار نفر جمعیت دارند، مبلغ این وام ۶۵۰ میلیون تومان بوده و در شهرهای دیگر، ۶۰۰ میلیون تومان وام کمکهزینه ساخت مسکن از سوی این بانک پرداخت شده است.
اگر چه عدم پرداخت تسهیلات به بخش مسکن تنها مربوط به بانک مسکن نمی شود و تمام سیستم بانکی به این بخش کم توجهی می کنند اما به نظر می رسد عدم پرداخت تسهیلات مسکن به انبوه سازانی که همواره سرمایه آنها نزد بانک مسکن بلوکه می شود می تواند جای سوال داشته باشد که چرا علیرغم وجود مصوبات و دستورالعمل های مربوط به گسترش صنعتی سازی و اعطای تسهیلات به آن انبوه سازان بعد از گذشت چند ماه هنوز یک ریال هم از این تسهیلات دریافت نکرده اند.