وام بانکی برای بسیاری از ایرانیان، بهویژه در حوزه مسکن، فرایندی پیچیده و زمانبر است و روند دریافت این وامها همچنان چالشهای فراوانی دارد. اما اخیراً پدیدهای جدید در بازار مسکن مشاهده شده است؛ حضور واسطههایی که به خریداران کمک میکنند فرایند دریافت وام را سریعتر طی کنند.
نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه در برخی از بسترهای فضای مجازی شاهد آن هستیم که آگهیهای معامله اجاره مسکن به صورت ارزی منتشر شده است گفت: این اقدام زمینه ساز کاهش معاملات مسکن و بهم ریختن بازار مسکن شده است که باید به این موضوع هرچه سریعتر ورود کرد.
بر اساس بررسیهای میدانی، در برخی مناطق، واسطههایی وجود دارند که با بنگاههای املاک همکاری میکنند. این واسطهها معمولاً در سیستم بانکی آشنایی و نفوذ دارند و میتوانند کارهای اداری وام را با سرعت بیشتری پیش ببرند. بنگاههای املاک نیز در جریان معاملات، مشتریان نیازمند وام را به این واسطهها معرفی میکنند.
واسطهها در ازای ارائه خدمات خود، مبالغی از خریداران دریافت میکنند. با این حال، مشخص نیست که این مبالغ دقیقاً بابت چه خدماتی دریافت میشود. برخی خریداران عنوان کردهاند که حضور واسطهها برای آنها که بهشدت به وام نیاز دارند، روند دریافت آن را سادهتر کرده است.
بررسی درباره این واسطهها و شیوه فعالیت آنها آسان نیست؛ اغلب این افراد از دادن اطلاعات به خبرنگاران خودداری میکنند. با این حال، شواهد نشان میدهد که آنها عمدتاً افرادی هستند که به دلیل سابقه فعالیت در سیستم بانکی یا ارتباطات شخصی خود، توانستهاند در شعب محلی نفوذ داشته باشند و از این ارتباطات برای تسریع فرایندها استفاده کنند.
اگرچه فعالیت واسطهها ممکن است در کوتاهمدت برای خریداران مفید به نظر برسد، اما این موضوع سوالاتی درباره شفافیت و عدالت در فرایندهای بانکی ایجاد میکند. آیا این شیوهها منجر به نادیده گرفتن حقوق سایر متقاضیان نمیشود؟ و آیا بانکها نظارتی بر این نوع فعالیتها دارند؟