در حالی که گزارشهای میدانی و خبرهای برخی رسانههای رسمی از شیوع گسترده شپش در مدارس ایران حکایت دارد و از تعطیلی برخی مدارس به این دلیل خبر میرسد، وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ضمن تایید تلویحی شیوع شپش در مدارس ایران، اعلام کرده که این آلودگی مهارپذیر است و به تعطیلی مدارس برای کنترل آن نیازی نیست.
در همین رابطه، صادق ستاریفرد، معاون سلامت و تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش، نیز شیوع شپش در مدارس ایران را بهطور ضمنی تایید کرد و به خبرگزاری ایرنا گفت: «شبکه بهداشت و درمان در مناطق مختلف کشور شیوع شپش در مدارس را رصد میکند و اکنون وضعیت تحت کنترل است.»
این مقام وزارت آموزش و پرورش تایید کرد که شیوع شپش بیشتر در مدارس دخترانه و مراکز خوابگاهی و شبانهروزی رخ داده است. او در عین حال مدعی شد که مطابق دادهها، «تاکنون این شرایط بغرنج نبوده است».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
معاون سلامت و تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش گفت که توسعه سلامت دانشآموزان، آگاهیبخشی و کنترل رفتار آنها پیگیری میشود و در برخی مدارس شبانهروزی، هم شبکه بهداشت و درمان و در برخی موارد آموزش و پرورش، شامپو و اقلام بهداشتی توزیع کرده است.
پیشتر روزنامه همشهری، ارگان رسانهای شهرداری تهران، در گزارشی تحت عنوان «شپش به جان مدارس افتاد»، نوشت: «اخبار مستندی از سوی آموزش و پرورش درباره وجود شپش در مدارس مخابره نمیشود اما درگیری برخی مدارس دخترانه با پدیده شپش باعث مجازی شدن بعضی کلاسهای درس شده است».
بر مبنای این گزارش، شیوع شپش در مدارس دخترانه بهقدری گسترده و جدی است که به جان برخی والدین ترس انداخته است. مقداد که فرزندش در یکی از مدارس منطقه ۲ تهران درس میخواند، چند هفته پیش به خبرنگار همشهری گفت که کلاسهای دخترش به دلیل شیوع شپش تعطیل شده و مدیر مدرسه تصمیم گرفته است تا مدتی کلاسها را غیرحضوری برگزار کند.
یک بلاگر هم که در شمال شرق تهران زندگی میکند، در اینستاگرام از «رژه رفتن شپشها بین موهای فرزندش» و تعطیلی کلاسهای درس او خبر داد. با این حال، مقامهای دولتی تعطیلی مدارس به دلیل شیوع شپش را انکار میکنند.
به گفته متخصصان، انتقال شپش سر عمدتا در اثر تماس با اشیای آلوده نظیر حوله، شانه، بورس، کلاه، روسری، مقنعه، متکا و لباس خوابهای است که به طور مشترک استفاده میشوند.
شپش حشرهای کوچک، بدون بال و انگلی است که از خون انسان تغذیه میکند و بهطور معمول در موی سر، مژهها، ابروها یا بدن زندگی میکند. شپشها از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده یا استفاده مشترک از وسایل شخصی منتقل میشوند. آنها بهسختی قابل مشاهدهاند و تخمشان که به آنها رشک گفته میشود، به ساقه مو میچسبند و اگرچه شبیه شوره به نظر میرسند، بهراحتی جدا نمیشوند.
شپش باعث خارش شدید پوست سر میشود که به دلیل واکنش آلرژیک پوست سر به بزاق آنها است. شپش بیماری جدی منتقل نمیکند، اما میتواند باعث ناراحتی زیاد، خجالت و در مواردی عفونتهای پوستی ناشی از خراشیدن شود.