عباس سلیمی نمین مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به حواشی ایجاد شده در مجلس توسط یکی از نمایندگان و ایجاد فضایی درباره کمک به مردم مظلوم غزه و ساکنان شهر لسآنجلس آمریکا که این روزها درگیر بحران آتش سوزی فراگیر هستند، گفت: در جامعه ایران پس از انقلاب اسلامی، گرایشهای فکری متنوعی مطرح و در دورانهای مختلف، فرصت بیان و طرح این گرایشها فراهم شده است.
وی افزود: یکی از این گرایشها، تمایل به مذاکره با آمریکا و بهبود روابط با این کشور بود که در دهه 60 و به ویژه در دوران ریاستجمهوری آقای هاشمی رفسنجانی، نمایان شد. در آن زمان، برخی از مسئولان و مقامات به دنبال راهکارهایی برای بهبود روابط با آمریکا بودند، اما امام خمینی (ره) با این دیدگاهها مخالفت کرده و هرگز اجازه اجرایی شدن این نظرات را ندادند.
سلیمینمین خاطرنشان کرد: با این حال، امام خمینی (ره) همواره بر ضرورت وجود ظرفیت برای طرح دیدگاههای مختلف تأکید داشتند. این ظرفیت به معنای فضای آزاد برای بیان نظرات و اندیشهها در چارچوب منافع ملی کشور بود، بدون آنکه به معنای پذیرش تمام آنها از سوی رهبری باشد. در دوران رهبری آیتالله خامنهای نیز همین روند ادامه یافت و نظرات مختلف در زمینههای گوناگون مطرح شد.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: در شرایط کنونی برخی از مقامات دولتی نظرات مختلفی دارند، اما این نظرات نباید به عنوان انحرافات یا تهدیدی برای منافع ملی تلقی شود. کشور در گذشته نیز با چنین دیدگاههایی روبهرو بوده و در نهایت، رهبری با در نظر گرفتن منافع ملی، مسیر را مشخص کردهاند. به همین دلیل، نباید نگرانیهای بیمورد یا تهمتهایی مانند «فروختن کشور» مطرح شود، زیرا این نوع برخوردها تنها به ایجاد بحران و شکاف در جامعه منجر میشود و به حل مشکلات کمک نمیکند.
وی افزود: در زمینه مسائل بینالمللی، از جمله مذاکرات هستهای و روابط با آمریکا، رهبری بارها تأکید کردهاند که آمریکا از توافقات خارج شده و باید از موضع غلط خود بازگردد. در این شرایط، مذاکره با آمریکا تنها در صورتی که از موضع برابر و در چارچوب توافقات قبلی انجام شود، منطقی است. به هر حال در شرایطی که آمریکا به طور یکطرفه از برجام خارج شده و علاوه بر ایران به سایر کشورهایی که در چارچوب این توافقنامه بینالمللی بودند، توهین کرده و هزینههای سنگینی را به ایران تحمیل کرده، طرح این موضوع که ایران آماده مذاکره با آمریکا است، تحقیرآمیز است و به منافع ملی آسیب میرساند.
سلیمی نمین در ادامه با انتقاد از دوقطبیسازی مسائل مختلف در کشور عنوان کرد: در زمینه تحولات جهانی مانند وضعیت غزه و حوادث اخیر در آمریکا نیز باید توجه داشت که این مسائل را نباید به عرصه سیاست داخلی ایران منتقل کرد.
وی با تاکید بر اینکه واکنشها به حوادث انسانی باید مبتنی بر اصول انسانی و بدون درگیر شدن در سیاستهای دولتها باشد، گفت: در این شرایط، تبدیل کردن مسائل انسانی به مسائل سیاسی و جناحی، نه تنها کمکی به حل مشکلات نخواهد کرد، بلکه موجب تفرقه و دو قطبیهای بیمورد خواهد شد.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران با بیان اینکه تبیین سیاستها و دیدگاهها باید همواره در راستای منافع ملی و از طریق گفتوگو و تبادل نظر در دستور کار قرار گیرد تا از ایجاد شکافهای بیمورد جلوگیری شود، بیان کرد: در شرایط کنونی، برخی جریانات سیاسی در ایران معتقدند که باید رویکردی واقعبینانهتر و انسانیتر در ارتباط با ملت آمریکا اتخاذ کرد، به ویژه اینکه ملت آمریکا در یک سال گذشته نشان داده که در زمینههای مربوط به بحرانهای جهانی و حمایت از مردم فلسطین رویکرد مشترکی با ایران و محور مقاومت دارد.
وی افزود: از زمان بحران انسانی در غزه به وضوح شاهد فاصله جدی میان مردم آمریکا و سیاستمداران این کشور که حامی صهیونیسم به شمار میروند، بودهایم؛ به طوری که ما شاهدیم در یک سال و نیم گذشته در همین کشوری که تحت تأثیر جریانهای متمایل به صهیونیستها قرار دارد، تظاهرات میلیونی در دفاع از حقوق مردم فلسطین و علیه سیاستهای دولت آمریکا برگزار میشود. این نشاندهنده یک شکاف بزرگ میان مردم آمریکا و مقامات این کشور است.
سلیمی نمین تاکید کرد: این شرایط بهترین فرصت را برای ایران فراهم کرده تا فاصله خود را با مردم آمریکا کاهش دهد و همصدایی خود را با مردم این کشور در حمایت از غزه و فلسطین آشکارتر کند. این رویکرد میتواند به تقویت روابط انسانی و بینالمللی کمک کند، بدون آنکه منافع ملی ایران آسیب ببیند.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران ادامه داد: این فرصت به ویژه در زمانهایی که مردم آمریکا با بلایای طبیعی روبهرو میشوند بوسیله ابراز همدردی و کمک به آنها بیش از پیش میسر میشود و نه تنها تضادی با حمایت از فلسطین ندارد، بلکه بر اساس اصول اخلاقی و انسانی نیز کاملاً درست است. بنابراین ایران باید با درک دقیق شرایط جهانی، حمایت خود را از مردم غزه تقویت کند و در عین حال در بلایای طبیعی به مردم آمریکا کمک کند.
سلیمی نمین افزود: این رویکرد میتواند تاثیری مثبت بر افکار عمومی در آمریکا بگذارد و نشان دهد که ایران در مسائل انسانی همصدا با مردم آمریکا است، حتی اگر سیاستهای دولت آن کشور در تضاد با منافع ایران باشد.
وی یادآور شد: این نوع برخورد را نمیتوان تضاد میان حمایت از غزه و کمک به مردم آمریکا دانست. بلکه، آنچه در این تحلیل مطرح است، فهم سیاسی بالا و اخلاق انسانی است که میطلبد در مواقع بحران، حتی در صورت وجود اختلافات سیاسی، همدردی و کمک به دیگران صورت گیرد.
سلیمی نمین در عین حال با انتقاد از مواضع غیرکارشناسی برخی چهرههای نزدیک به دولت درباره مذاکره با آمریکا گفت: برخی اظهارنظرات درباره مذاکره با آمریکا از جمله اظهارات اخیر آقای عبدالعلیزاده بدون شک با مواضع رئیسجمهور نیز فاصله دارد و نه تنها کمکی به کشور نمیکند بلکه موجب ایجاد دوگانگیها و بحرانهای کاذب میشود که در نهایت به نفع منافع ملی نخواهد بود.
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در پایان تاکید کرد: در زمانهای بحرانی، همچون بحرانهای طبیعی یا بحرانهای انسانی در غزه، رفتار ایران باید مبتنی بر اخلاق دینی و ایرانی باشد چراکه این رفتارها میتواند به تقویت جایگاه ایران در عرصه بینالمللی و نزد مردم آمریکا کمک کند، بدون آنکه تناقضی با سیاستهای کلان جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.
انتهای پیام/
∎