میترا چراغی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اهواز اظهار داشت: رودخانه کارون بهعنوان یکی از مهمترین منابع آبی خوزستان، از نظر کیفی با چالشهای عمدهای روبهرو است.
وی افزود: آلودگی این رودخانه عمدتاً به دلیل فعالیتهای انسانی نظیر ورود فاضلابهای صنعتی، خانگی و کشاورزی و همچنین ورود پسابهای ناشی از تصفیهخانهها و آلودگیهای ناشی از فعالیتهای نفتی و پتروشیمی است.
این استاد علوم محیط زیستی درباره مواد آلاینده رود کارون گفت: بررسیهای انجام شده نشان میدهد که برخی آلایندهها مانند فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، روی و جیوه)، ترکیبات آلی و مواد مغذی (فسفر و نیتروژن) از مهمترین عوامل آلودگی در این رودخانه مهم و حیاتی خوزستان و در حقیقت کشور هستند.
وی با انتقاد از ورود پساب ها و فاضلاب به این رودخانه گفت: ورود فاضلابهای صنعتی و خانگی به این رودخانه باعث افزایش میزان مواد آلی و ترکیبات نیتروژنی در آب شده که علاوه بر کاهش کیفیت آب، موجب رشد بیش از حد جلبکها و فرآیند یوتریفیکاسیون میشود.
این عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان گفت: فعالیتهای کشاورزی در حوضه آبریز رودخانه، بهویژه استفاده بیرویه از کودهای شیمیایی و سموم آفتکش، از دیگر منابع اصلی آلایندههای نیتروژنی و فسفری در رودخانه کارون است.
دانشیار رشته آلودگی های زیست محیطی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان ادامه داد: ورود فلزات سنگین از صنایع و کارخانجات مستقر در خوزستان، از جمله صنایع پتروشیمی، پالایشگاهها و کارخانههای سیمان، به آب رودخانه منجر به تهدید سلامت اکوسیستمهای آبی و انسانی میشود.
این استاد دانشگاه درباره راهکارهای کاهش این آلایندگی در کارون ادامه داد: راهکارهای کاهش آلودگی در رودخانه کارون شامل پایش مداوم الاینده ها و منشایابی آلاینده ها با استفاده از تکنیک های انگشت نگاری شیمیایی و پهنه بندی مواد آلاینده با استفاده از تکنیک های زمین آماری و تعیین مناطق بحرانی است.
چراغی گفت: بهبود فرآیندهای تصفیه فاضلابهای شهری و صنعتی، کنترل آلایندههای ناشی از کشاورزی، ارتقای فناوریهای سبز در صنایع و کاهش استفاده از مواد شیمیایی و سموم از دیگر راهکارهای درازمدت برای حفظ سلامت کارون است.
این عضو هیات علمی دانشگاه بیان داشت: نظارتهای دقیقتر و اجرای پروژههای آگاهیبخشی به کشاورزان و صنایع نیز میتواند به کاهش آلودگی کمک کند.
این استاد دانشگاه در پایان تاکید کرد: کارون و سایر رودخانه ها مایه حیات و قلب محیط زیست هستند که هر گونه دستکاری غیرطبیعی در این منابع محیطی زندگی انسانی را با چالش روبرو می سازد و این آمادگی در اساتید خوزستان هست که به صنایع در کاهش و حل مسأله آلایندهها با روشهای علمی کمک کنند.
انتهای پیام/341
∎