سازمان محیط زیست وضعیت درمانی پلنگ دماوند را پیچیده و احتمال زندهماندن این حیوان را ۵۰ درصد میداند، اما یک دامپزشک حیات وحش معتقد است که اگر بیماری را درست تشخیص داده باشند و اگر واقعا کرونا داشته باشد، درمان نزدیک به صددرصد است. هشتم دیماه امسال (۱۴۰۳) یک قلاده پلنگ در نزدیکی روستای مغانک در دماوند واقع در استان تهران مشاهده شد. این پلنگ که از فیلمهای منتشرشده به نظر میرسید زخمی و بدحال است، از سوی نیروهای محیط زیست زندهگیری و برای درمان به تهران منتقل شد.
به گزارش شرق، سازمان محیط زیست وضعیت درمانی پلنگ دماوند را پیچیده و احتمال زندهماندن این حیوان را ۵۰ درصد میداند، اما یک دامپزشک حیات وحش معتقد است که اگر بیماری را درست تشخیص داده باشند و اگر واقعا کرونا داشته باشد، درمان نزدیک به صددرصد است. هشتم دیماه امسال (۱۴۰۳) یک قلاده پلنگ در نزدیکی روستای مغانک در دماوند واقع در استان تهران مشاهده شد. این پلنگ که از فیلمهای منتشرشده به نظر میرسید زخمی و بدحال است، از سوی نیروهای محیط زیست زندهگیری و برای درمان به تهران منتقل شد.
براساس بررسی کارشناسان سازمان محیط زیست، پلنگ دماوند، نر است و بین پنج تا هفت سال سن دارد. بزرگجثه است و گفته میشود در زمان زندهگیری بر اثر درگیری با حیوان دیگری از ناحیه صورت زخمی و حتی دچار عفونت شده بود.
کمیتهای از دامپزشکان برای تشخیص و درمان پلنگ دماوند
بنا بر گفته مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش، در سازمان محیط زیست کمیتهای با حضور ۱۶ دامپزشک تشکیل شده و تاکنون دو جلسه هم برای بررسی وضعیت پلنگ دماوند برگزار شده است. غلامرضا ابدالی، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست، میگوید: نتیجه بررسی این تیم دامپزشکی نشان میدهد که پلنگ دماوند مبتلا به کرونای گربهسانان است. این کارشناس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه کروناویروس گربهسانان، خطرناک است، تأکید میکند: درمان این بیماری زمانبر است، ضمن اینکه پیشآگاهی خوبی هم ندارد و نمیتوانیم قول بدهیم که حیوان حتما بهبود پیدا میکند یا نه.
یک بیماری و ۲ نظر متفاوت
ابدالی با بیان اینکه طبق مقالات منتشرشده درباره ویروس کرونای گربهسانان، این ویروس باعث تلفشدن بیشتر گربهسانان میشود، میگوید: از دو هفته پیش، درمان دارویی پلنگ دماوند شروع شده و همچنان در حال انجام است. اگر بدن حیوان قوی باشد و به ویروس غلبه کند، بهبود پیدا میکند. ممکن هم هست به درمان پاسخ مثبت ندهد، اما ما امیدوارانه درمان را ادامه میدهیم. امیدواریم درمان دارویی که شروع شده و همه دامپزشکان روی آن توافق کردهاند، نتیجهبخش باشد.
مرادی، دامپزشکی که به سازمان محیط زیست مشاوره میدهد، گفته است که با توجه به علائم بالینی، به نظر میرسد بیماری پلنگ دماوند در مراحل ابتدایی است و به خاطر همین هنوز روی بسیاری از موارد ازجمله غذاخوردن حیوان تأثیر زیادی نگذاشته، هرچند بعضی از علائم نورولوژیک در این بیمار وجود داشته و شانس کمی برای بهبود حیوان متصور هستیم.
اگر تشخیص درست باشد، درمان تقریبا قطعی است
برخلاف این اظهارنظر سازمان محیط زیست، ایمان معماریان، دامپزشک حیات وحش، در گفتوگو با «شرق» با اشاره به اینکه مطمئن نیستم بیماری پلنگ دماوند را درست تشخیص داده باشند، درباره احتمال بهبود حیوان میگوید: اگر تشخیص درست باشد و حیوان واقعا کرونا داشته باشد، در صورت گرفتن داروی مناسب احتمال بهبود نزدیک به صددرصد است.
پلنگ یک گربه وحشی بزرگجثه و جزء گونههای در معرض خطر انقراض است که در طبیعت بین ۱۴ تا ۱۹ سال عمر میکند و در شرایط اسارت تا ۲۳سالگی هم زنده میماند. مهمترین طعمه پلنگ کل و بز، قوچ و میش است و در کنار اینها از خوک وحشی، انواع گوزنها، آهو، پستانداران کوچک، پرندگان و حتی حشرات تغذیه میکند. پلنگ در مواقع کمبود طعمه ممکن است به سگ و دام اهلی هم حمله کند.
راه انتقال ویروس کرونا به پلنگ
سؤال این است که پلنگ دماوند چطور به ویروس کرونا مبتلا شده است؟ ابدالی، مدیر دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست، با اشاره به اینکه کروناویروس گربهسانان با ویروس انسانی فرق دارد و امکان انتقال به انسان را ندارد، میگوید: این ویروس بین گربهها از طریق تنفس منتقل نمیشود؛ بلکه غالبا از طریق بزاق انتقال مییابد. احتمال این وجود دارد که با خوردن یک گربه آلوده به ویروس کرونا، مبتلا شده باشد.
ممکن است طعمه، گربه اهلی یا وحشی بوده باشد، معلوم نیست. باستانی، دامپزشک سازمان حفاظت محیط زیست، هم پیشازاین گفته بود که ممکن است پلنگ دماوند بر اثر خوردن یک گوشت شکار آلوده، به ویروس کرونا مبتلا شده باشد. در این زمینه ایمان معماریان، دامپزشک، هم با بیان اینکه کروناویروس گربهسانها یک بیماری مسری است، میگوید: در بیشتر موارد از گربههای اهلی ولگرد و بدون سرپرست این ویروس منتقل میشود و این احتمال وجود دارد که پلنگ دماوند هم به این شکل مبتلا شده باشد.
ویروس کرونا، ویروس مقاومی نیست که بیرون از بدن زنده بماند و با خوردن حیوان آلوده، ابتلا به ویروس رخ میدهد. بنا بر گفته مدیر دفتر حفاظت سازمان محیط زیست، داروهای پلنگ دماوند خوراکی است و در کنار دارو، غذایش را هم میخورد و مشکلی در تغذیه ندارد. درحالحاضر در مرکز قرنطینه پارک پردیسان نگهداری میشود.
پلنگ دماوند به باغ وحش ارم داده میشود؟
چند روز بعد از زندهگیری پلنگ دماوند، این نگرانی پیش آمد که سازمان محیط زیست قصد دارد پلنگ را در اختیار باغ وحش ارم تهران بگذارد، اما غلامرضا ابدالی با تکذیب این موضوع توضیح میدهد که بعد از انتقال پلنگ دماوند به تهران، برای انجام کار تشخیصی به باغ وحش ارم منتقل شد و بعد از اینکه متوجه شدیم کروناویروس دارد، به مرکز نگهداری حیات وحش پارک پردیسان انتقال دادیم تا قرنطینه شود.
از ابتدا هم قرار نبود پلنگ دماوند را به باغ وحش ارم تحویل بدهیم. در ضمن این اطمینان را به شهروندان میدهم که همه تلاشمان را برای درمان پلنگ دماوند انجام میدهیم و از هیچ کوششی دریغ نخواهیم کرد.
دومین جلسه کمیته دامپزشکی سازمان حفاظت محیط زیست درباره بررسی وضعیت پلنگ دماوند با حضور ۱۲ دامپزشک بخش خصوصی و چهار دامپزشک شاغل در سازمان حفاظت محیط زیست روز شنبه ۱۵ دیماه ۱۴۰۳ در دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش تشکیل شد و مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش تأکید کرد که شرایط پلنگ دماوند روستای مغانک دماوند پیچیده است و متخصصان برای زندهماندنش درصد پایینی متصور هستند، اما به دستور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، با جدیت سیر درمانی پلنگ را ادامه خواهیم داد.
پلنگ جزء گونههای در معرض خطر انقراض است و در سالهای گذشته به دلیل شکار، کاهش طعمه و تخریب زیستگاه و همچنین تصادفات جادهای در خطر نابودی کامل قرار گرفته است. پلنگ حیوان بزرگجثهای است که بدنی عضلانی و انعطافپذیر دارد. سری پهن با دستوپای کوتاه و پنجههای قوی ازجمله مشخصات پلنگ است.