به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، کاظم کوکرم در گفتوگو با ایسنا گفت: پنجشنبه ۲۷ دی جاری سیاره مریخ در شرایط مقابله قرار میگیرد؛ در شرایطی که مریخ و یا هر سیاره خارجی دیگری که به وضعیت مقابله برسد یعنی زمین بین خورشید و آن سیاره قرار گرفته است.
کوکرم تاکید کرد: معنی این گفته آن است که آن سیاره از هر زمان دیگری به زمین نزدیکتر است و به این ترتیب روز ۲۷ دی ماه سیاره مریخ از هر زمان دیگری به زمین نزدیک است.
سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران اظهار کرد: در شرایط مقابله بهترین شرایط ممکن برای رصد مریخ برای زمینیان در شبهای پایانی دی ماه و اوایل بهمن فراهم شده است.
وی اضافه کرد: بیشترین زمان نزدیکی سیاره مریخ به زمین، در روز ۲۷ دی است؛ ولی از چند شب قبل و بعد از این تاریخ نیز سیاره مریخ در اوج درخشش دیده میشود.
کوکرم خاطر نشان کرد: زمانی که سیارهای در شرایط مقابله باشد، بلافاصله بعد از غروب خورشید، شاهد طلوع آن سیاره هستیم و در نیمه شب آن سیاره در وسط آسمان قرار دارد که بهترین زمان برای رصد آن با تلسکوپ خواهد بود.
این فعال حوزه نجوم آماتوری، با اشاره به رصد سیاره مریخ با چشم غیر مسلح، اظهار کرد: سیاره مریخ این شبها با جرم بسیار روشن و پرنور و صورت فلکی جوزا دیده میشود. این جرم آسمانی با رنگ متمایل به نارنجی از سایر اجرام آسمانی، کاملا قابل تفکیک و تشخیص است.
وی تاکید کرد: بر این اساس در این شبها به ویژه در شامگاه پنجشنبه ۲۷ دی از ابتدای شب تا سحرگاه سیاره مریخ در آسمان شب را شاهد خواهیم بود و ایدهآلترین شرایط برای رصد جرم آسمانی تا دو سال آینده را خواهیم داست.
کوکرم ادامه داد: اگر با تلسکوپ، سیاره مریخ در شرایط مقابله را رصد کنیم، میتوانیم جزئیاتی از سطح مریخ مانند کلاهکهای قطبی، دشت سیرتیس بزرگ را مشاهده کنیم، ولی قمرهای این سیاره را نمیتوانیم ببینیم، چرا که قمرهای مریخ به نامهای فوبوس و دیموس بسیار کمنور و بسیار از زمین دور هستند و با تلسکوپهای آماتوری قابل تشخیص نیستند.
سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران به مختصات سیاره مریخ اشاره کرد و یادآور شد: برای مشاهده سیاره مریخ بلافاصله بعد از غروب خورشید که در مغرب رخ میدهد، رصدگران کافی است پشت به مغرب و رو به مشرق بایستند و پرنورترین جرم آسمانی که در ارتفاع کمی در افق است، سیاره مریخ را میتوانند مشاهده کنند.
وی اضافه کرد: کمی بالاتر از سیاره مریخ در صورت فلکی ثور نیز سیاره مشتری به صورت درخشان قابل مشاهده خواهد بود.
کوکرم یادآور شد: اصولا سیارههایی مانند زحل، زهره، مریخ و مشتری با چشم غیر مسلح به آسانی دیده میشوند و در این شبها، سیارههای مریخ و مشتری را در مشرق بلافاصله پس از غروب داریم و در مغرب دو جرم درخشان حضور دارند که جرم پر نورتر سیاره زهره و در کنار آن سیاره زحل قرار دارد.
مسؤول کارگروه ارتباط با رسانه کمیته نجوم آماتوری انجمن نجوم ایران خاطر نشان کرد: به عبارت دیگر این شبها در شرایط ایدهآلی هستیم تا ۴ سیاره درخشان منظومه شمسی که شامل سیارههای زهره، زحل در افق مغرب و مریخ و مشتری در افق مشرق را بلافاصله پس از غروب خورشید در آسمان مشاهده کنیم.
به گفته وی، سیارههای نپتون و اورانوس در شبها حضور دارند، ولی برای رصد آنها حتما به تلسکوپ نیاز داریم.
سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران اظهار کرد: مقابله سیاره مریخ تقریبا هر دو سال یک بار اتفاق میافتد.
وی ادامه داد: در این شبها فاصله مریخ از زمین حدود ۹۶ میلیون کیلومتر است و به تدریج هرچه از ۲۷ دی جاری بگذرد، آرام آرام فاصله این جرم آسمانی از ما بیشتر خواهد شد و تا دو ماه آینده سیاره مریخ را دیگر در وضعیت دوری از زمین خواهیم داشت و به اندازه این شبها، درخشش ندارد.
کوکرم با بیان اینکه اکثر گروههای نجومی در هفته جاری و هفته آینده در سراسر کشور برنامههای عمومی برای رصد سیاره مریخ را برگزار میکنند، یادآور شد: از جمله این گروهها، آسمان نمای تهران در گنبد مینا در روز یکشنبه ۳۰ دی از ساعت ۱۸ تا ۲۰ کارگاه آموزشی رایگان را با حضور علی ابراهیمی سراجد برگزار میکند. برگزاری رصد مریخ و سیاره مشتری با تلسکوپ این آسماننما از دیگر برنامههای جنبی این رویداد است.
∎