شناسهٔ خبر: 70807530 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تونل سبز فومن؛ میراثی کهنسال نیازمند مراقبت

فرماندار فومن با اشاره به کهنسالی درختان چنار تونل سبز و آسیب‌پذیری آنها در برابر بیماری‌ها، گفت: درختان نیز مانند انسان در دوران پیری نیازمند توجه و مراقبت بیشتری هستند و هماهنگی برای نگهداری از چناران تونل سبز از سال‌ها پیش آغاز شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از فومن، چهارمین جلسه کارگروه حفظ و احیای تونل سبز فومن با حضور جمعی از مسئولان برگزار شد، در این جلسه که با حضور فرماندار فومن، مدیرکل پدافند غیرعامل استان، مدیرکل بحران استانداری گیلان، بخشدار مرکزی، نمایندگانی از منابع طبیعی، راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، محیط زیست، جهاد کشاورزی، شهردار و شورای شهر فومن، معاون دادستان و جانشین فرمانده انتظامی شهرستان همراه بود، راهکارهای حفظ و احیای این اثر طبیعی ارزشمند بررسی شد.

فرامرز مرجانی فرماندار فومن، در این جلسه با اشاره به قدمت بیش از پنجاه ساله تونل سبز، آن را نمادی برای شهرستان فومن دانست و بر لزوم حفظ و حراست از این میراث ماندگار تاکید کرد. 

وی با بیان اینکه بخش عمده‌ای از این تونل سبز در حوزه شهرستان صومعه سرا و تولم شهر قرار دارد، افزود: در گذشته همه این شهرستان‌ها به فومنات معروف بودند و این نشان از پیوند عمیق این مناطق با یکدیگر دارد.

فرماندار فومن با اشاره به کهنسالی درختان چنار تونل سبز و آسیب‌پذیری آنها در برابر بیماری‌ها بیان کرد: درختان نیز مانند انسان در دوران پیری نیازمند توجه و مراقبت بیشتری هستند و  هماهنگی برای نگهداری از چناران تونل سبز از سال‌ها پیش آغاز شده است. 

مرجانی با قدردانی از زحمات مسئولان، دستگاه قضایی و دوستداران محیط زیست در حفظ و نگهداری چناران فومن، از اقدامات انجام شده برای حفظ این میراث طبیعی خبر داد و افزود: با هماهنگی‌های انجام شده، کارشناسان جهاد کشاورزی  انواع سموم برای مقابله با بیماری پشه سفید که بسیاری از جنگل‌ها و مناطق کشور را درگیر خود کرده است، معرفی کرده‌اند و  شهرداری فومن نیز در تابستان امسال  عملیات آب‌پاشی چناران تونل سبز را انجام داده است. 

 سرنوشت نامعلوم چناران فومن 

وی با اشاره به وضعیت بحرانی درختان چنار این شهر بیان کرد: همه ما واقفیم که عمر این درختان به سر آمده و با هر وزش باد و طوفان، شاهد سقوط آن‌ها و خسارات جبران‌ناپذیر هستیم. این سقوط‌ها نه تنها به نابودی درختان منجر می‌شود، بلکه جان رانندگان و عابران را نیز به خطر می‌اندازد.

فرماندار فومن با تأکید بر مصوبات قبلی در خصوص قطع درختان فرسوده و جایگزینی آنها، گفت: در یکی از بندهای این مصوبات، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی بر ضرورت قطع درختان خشک و جایگزینی آنها تأکید داشتند، اما متأسفانه تا به امروز موفق به اجرای این بند و کاشت درختان جدید نشده‌ایم.

مرجانی در خصوص نوع درختان جایگزین نیز افزود: کارشناسان جهاد کشاورزی و منابع طبیعی بر اساس مطالعات دانشگاهی، گونه‌ای از درخت را پیشنهاد داده‌اند که علاوه بر زیبایی و حفظ تونل سبز، از عمر طولانی‌تر و خطر کمتری برخوردار باشد.

وی با اشاره به سردرگمی مسئولان در تصمیم‌گیری درباره چناران فومن، بیان کرد: شهردار فومن بر اساس ماده هفت قانون، هر ساله نسبت به هرس، زیباسازی، و آبیاری درختان داخل شهر اقدام کرده و درختان آسیب‌زا و خشک را قطع و جایگزین می‌‌کند.

به گفته فرماندار فومن، درختان خارج از شهر فومن، بخشی متعلق به شهرستان فومن و بخش دیگر متعلق به شهرستان صومعه‌سرا است. متأسفانه درختان چنار محدوده صومعه‌سرا به دلیل عدم مراقبت کافی، آسیب بیشتری دیده‌اند.

مرجانی از مدیران کل استان خواست تا با واگذاری درختان خارج از شهر فومن به شهرداری، همانند درختان داخل شهر، حفاظت و نگهداری از آنها را به این نهاد واگذار کنند، وی همچنین خواستار صدور نامه، دستور و پشتیبانی دستگاه قضایی برای واگذاری این درختان به شهرداری فومن شد. 

 تونل سبز فومن در انتظار چاره‌اندیشی 

محمدعلی ویشکاهی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان نیز ضمن تبریک ولادت امام علی (ع) اظهار کرد: با وجود آماده بودن ساختار اجرایی، متاسفانه به دلیل بلاتکلیفی در مالکیت درختان واقع در خارج از محدوده شهری، شاهد اتلاف وقت و از دست رفتن فرصت‌ها هستیم.

وی با اشاره به فرصت محدود سه ماهه تا زمان شکوفه زدن درختان در سال جدید بیان کرد: اگر اقدامات طراحی شده توسط تیم کارشناسی به نتیجه نرسد، فرصت را از دست خواهیم داد، مدیریت بحران استان  آماده است تا اعتبارات ویژه‌ای را  برای رفع مشکلات تونل سبز فومن اختصاص دهد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان با تاکید بر لزوم اخذ مجوز از مقام عالی استان، دستگاه‌های نظارتی و بازرسی و دیوان محاسبات، خواستار صدور مجوز برای ورود شهرداری به موضوع نگهداری از درختان تونل سبز فومن شد.

ویشکاهی با بیان اینکه اداره کل راهداری استان تاکنون سازوکار مشخصی برای رسیدگی به این مشکل نداشته است، گفت: این موضوع خارج از حوزه اختیارات شهرداری فومن است و باید در مصوبات استانی  لحاظ شود.

وی راهکار دوم را اخذ مجوز از تهران و مدیریت بحران استان برای واگذاری مسئولیت نگهداری از این درختان به شهرداری فومن  با سازوکار فنی و تخصیص ردیف اعتباری ویژه  عنوان کرد و افزود: این درختان امانتی در دستان ما هستند و باید به نحو احسن از آنها حفاظت کنیم.

مدیرکل بحران استانداری گیلان از برنامه‌ریزی ویژه برای بزرگداشت روز درختکاری خبر داد و گفت: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر کاشت یک میلیارد اصله درخت و نهال در طول چهار سال آینده، برنامه‌های ویژه‌ای در این راستا تدوین شده است.

نجات تونل سبز فومن در گرو همکاری دستگاه‌ها 

محمد حیدری، مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری گیلان نیز با اشاره به اهمیت پیشگیری در حوزه پدافند غیرعامل،  وضعیت فعلی درختان چنار را بحرانی توصیف کرد و  خواستار همکاری همه دستگاه‌ها با شهرداری فومن برای نجات این میراث طبیعی شد. 

وی با بیان اینکه 60 درصد از این درختان در محدوده شهرستان صومعه‌سرا قرار دارد، ورود شهرداران و فرمانداران هر 2 شهرستان را برای حل این معضل ضروری دانست، حیدری همچنین قطع درختان خطرآفرین را امری اجتناب‌ناپذیر خواند و حضور دستگاه قضایی را دلگرم‌کننده و نقطه امیدی برای احیای تونل سبز  ارزیابی کرد.

 نظارت و بررسی پروژه تونل سبز فومن بر عهده دستگاه قضایی است 

محمدرضا گلشن‌ مژدهی، جانشین دادستان عمومی و انقلاب شهرستان فومن نیز با اشاره به  اهمیت پرونده "تونل سبز" برای دادستان استان، از اقدامات شهرداری فومن برای احیای این مسیر  قدردانی کرد. 

وی با ابراز خرسندی از انتخاب شهرداری فومن برای این امر مهم، اقدامات این نهاد در حوزه زیباسازی شهری را  بی‌نظیر خواند و  تاکید کرد که منفعت احیای  "تونل سبز"  برای عموم مردم است. 

جانشین دادستان عمومی و انقلاب شهرستان فومن از همه دستگاه‌ها و مدیران خواست تا  شهرداری و شورای شهر فومن را  در انجام این وظیفه  یاری کنند و به تعهدات خود در این زمینه عمل نمایند. 

گلشن، ضمن تاکید بر نقش دستگاه قضایی در نظارت و بررسی پروژه احیای تونل سبز فومن، این مهم را در کنار کمک به پیشبرد پروژه دانست و گفت: گونه درختان جدیدی که در تونل سبز کاشته می‌شوند باید از گونه‌های مقاوم در مقابل خشکی و آفات باشند.

همچنین در جریان این جلسه، استاندار گیلان در تماسی تلفنی قول مساعد داد تا پیگیری‌های لازم جهت انجام سریع امور مربوط به این پروژه توسط شهرداری را انجام داده و مصوبه مربوطه را دریافت کند.

فرماندار فومن نیز در پایان جلسه ضمن تقدیر از حضور اصحاب رسانه، حضور چشمگیر آن‌ها در تمامی جلسات مربوط به تونل سبز فومن را نشانه اهمیت و جایگاه اجتماعی درختان در سطح فرا استانی و ملی  برشمرد و با اشاره به اینکه امید است با پشتیبانی استاندار و مدیران مربوطه، مصوبات این جلسه به نتایج مثبت و مطلوب منجر شود، گفت: جایگزینی نهال درخت، مهمترین مصوبه و تاکید این جلسات است.

به گزارش تسنیم، در این جلسه مقرر شد علاوه بر دریافت مجوز احیای تونل سبز فومن برای شهرداری و شورای شهر، با بررسی منابع طبیعی استان، بیش از 30 اصله نهال با همکاری شهرداری در این مسیر کاشته شود. 

انتهای پیام/