شناسهٔ خبر: 70807091 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

نیاز جوامع اسلامی به الگوی حکمرانی امام علی (ع)؛ امیرالمومنین (ع) محور وحدت اسلامی

پرهیز از تفرقه از تأکیدات حضرت امیر برای رسیدن به وحدت بود و امام علی (ع) همواره از تفرقه و اختلاف در بین مسلمانان پرهیز می‌کردند و همه را به وحدت و همدلی دعوت می‌نمودند.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر -گروه دین و اندیشه_عصمت علی آبادی: امروز ۱۳ رجب سالروز میلاد امیرالمؤمنین است. به همین مناسبت با حجت الاسلام رضا غلامی قائم مقام بنیاد هدایت به گفتگو نشستیم که حاصل آن را می‌خوانید:

حجت الاسلام غلامی در گفتگو با مهر با بیان اینکه وحدت در جامعه اسلامی، نه یک آرمان دست‌نیافتنی، بلکه یک ضرورت حیاتی و اساسی برای پیشرفت، عزت و سربلندی امت اسلام است اظهار داشت: در دنیای پرتلاطم امروز، که امواج تفرقه و اختلاف از هر سو جامعه اسلامی را تهدید می‌کند، بیش از هر زمان دیگری به ریسمان وحدت و همدلی نیازمندیم.

وی افزود: این نکته ضروری است و باید دانست وحدت، یک فرایند است و نه یک نتیجه. برای رسیدن به وحدت، باید تلاش مستمر و پیگیر داشته باشیم و با همدلی و همکاری، به سوی آینده‌ای روشن‌تر گام برداریم؛ بنابراین امام علی علیه السلام به عنوان پدر امت می‌تواند محور وحدت باشد چرا که ایشان صالح‌ترین و شایسته‌ترین محور وحدت در امت اسلامی به شمار می‌روند.

غلامی با بیان اینکه امام علی (ع) به عنوان یکی از شخصیت‌های برجسته تاریخ اسلام، همواره مورد احترام و توجه مسلمانان بوده و نقش مهمی در ایجاد وحدت و همدلی بین مسلمانان داشته است عنوان کرد: به نقش امام علی (ع) در وحدت امت اسلامی می‌توان به تاکید حضرت بر اصول مشترک اشاره کرد امام علی (ع) در سخنان و رفتارهای خود همواره بر اصول مشترک دین اسلام مانند توحید، نبوت، معاد و اخلاق اسلامی تاکید می‌کردند. این اصول، مشترکات اصلی بین همه مسلمانان هستند و می‌توانند زمینه ساز وحدت و همبستگی باشند.

قائم مقام بنیاد هدایت ادامه داد: همچنین حضرت تاکید بر عدالت و برابری داشتند به گونه‌ای که یکی از مهمترین ویژگی‌های حکومت امام علی (ع)، عدالت و برابری بود. ایشان در برخورد با مردم، بدون توجه به نژاد، قومیت و جایگاه اجتماعی، با همه به عدالت رفتار می‌کردند. این رویکرد عادلانه می‌تواند الگویی برای ایجاد وحدت و برادری در بین مسلمانان باشد.

وی اضافه کرد: پرهیز از تفرقه از دیگر تأکیدات حضرت برای رسیدن به وحدت بود. امام علی (ع) همواره از تفرقه و اختلاف در بین مسلمانان پرهیز می‌کردند و همه را به وحدت و همدلی دعوت می‌نمودند. ایشان در سخنان خود، بر اهمیت حفظ اتحاد و انسجام امت اسلامی تاکید می‌کردند و تفرقه را مایه ضعف و شکست مسلمانان می‌دانستند.

غلامی ادامه داد: از دیگر خصوصیات وحدت آفرین حضرت الگوی اخلاقی ایشان است، امام علی (ع) به عنوان یک الگوی اخلاقی، با رفتارهای نیکو و کردار حسنه، توانستند قلوب بسیاری از مسلمانان را به خود جلب کنند. این الگو می‌تواند الهام‌بخش مسلمانان برای پیروی از اخلاق اسلامی و دوری از رفتارهای تفرقه‌افکن باشد.

قائم مقام بنیاد هدایت اضافه کرد: حفظ حرمت صحابه نیز سیره آن امام همام بود به گونه‌ای که امام علی (ع) در برخورد با صحابه پیامبر (ص)، همواره حرمت آنان را حفظ می‌کردند و از توهین و بدگویی نسبت به آنان پرهیز می‌نمودند. این رویکرد می‌تواند الگویی برای مسلمانان باشد.

وی افزود: دیگر اینکه امام علی (ع) در همه امور زندگی، سعی در پیروی از سنت پیامبر اکرم (ص) داشتند. این پیروی از سنت، می‌تواند عاملی برای وحدت بین مسلمانان باشد، زیرا همه مسلمانان به پیروی از سنت پیامبر (ص) فراخوانده شده‌اند. در مجموع، امام علی (ع) به عنوان یک شخصیت برجسته و الگو در تاریخ اسلام، نقش مهمی در ایجاد وحدت و همدلی بین مسلمانان داشته‌اند. توجه به آموزه‌ها و سیره ایشان، می‌تواند راهگشای وحدت و انسجام در بین امت اسلامی باشد.

غلامی با بیان اینکه امام علی علیه السلام شخصیتی است که هرگز راضی نمی‌شود به اندازه پر کاه‌ی به فرد و یا شخصی ظلم کند عنوان کرد: ایشان نه ظالم است و نه مظلوم هستند و نه اجازه می‌دهند مورد ظلم قرار گیرند و نه خود ظلم می‌کنند از این رو وقتی می‌بینیم حضرت بعد از شهادت دخت پیامبر قریب به ۲۵ سال خانه نشین می‌شوند این مظلومیت به دلیل صیانت، حفاظت و حراست از کیان امت اسلامی است.

وی افزود: ایشان همواره بر محور حق عمل می‌کردند و سخن می‌گفتند چه آنجا که خودشان در محکمه قضا بودند و چه زمانی که به عنوان یک شهروند در محکمه حاضر می‌شدند. امام علی علیه السلام همواره حقانیت و حقیقت را دنبال کرده و محور حقانیت بودند از این رو امام علی علیه السلام با این معیار و شاخص بهترین و مهمترین محور وحدت امت اسلامی محسوب می‌شود.

غلامی گفت: امت اسلامی در این اختلافات و چند دستگی‌ها و شیطنت‌هایی که دشمنان داخلی و خارجی امت اسلامی به کار می‌گیرند و دام‌هایی که برای مسلمانان گسترانده اند می‌توانند با معرفت به سیره و سلوک امام علی علیه السلام بر این توطئه‌ها فائق آیند و بر ساحل نجات رهنمون شوند.

قائم مقام بنیاد هدایت در پایان گفت: امروز جوامع اسلامی به الگوی حکمرانی امام علی (ع) که بر پایه نظام و امت اسلامی استوار است و امامت و ولایت نقش محوری در آن دارند نیازمند هستند این الگو ویژگی‌های مهمی دارد که برخی از آن‌ها عبارتند از محور امامت و ولایت، نظام اسلامی و امت اسلامی.