برخلاف برخی شایعات درباره تعیین مکان پایتخت جدید، این طرح در مرحله اندیشهورزی است و مکانی برای آن مشخص نشده است. همچنین به دلیل آنکه دولت بودجهای برای این پروژه عظیم در اختیار ندارد، احتمالا برای انتقال پایتخت از سرمایهگذاری بخش خصوصی استفاده میشود.
به گزارش ایسنا، بررسی موضوع ساماندهی، تمرکززدایی و امکانسنجی انتقال پایتخت با مصوبه رییس دولت به وزارت راه و شهرسازی ابلاغ شده است. بر اساس این مصوبه، وزارت راه و شهرسازی مکلف شده تا این طرح را در همکاری با سایر دستگاهها با بهرهمندی از مشاور ذیصلاح بینالمللی تهیه و نتایج را به دولت ارایه دهد.
شهریورماه امسال مسعود پزشکیان ـ رییسجمهور - با اشاره به محدودیتها و مشکلات شهر تهران از جمله کمبود آب، نشست زمین و آلودگی هوا گفت: «چارهای نداریم جز اینکه مرکزیت اقتصادی و سیاسی کشور را به جنوب و نزدیک دریا منتقل کنیم». پس از این سخنان، محمدرضا عارف ـ معاون اول رییسجمهور از سوی پزشکیان مأمور بررسی طرح انتقال پایتخت شد.
شایعه پایتخت شدن مکران از کجا آغاز شد؟
در ادامه، سخنگوی دولت از تشکیل دو شورا درخصوص انتقال پایتخت خبر داد و از قوتهای اقتصاد دریامحور در منطقه مکران سخن گفت. از صحبتهای فاطمه مهاجرانی چنین برداشت شد که قرار است پایتخت به مکران منتقل شود. مهاجرانی درباره این برداشت اشتباه بیان کرد: «من نگفتم پایتخت به مکران خواهد رفت؛ بلکه گفتم دو شورا تشکیل شده که یکی برای احصای مشکلات پایتخت فعلی است و یکی هم برای بررسی قوتهایی که اقتصاد دریامحور مشخصاً در مکران دارد؛ نتیجه این سخنان این نیست که پایتخت به مکران خواهد رفت».
با این حال طبق شنیدهها انتشار شایعه پایتخت شدن مکران منجر به تغییر قیمت زمین و مسکن در چابهار و مکران شد؛ حال آنکه اساسا تا کنون هیچ نقطهای به عنوان پایتخت جدید تعیین نشده است.
امکانسنجی انتقال پایتخت با بهرهمندی از مشاور بینالمللی با تجربه
در این زمینه یک مقام سازمان برنامه و بودجه گفته است: هنوز مطالعه جامعی در خصوص انتقال پایتخت سیاسی انجام نشده و کارهای انجام شده در حد اندیشه ورزی بوده است. سیدجعفر حسینی بر ضرورت ورود یک مشاور بینالمللی باتجربه برای امکانسنجی انتقال پایتخت سیاسی کشور تاکید کرد.
رییس امور آمایش و توسعه منطقهای سازمان برنامه و بودجه کشور تصریح کرد: همانطور که تمامی ارکان دولت نیز تاکید دارند، موضوع قرار نیست با منابع عمومی و دولتی انجام شود، زیرا این پروژه، پروژهای پرهزینه است و دولت منابعی را برای این موضوع در اختیار ندارد.
ضرورت دریافت پیشنهادهای سرمایه گذاری بخش خصوصی
وی در بیان پیشنهادهای سازمان برنامه و بودجه توضیح داد: چنانچه بخشهای خصوصی توانمندی وجود دارند که امکان اینکار برای آنها فراهم است، پیشنهادات خود را ارایه دهند و حتما در کنار انجام مطالعات، پیشنهادهای بخش خصوصی دریافت شود. زیرا، تاکنون هیچ بخش خصوصی به شکل بالقوه اعلام آمادگی نکرده است.
حسینی گفت: همه صاحبنظران اذعان دارند که تهران کنونی با توجه به مشکلاتی که دارد نیازمند توجه ویژه است و باید برای رفع مشکلات تهران تصمیمات جدی گرفته شود. سازمان برنامه و بودجه نیز معتقد است ساماندهی و تمرکززدایی از تهران و اجرای اصول آمایش سرزمین باید در تهران با جدیت بیشتری نسبت به شهرهای دیگر، پیگیری شود. زیرا ظرفیت زیستی تهران محدود بوده و عملا به اتمام رسیده و هماکنون شهر با انبوهی از مشکلات مواجه است؛ بنابراین آنچه که باید شورا در دستور کار قرار دهد موضوع تمرکززدایی و ساماندهی و مطالعه جدید در موضوع امکانسنجی انتقال پایتخت سیاسی توسط مشاور بین المللی است.