شناسهٔ خبر: 70800802 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

مواضع تند مشاور ترامپ چالشی جدید برای اتحادیه اروپا

یک رسانه غربی در مطلبی به رویایی «ایلان ماسک»، میلیارد آمریکایی و مشاور رئیس جمهور منتخب آمریکا در برابر اتحادیه اروپا به عنوان چالشی جدید برای بروکسل پرداخت.

صاحب‌خبر -

روزنامه «دی ولت» در مطلبی به چالش هایی که «ایلان ماسک»، میلیارد آمریکایی و مشاور و معتمد «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور منتخب آمریکا برای اتحادیه اروپا ایجاد کرده پرداخت.

آلمان

نویسنده در ادامه به رابطه نزدیک «ایلان ماسک» با «آلیس وایدل»، نامزد صدر اعظمی از حزب افراطی جایگزینی برای آلمان پرداخته و نوشت: «آلیس وایدل»، در طی سخنرانی خود در کنفرانس حزبی اخیر فدرال صریحاً از ایلان ماسک تشکر کرد. این کارآفرین آمریکایی این رویداد را به صورت زنده از طریق حساب کاربری خود در X به اشتراک گذاشت.

حزب افراطی آلمان از حمایت های برجسته و قابل توجه آمریکا خرسند است و پشتیبانی ماسک باعث ایجاد موجی از سرخوشی در حزب افراطی آلمان شده است.

این مسئله که تا چه اندازه مداخله ماسک در سیاست - نه تنها در آلمان، بلکه در سایر کشورهای اروپایی - با استراتژی دولت آینده «دونالد ترامپ» در ایالات متحده مطابقت دارد، حداقل جای سوال دارد.

فرانسه

تا همین چند وقت پیش «امانوئل ماکرون»، رئیس جمهور فرانسه مناسبات عالی را با ایلان ماسک که وعده «سرمایه گذاری های قابل توجه» در کشورش در سال 2023 را داده بود، حفظ کرده بود. از ماه مه 2023، این دو حداقل چهار بار با هم ملاقات کرده اند. رئیس جمهور فرانسه به طور مرتب از این مولتی میلیاردر آمریکایی برای شرکت در نشست های اقتصادی و فنی دعوت می کرد.

اما گویا این دوران تمام شده است. ماکرون روز دوشنبه بدون ذکر نام از این تاجر آمریکایی به شدت از وی انتقاد کرد. وی در سخنرانی خود در جمع سفیران فرانسه گفت: چه کسی باور می کرد اگر ده سال پیش به ما می گفتند صاحب یکی از بزرگترین شبکه های اجتماعی از یک بین المللی مرتجع جدید حمایت می کند و مستقیماً در انتخابات دخالت می کند؟

تلاش ایلان ماسک برای سرنگونی دولت انگلیس

رئیس جمهور فرانسه در جریان سخنرانی خود درباره سیاست خارجی کشورش بار دیگر از اروپا خواست تا مقاومت خود را بالا ببرد. وی در عین حال تاکید کرد که فرانسه متحد قوی ایالات متحده آمریکا است.

ایتالیا

هرکسی که فعالیت‌های ایلان ماسک را در X مشاهده می‌کند، به سرعت این احساس را پیدا می‌کند که این کارآفرین آمریکایی می‌خواهد انقلاب‌های راست‌گرایانه را در جوامع اروپایی به راه بیندازد. اما به نظر می رسد ایتالیا از دست او در امان است، بالاخره این انقلاب کم و بیش قبلاً در آنجا رخ داده است.

همچنین به همین دلیل است که «جورجیا ملونی»، نخست وزیر ایتالیا از حزب راستگرای ناسیونالیست برادران ایتالیا شانس خوبی برای تبدیل شدن به افسر و رابط مرکزی دولت ترامپ در اروپا دارد. وی همین چند روز پیش از ملک مار-آ-لاگو دونالد ترامپ در فلوریدا بازدید کرد.

برخی رسانه ها گزارش داده اند تماس مستقیم ملونی با ترامپ از طریق ایلان ماسک انجام می شود. بر این اساس رم چندین ماه است که در مورد پروژه ای به ارزش 1.5 میلیارد با این کارآفرین مذاکره کرده است که بر مبنای آن شرکت اسپیس ایکس ماسک قرار است ارتباطات ماهواره ای امن را برای دولت و ارتش ایتالیا فراهم کند.

البته گزارش‌های رسانه‌ها مبنی بر اینکه ملونی در مارآلاگو نیز درباره این پروژه صحبت کرده بود، انتقاد شدیدی را در ایتالیا به همراه داشت و بلافاصله توسط دولت تکذیب شد. در نهایت، این ظن همچنان وجود دارد که این پروژه چند میلیارد دلاری می تواند صرفاً به نفع دولت آینده ایالات متحده و بلندگوی آن یعنی ایلان ماسک تصویب شود.

انگلیس

«ایلان ماسک» در انگلیس نیز این حقیقت را پنهان نمی کند که می خواهد دولت تحت رهبری حزب کارگر به نخست وزیری «کایر استارمر» را سرنگون کند. وی در هفته‌های اخیر، در پلتفرم X علیه این حزب انتقاد کرده و بارها خواستار برگزاری انتخابات جدید در انگلیس شده است. برای این کارآفرین مهم فناوری، کایر استارمر و حزب چپ میانه او نشان دهنده یک جهت سیاسی هستند که او قاطعانه آن را رد می کند.

فایننشال تایمز گزارش داده است که استارمر با افراد معتمد در مورد اینکه چگونه می تواند از نظر سیاسی استارمر را قبل از انتخابات بعدی حذف کند مشورت کرده و در حال بررسی تقویت احزاب سیاسی دیگر است.

این میلیارد آمریکایی برای مدت طولانی با حزب راستگرای پوپولیست اصلاحات بریتانیا به رهبری نایجل فاراژ ابراز همدردی کرد. به گزارش ساندی تایمز، وی اخیرا کمک 97 میلیون یورویی را برای این حزب در نظر گرفت. البته ماسک اخیرا نایجل فاراژ را به عنوان رهبری حزب اصلاحات انگلیس عنصری نامناسب ارزیابی کرده است.

بهر حال ماسک با حملات خود فشار زیادی بر نخست وزیر بریتانیا و حزبش وارد کرده است.

رومانی

ایلان ماسک در پایان سال گذشته در روند انتخابات این کشور اروپایی هم دخالت کرد و در پلتفرم X نوشت: چگونه یک قاضی می تواند یک انتخابات را ابطال کند بدون اینکه دیکتاتور محسوب شود؟

اشاره او به انتخابات ریاست جمهوری رومانی بود که در آن «کالین جورجسکو»، سیاستمدار افراطی راست و طرفدار روسیه به طور شگفت انگیزی مقام اول را به دست آورد.

دادگاه قانون اساسی رومانی به بهانه دخالت خارجی نتیجه این انتخابات را باطل اعلام کرد و حکم به برگزاری مجدد انتخابات داد.

اما تا به امروز نه دولت و نه هیچ نهاد دولتی دیگر هیچ مدرک محکمی برای حمایت از ادعای دخالت روسیه ارائه نکرده اند.

از آن زمان، رومانی در یک بحران سیاسی و نهادی بی سابقه قرار گرفته است. انتخابات مجدد ریاست جمهوری در ماه می برنامه ریزی شده است اما اینکه این انتخابات تحت چه شرایطی برگزار خواهد شد در حال حاضر نامشخص است.

لهستان و مجارستان

از سوی دیگر، در لهستان و مجارستان، ماسک عملاً هیچ نقشی در انظار عمومی ندارد. در عین حال، روابط دولت آینده ایالات متحده آمریکا با این کشورها در حال حاضر نسبتا نزدیک است.

برخی رسانه ها گزارش داده اند که ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان حتی به مراسم تحلیف ترامپ در واشنگتن در 20 ژانویه دعوت شده است. کانال خبری آمریکایی سی بی اس به نقل از یک منبع ناشناس گفت که اوربان در حال بررسی شرکت در این مراسم است و این امتیازی است که بسیاری از سران دولت های اروپایی از آن برخوردار نیستند. در واقع سران دولت های خارجی در مراسم تحلیف رئیس جمهور آمریکا دعوت نمی شوند.

«اوربان» که در اروپا به دلیل سیاست‌های طرفدار روسیه مورد انتقاد قرار گرفته است، در سال‌های اخیر روابط خود را با حزب جمهوری‌خواه و محافل نزدیک به ترامپ گسترش داده است.

آندری دودا، رئیس جمهور لهستان، هم رابطه نزدیکی با ترامپ دارد. وی به مدت ده سال ترامپ را از دوره اول ریاست جمهوری اش می شناسد. دودا در جریان مبارزات انتخاباتی آمریکا، در نیویورک به دیدار ترامپ رفت.

اما روابط ترامپ با ورشو بسیار پیچیده تر از بوداپست است. اگرچه آندری دودا، رئیس جمهور لهستان از حزب محافظه‌کار ملی قانون و عدالت (PiS) می‌آید که حامی سیاست های ترامپ است، اما دونالد تاسک، نخست وزیر محافظه‌کار لیبرال این کشور به‌عنوان منتقد اثبات‌شده ترامپ در نظر گرفته می‌شود.

در ورشو این نگرانی وجود دارد که ترامپ بتواند شکاف بین ریاست جمهوری و دولت لهستان را عمیق تر کند.

اما دولت لهستان هنوز یک امتیاز در آستین دارد. لهستان در هزینه های دفاعی از ناتو پیشی گرفته است. این کشور در حال حاضر بیش از چهار درصد بودجه ناخالص داخلی را در زمینه نظامی هزینه کرده است و امسال می‌خواهد این میزان را به پنج درصد افزایش دهد و به این ترتیب خواسته اخیر دونالد ترامپ را برآورده کند. از طرفی لهستان یکی از بزرگترین خریداران تجهیزات نظامی آمریکا در جهان است. این می تواند رئیس جمهور آینده ایالات متحده را خشنود کند./ایسنا

برچسب‌ها: