شناسهٔ خبر: 70800082 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایران پژواک | لینک خبر

ترامپ کرواسی پیروز انتخابات ریاست جمهوری شد

بر اساس نتایج اعلام شده از سوی مقامات انتخاباتی کرواسی، شمارش بیش از ۹۹ درصد آرا حاکی از آن است که زوران میلانوویچ، رئیس جمهور کنونی کرواسی با کسب بیش از ۷۴ درصد آرا توانسته است از رقیب خود دراگان پریموراک که نزدیک به ۲۶ درصد را به دست آورده، پیشی بگیرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایران‌پژواک، میلانوویچ تا سال ۲۰۲۰ میلادی عضو حزب سوسیال دموکرات کرواسی بود؛ اما پس از آن به عنوان نامزد مستقل در انتخابات شرکت کرد.

او در انتخاباتی که یکشنبه گذشته برگزار شد نیز مورد حمایت اپوزیسیون کرواسی بود و توانست در این رای‌گیری، نامزدی از حزب محافظه‌کار حاکم یعنی دراگان پریموراک را شکست دهد.

این پیروزی در حالی به دست آمده که میلانوویچ از منتقدان حمایت نظامی غرب از اوکراین در جنگ این کشور مقابل روسیه است.

او همچنین مخالف سرسخت آندری پلنکوویچ، نخست وزیر محافظه کار کرواسی و دولت او است.

پس از اعلام نتایج انتخابات، میلانوویچ در سخنانی این پیروزی را نشانه تأیید دیدگاه‌هایش از سوی مردم و اعتماد رأی‌دهندگان، و همزمان هشداری برای دولت دانست.

او گفت: «من از دولت می‌خواهم که صدای مردم را بشنوند. این رای، تنها برای حمایت از من نبود بلکه شهروندان می‌خواستند که صدایشان نیز شنیده شود.»

میلانوویچ محبوب‌ترین سیاستمدار کرواسی است و گاهی اوقات به دلیل سبک ارتباطش با مخالفان سیاسی، با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده مقایسه می‌شود.

او در دور اول انتخابات در ۲۹ دسامبر نیز به راحتی پیروز شد و هفت نامزد دیگر از جمله دراگان پریموراک، نامزد حزب حاکم و یک دانشمند پزشکی قانونی را پشت سر گذاشت. دراگان پریموراک در این مرحله، تنها ۱۹ درصد آراء را به دست آورد.

با این وجود، برگزاری دور دوم این انتخاب ضروری بود زیرا میلانوویچ همچنان ۵۰۰۰ رأی برای رسیدن به آستانۀ انتخاباتی یا همان حد نصاب ۵۰ درصد کم داشت.

این انتخابات در حالی برگزار شد که کرواسی با ۳.۸ میلیون نفر جمعیت با مشکلاتی همچون تورم، رسوایی فساد و کمبود نیروی کار دست و پنجه نرم می‌کند.

میلانوویچ روز یکشنبه نیز هنگام انداختن رأی خود به صندوق، بار دیگر اتحادیه اروپا را به باد انتقاد گرفت و گفت که شیوۀ ادارۀ اتحادیه «از بسیاری جهات غیردموکراتیک» است و توسط مقاماتی انجام می‌شود که منتخب نیستند.

او افزود موضع اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه «اگر شما مانند من فکر نکنید، دشمن هستید» نوعی «خشونت ذهنی» است.

زوران میلانوویچ گفت: «این اروپای مدرنی نیست که من بخواهم در آن زندگی کنم و کار کنم. من به عنوان رئیس جمهور یک ملت کوچک، تا جایی که بتوانم روی تغییر آن تلاش خواهم کرد.»

با این پیروزی، رویارویی‌های سیاسی میلانوویچ با آندری پلنکوویچ، نخست وزیر محافظه‌کار کرواسی نیز ادامه خواهد یافت.

میلانوویچ مرتباً پلنکوویچ و حزب دموکراتیک محافظه‌کار او را به فساد سیستمی متهم می‌کند و در مقابل نیز پلنکوویچ میلانوویچ را «طرفدار روسیه» و تهدیدی برای جایگاه بین‌المللی کرواسی می‌خواند.

میلانوویچ طرفداری از روسیه را تکذیب کرده است با این وجود سال گذشته مانع از اعزام پنج افسر کرواسی برای یکی از مأموریت‌های ناتو در آلمان شد؛ ماموریتی که کمک و آموزش امنیتی برای اوکراین نام داشت.

او همچنین اعلام کرده که هرگز اعزام سربازان کرواسی به اوکراین به عنوان بخشی از ماموریت ناتو را تأیید نخواهد کرد. البته پلنکوویچ و دولتش نیز می‌گویند تاکنون چنین پیشنهادی طرح نشده است.

اگرچه رئیس جمهور در کرواسی قدرت‌ محدودی دارد، اما بسیاری معتقدند که موقعیت رئیس جمهور برای ایجاد توازن قدرت آنهم در کشوری که از زمان استقلال از یوگسلاوی عمدتاً توسط محافظه‌کاران «اتحاد دموکراتیک کرواسی» اداره شده، کلیدی است.

دراگان پریموراک، نامزد «اتحاد دموکراتیک کرواسی» در این انتخابات نیز از اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی یعنی زمانی که وزیر علوم و آموزش در دولت محافظه‌کاران بود، وارد سیاست شد.

او در سال ۲۰۰۹ میلادی نیز برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شده بود که ناکام ماند. پس از آن عمدتاً بر حرفه آکادمیک خود و سخنرانی در دانشگاه‌های ایالات متحده، چین و کرواسی تمرکز شد.

دراگان پریموراک پس از اعلام نتایج انتخابات یکشنبه، در زاگرب به حامیان خود گفت: «راه من و زوران میلانوویچ به دلیل داشتن ارزش‌های کاملاً متفاوت اخلاقی، حرفه‌ای همچنین ایده‌ها درباره آینده کشورمان، از هم جدا است. با این وجود این تصمیم توسط شهروندان و بصورت دموکراتیک گرفته شده؛ و به همین دلیل باید به آن احترام گذاشته شود.»

انتهای پیام