شناسهٔ خبر: 70797038 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

هشدار درباره تاثیر زلزله روی 68 سد بزرگ در منطقه هیمالیا

صاحب‌خبر -

شفقنا- زلزله اخیر تبت در چین به طور ناگهانی خطرات ناشی از سدسازی در مناطق با ارتفاع بالا را به کارشناسان و تصمیم‌سازان یادآوری کرده است.

به گزارش سرویس ترجمه شفقنا؛ رویترز نوشت: کارشناسان می گویند: زلزله 6.8 ریشتری تبت که 126 کشته برجای گذاشت و به چهار مخزن آب آسیب رساند، خطرات ناشی از ساخت نیروگاه های آبی توسط چین و هند را در یکی از دورافتاده ترین و زلزله خیزترین مناطق جهان نشان می دهد.
حدود 68 سد بزرگ در منطقه هیمالیا از پتانسیل عظیم انرژی آبی دریاچه‌ها و رودخانه‌های مرتفع بهره‌برداری می‌کنند – محققان می‌گویند تنها یک پنجم آن‌ها مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند، اما همین ها هم با خطرات لرزه‌ای مواجه هستند.

حتی قبل از وقوع زلزله در منطقه تینگری که بعنوان دروازه شمالی منطقه کوه اورست شناخته می‌شود، کارشناسان نگرانی خود را در مورد جاه‌طلبی‌های آبی هر دو کشور هند و چین ابراز کرده بودند که نمونه آن طرح چین برای بزرگترین سد برق آبی جهان است.
این پروژه که بیش از سه برابر عظیم‌تر از بزرگ‌ترین سد جهان است، 34 گیگاوات انرژی برای هدف چین برای رسیدن به کربن صفر قبل از سال 2030 فراهم می‌کند. چین و هند به ترتیب منتشرکننده یکم و سوم کربن جهان هستند.

فن شیائو، مهندس ارشد سابق در اداره زمین شناسی و معدنی سیچوان در جنوب غربی چین، در مقاله ای در اکتبر 2022 در مورد پروژه «موتوئو» در این استان که در اواخر دسامبر تصویب شد، نوشت: «زلزله قوی می تواند آسیب مستقیم ایجاد کند.»

تحقیقات منتشر شده در سال 2018 نشان داد که یک زلزله عظیم در نپال در سال 2015 تقریباً یک پنجم انرژی آبی این کشور را برای بیش از یک سال تعطیل کرد.

این خبر را در رویترز ببینید