شناسهٔ خبر: 70794139 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: انصاف نیوز | لینک خبر

بلایی که نادره رضایی بر سر انتشارات علمی و فرهنگی آورد | احسان شاه‌قاسمی

صاحب‌خبر -

احسان شاه‌قاسمی، پژوهشگر، نویسنده و مترجم، در یادداشتی با عنوان ‘بلایی که نادره رضایی بر سر انتشارات علمی و فرهنگی آورد’ که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:

امسال هشتمین سالی است که من ترجمه کتاب اصول سینما نوشته جان لویس را به انتشارات علمی و فرهنگی داده‌ام و همچنان این انتشاراتی از انتشار آن سر باز می‌زند. چند ماه زحمت ترجمه، هشت سال انتظار، و اکنون به من می گویند کتاب من چاپ نخواهد شد و آن را به من پس نخواهند داد! (بله درست است، انتشاراتی بدون این که امتیاز کتاب را از من خریده باشد، حتی حاضر نیست کتاب مرا به خودم بدهد).

در این ده سال این انتشاراتی حدود ده مدیر عامل و سرپرست را تجربه کرده است (ظاهرا همین روزها مدیرعامل جدید هم منصوب خواهد شد) و من به عنوان کسی که بیست سال از عمرش را شبانه روز وقف خدمت به فرهنگ این کشور کرده، از هیچ کدام از مدیر عامل ها و سرپرست های پیشین به اندازه نادره رضایی ناراضی نیستم. مدیران دیگر هم با من امروز و فردا کردند و کتابم را منتشر نکردند، اما دست کم به من و دیگر پدیدآورندگان بی‌احترامی نکردند.

آشوب سال های اول انقلاب (و حتی پیش از آن) باعث شد انتشارات فرانکلین در نهایت پس از کش و واکش های فراوان به یک شرکت دولتی تبدیل و با چند شرکت و انتشارات دیگر ادغام شود (و همین تراژدی به نحو دیگری برای انتشارات امیرکبیر و دیگر انتشارات ها تکرار شد). میراث بزرگ همایون صنعتی زاده امروز در شرایط سختی است. انگار هر کسی که از راه رسید با کژاستفاده یا بی‌لیاقتی تیشه ای به ریشه این انتشاراتی زد.

دولتی شدن انتشارات فرانکلین باعث شد پس از هر انتخابات افرادی با سوگیری سیاسی و بدون تجربه کار انتشاراتی و انگیزه برای انجام کارهای زیربنایی به مدیریت این انتشارات برسند و مدیریت آنها بر انتشارات علمی و فرهنگی باعث بدتر شدن وضع این انتشاراتی شد. جای تاسف است که پوستر چسباندن و پذیرایی در ستادهای انتخاباتی باعث می شود در هر دو اردوگاه اصلاح طلب و اصولگرا افرادی که جز کار دولتی در هیچ شغل دیگری نمی توانند موفق باشند بر راس امور قرار می گیرند و ناشایستگی و بی‌لیاقتی یا فرصت‌طلبی آنها در مناصب مختلف کشور ما را به این حال و روز انداخته است.

شوربختانه احتمالا بدترین دوره مدیریت انتشارات علمی و فرهنگی متعلق به نادره رضایی است. در این دوره عملا امکان احیای این انتشاراتی از میان رفت و انتشاراتی در معرض یک سقوط محتوم قرار گرفت.

رضایی که از دل شرکت در ستادهای انتخاباتی ابتدا در کیترینگ ایران خودرو فعالیت داشت به ناگهان به مدیر عاملی انتشارات معتبر علمی و فرهنگی رسید، هم اکنون بدون هیچ سابقه برجسته ای بر صندلی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تکیه زده است.

در طی ۲۵ ماه مدیر عاملی رضایی بر انتشارات علمی و فرهنگی، روابط عمومی این انتشاراتی صرفا به بازوی برندسازی برای رضایی تبدیل شد. بررسی صفحه اخبار این انتشاراتی در آن ۲۵ ماه نشان می دهد که تقریبا هیچ خبری نیست که در آن عکس رضایی با اندازه درشت در آن نباشد. جالب است که حتی برگزاری مراسم ختم برای یکی از نزدیکان رضایی هم طوری در بخش اخبار انتشارات آورده شده است که گویی دستاوردی بزرگ برای انتشارات علمی و فرهنگی حاصل شده است.

رضایی از دی ۹۸ تا بهمن ۱۴۰۰ یعنی ۲۵ ماه مدیر عامل انتشارات علمی و فرهنگی بوده است. زیان عملیاتی (زیان مرتبط با عملیات نشر در شرکت) در صورت مالی تلفیقی در سال ۹۸ برابر با ۱۴ میلیارد ریال، در سال ۹۹ برابر با ۲۷ میلیارد ریال و در سال ۱۴۰۰ برابر با ۲۱۲ میلیارد ریال بوده است. به دیگر سخن، در طی دو سال مدیریت رضایی، شرکت یک افزایش ۱۵۰۰ درصدی در زیان سالیانه را تجربه کرده است. این در حالی است که نادره رضایی در این مدت حمایت کامل مالی و اداری و تبلیغاتی تامین اجتماعی و وزارت کار و دولت را پشت سر خود داشته است.

آخرین ثبت روزنامه رسمی شرکت انتشارات علمی و فرهنگی در سال ۱۳۹۸ در زمان ورود نادره رضایی به انتشاراتی انجام شده است. چون دو سال ثبت روزنامه رسمی انجام نشده است، در ماه های پایانی مدیریت رضایی عملا شرکت به رسمیت شناخته نمیشد و هیچ بانکی حاضر به کار با آن نبود. در نتیجه، شخصی که پس از رضایی به مدیر عاملی این شرکت رسید متوجه شد که پا به درون یک کشتی غرق شده گذاشته و بنابراین خیلی زود آن را ترک کرد.

یکی از دلایل سقوط آزاد شرکت انتشارات علمی و فرهنگی پس از ورود نادره رضایی به این شرکت وارد کردن فله ای برخی افراد و تخصیص دستمزدهای بعضا بالا برای آنها بود. رضایی به بهانه این که مدیریت قبلی شمار زیادی قرارداد ضعیف بسته بود، بودجه زیادی برای ارزیابی علمی مجدد آثار اختصاص داد که عملا از دل آن چیز خاصی در نیامد.

این روزها به رغم اعتراضات زیادی که علیه نادره رضایی وجود دارد، او پستی به مراتب بالاتر گرفته است. پرسش من از وزیر محترم ارشاد این است که چرا پیش از تصمیم گیری نهایی فهرست کسانی که ده سال است کتاب هایشان در انتشارات علمی و فرهنگی معطل مانده و انتشاراتی حتی حاضر به پس دادن آنها نیست را نگرفتید و به صورت تصادفی با یکی دو نفر از آن ها تماس نگرفتید تا شرح رنج های آن ها را بشنوید؟ بنده پیوسته گفته ام که آماده مناظره با نادره رضایی هستم و هر زمان و هر جا او بگوید حاضرم با ایشان مناظره کنم

(برای اطلاعات بیشتر، به دو گزارش مالی زیر مراجعه کنید).
صورت مالی سال ۹۹

صورت مالی سال ۱۴۰۰

انتهای پیام