شناسهٔ خبر: 70787891 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

عبور از سرمای سنگین بهمن‌ماه نیازمند همراهی مردم است

مسئولیت اجتماعی دو درجه‌ای

با توجه به افزایش نگرانی‌ها در مورد تغییرات اقلیمی، آلودگی محیط زیست و کاهش منابع طبیعی، هر فرد و جامعه‌ای باید به دنبال راهکارهایی باشد که به حفظ محیط زیست و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.

صاحب‌خبر -

​​​​​​​مصرف بی‌رویه گاز نه تنها بر منابع طبیعی فشار وارد می‌کند، بلکه به انتشار گازهای گلخانه‌ای و تغییرات آب و هوایی نیز دامن می‌زند. در این راستا ترویج فرهنگ صرفه‌جویی در مصرف انرژی و استفاده بهینه از منابع موجود از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 
بر اساس تحلیل مقایسه‌ای دمای ایستگاه‌های هواشناسی استان، میانگین دمای شهر مشهد از ابتدای سال زراعی 1403 که اول مهر ماه است تا امروز 10.7 درجه سلسیوس و میانگین استان 11.4 درجه است و نسبت به سال 1402 که میانگین مشهد و استان 13.5درجه بوده است، با کاهش 2.8 درجه‌ای برای شهر مشهد و 2.2 درجه‌ای برای دمای استان روبه‌رو هستیم.
اگرچه کاهش دو درجه‌ای میانگین دمای شهر و استان شاید چندان مهم به نظر نرسد اما با رجوع به کمپین دو درجه کمتر که در دو ماه اخیر برای صرفه‌جویی در مصرف گاز با آن مواجه بودیم می‌بینیم همین دو درجه‌ها در جای خود می‌تواند یک کشور را به سمت وضعیت موازنه یا بحران سوق دهد، موضوع بااهمیتی که در حال حاضر کشور ما را گریبانگیر خود کرده و به گمان کارشناسان اگر مسئله بلک‌اوت یا همان خاموشی شبکه برق به دلیل نبود سوخت را نیز به آن اضافه کنیم، جایگاه و اهمیتش دوچندان می‌شود.

در شرایط فعلی موازنه برقرار است
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی در گفت‌وگو با قدس خراسان با بیان اینکه شبکه سراسری خطوط انتقال گاز در کشور یک شبکه به هم پیوسته است، گفت: شبکه استانی ما مستقل از بقیه کشور نیست و استان‌های خراسان رضوی، شمالی، جنوبی و سمنان کاملاً به هم پیوسته هستند و مدیریت و راهبری این خطوط به صورت متمرکز و از تهران انجام می‌شود.
حسن افتخاری افزود: پالایشگاه گاز خانگیران به تنهایی جوابگوی مصرف استان نیست و مصرف ما در زمستان از کل تولیدات این پالایشگاه بیشتر است.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی هیچ مشکلی در استان نداریم، ادامه داد: در حال حاضر میان مقدار تولید گاز در استان و مقدار گازی که توسط منطقه 4 عملیات انتقال گاز وارد استان می‌شود، موازنه برقرار است و این شرایط پاسخگوی وضعیت کنونی است ولی دو مسئله مورد بحث وجود دارد که اولی افزایش مصرف با کاهش دمای هواست و دومی مقدار گازی است که در این وضعیت وارد استان می‌شود که این دو موضوع می‌تواند شرایط را تا حدی تغییر دهد.
مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در حال حاضر مشکلی برای فشار گاز در کاشمر و بردسکن که در انتهای خطوط انتقال گاز هستند وجود ندارد.
افتخاری در پاسخ به پرسشی مبنی بر نحوه مدیریت گاز همزمان با سامانه هوای سرد سیبری در ابتدای بهمن گفت: پیش‌بینی‌ها از پالایشگاه‌ها شروع می‌شود، گازی که تولید شده، انتقال می‌یابد و توزیع می‌شود در حداکثر حالت خود خواهد بود اما این حالت حداکثر در بخش عرضه است، حوزه مصرف نیز که شامل مشاغل و بخش خانگی می‌شود باید همراهی کرده و با پیوستن به پویش دو درجه کمتر، کمک خوبی به وضعیت موازنه و ثبات در مدیریت مصرف گاز بکنند. 

نقش پررنگ مردم در کاهش مصرف
با توجه به آخرین به‌روزرسانی مدل جی‌اف‌اس، در دهه اول بهمن ماه احتمال رخنه و ریزش هوای بسیار سرد سیبری به شمال شرق کشور و خراسان وجود دارد و براساس پیش‌بینی‌ها غول سرمای سیبری اوایل بهمن به خراسان می‌رسد و گویا برخلاف دی ماه، بهمن ماه متفاوتی پیش رو داریم و اینجا نقش مردم در پویش‌هایی مانند دو درجه کمتر بسیار پررنگ می‌شود، جایی که باید به عنوان یک مسئولیت اجتماعی، مردم ما نسبت به کاهش مصرف در تمامی محیط‌های کاری و زندگی خود و حتی هر جایی که نسبت به آن مسئولیت مستقیمی ندارند، از خود حساسیت نشان دهند.
با توجه به اینکه هر فرد می‌تواند نقش مؤثری در کاهش مصرف گاز ایفا کند، ایجاد یک حس مسئولیت اجتماعی در این زمینه می‌تواند به تغییرات مثبت و پایدار در جامعه منجر شود و نه تنها به نفع نسل حاضر است بلکه برای نسل‌های آینده نیز به ارث گذاشته خواهد شد.

خبرنگار: عفت رضوی