شناسهٔ خبر: 70787890 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه قدس | لینک خبر

شعبده‌بازی اژدهای زرد

صاحب‌خبر -

روز گذشته، خبری عجیب از چین، پژوهشگران حوزه‌های نظامی و امنیتی را دوباره شگفت‌زده کرد؛ خبر این بود: «چین، قوی‌ترین نرم‌افزار طراحی تسلیحاتی جهان را رایگان منتشر کرد». نرم‌افزاری که بنا به ادعای بعضی پایگاه‌های خبری، چندین برابر از نمونه آمریکایی آن قوی‌تر است.
فارغ از صحت و سقم این خبر و قدرت ادعایی آن، چنین حرکات نمادینی از سوی قطب جدید قدرت اقتصادی دنیا، معانی ضمنی زیادی به همراه خواهد داشت. نخست اینکه چین، به تصاحب سکوی نخست اقتصادی دنیا بسنده نکرده و نمی‌کند و این پیامی آشکار برای ایالات متحده آمریکاست که ظاهراً قصد واگذاری رأس هرم قدرت نظامی دنیا را به این سادگی‌ها ندارد.
اژدهای زرد در نبردی نابرابر، اقتصاد بی‌پشتوانه ایالات متحده آمریکا را پشت سر گذاشته و البته هنوز در این رقابت، از دلارهای کاغذی و کارخانه خلق بدهی دولت فدرال آمریکا آسیب می‌بیند و به شکلی ملموس و البته با شیبی فزاینده، در حال به چالش کشیدن مشروعیت دلار آمریکایی با زیرسؤال بردن برتری نظامی «یانکی»‌هاست.
این ادعا آنجا معنادار می‌شود که به یاد آوریم دولت آمریکا خیلی وقت است که «طلا» را کنار گذاشته و قدرت نظامی خود را به عنوان پشتوانه دلار معرفی کرده است و متضرر اصلی این بدعت اقتصادی عبارت است از جمهوری خلق چین!
در چنین شرایطی، بر فرض صحت خبر، انتشار عمومی یک نرم‌افزار فوق‌پیشرفته که در طراحی تسلیحات نظامی کاربرد داشته و از نمونه مشابه آمریکایی خود به مراتب قوی‌تر است، حاوی این پیام روشن برای جهان است که فناوری‌های نظامی چین، آماده به چالش کشیدن قدرت ایالات متحده و پایان سلطه دلارهای بی‌پشتوانه بر اقتصاد جهانی است.
چین به وضوح بخشی از فناوری‌های نظامی خود را که از محرمانگی خارج شده و نسخه‌های جدیدتری از آن را در دست دارد، به معرض نگاه دولت‌های دوست و دشمن خود گذاشته و از آن‌ها انتظار تصمیمات واقع‌گرایانه دارد؛ تصمیماتی مانند نگاه به شرق و تدوین راهبردهای ملی حول فرضیه جابه‌جایی در رأس هرم قدرت جهانی در آینده‌ای نزدیک یا نه چندان دور.