شفقنا- در آستانه رایزنیهای الزامآور پارلمانی که از صبح امروز (دوشنبه) در کاخ ریاست جمهوری لبنان آغاز میشود، تاکنون چهار نام برای ریاست دولت لبنان مطرح شدهاند که عبارتند از: فؤاد مخزومی، نواف سلام، ابراهیم منيمنه و نجیب میقاتی.
به گزارش شفقنا به نقل از العربی الجدید، البته باید این امر را هم در نظر داشت که ساعات پیش از انتخاب، آبستن شگفتانههای بسیاری است و احتمال دارد در لحظات واپسین اسامی شخصیتهای دیگری مطرح شود.
در ادامه به اسامی 4 نامزد مطرح نخستوزیری لبنان میپردازیم:
فؤاد مخزومی
فواد مخزومی در سال 1952 میلادی در بیروت به دنیا آمد. وی مدرک لیسانس (1974) و کارشناسی ارشد (1975) خود را در رشته مهندسی شیمی از دانشگاه فناوری میشیگان در ایالات متحده آمریکا دریافت کرد و در سال 2013 نشان لیاقت جمهوری ایتالیا را دریافت کرد، وی در سال ۲۰۱۹ میلادی نیز نشان شایستگی مدنی را از اسپانیا دریافت کرد و همچنین جوایز متعددی از جمله جایزه آکسفورد سوکراتس ۲۰۱۴ را که توسط انجمن تجاری اروپا (EBA) در وین اعطا شد، دریافت کرد.
مخزومی یکی از برجستهترین متقاضیان تصدی پست نخستوزیری حتی قبل از اینکه برای اولین بار در بیروت در سال 2018 و سپس در سال 2022 به نمایندگی پارلمان انتخاب شود، به حساب میآید. وی چندین دهه است که در عرصه سیاسی لبنان حضور دارد و در سال 2004 میلادی حزب گفتوگوی ملی را تاسیس کرد و برای ایجاد روابط در عرصه عربی و بینالمللی تلاش بسیاری کرده است.
مخزومی امروز در زمره نیروهای مخالف حزب الله و محور مقاومت قرار دارد گرچه وی در سالهای گذشته از حامیان گزینه مقاومت و مدافع سلاح آن بوده است و همین امر باعث میشود برخی از نمایندگان مستقل و اصلاح طلب از معرفی وی برای ریاست دولت خودداری کنند.
نواف سلام
نواف سلام در 15 دسامبر سال 1953 میلادی در بیروت به دنیا آمده است، وی از خانواده سیاسی اصل و نسبدار در لبنان است، پدرش عبدالله سلام یکی از موسسان شرکت هواپیمایی الشرق الاوسط است و عمویش صائب سلاح از دولتمردان پیش از جنگ داخلی لبنان (1975-1990) است.
سلام که در بسیاری از موسسات و ارگانهای داخلی و بینالمللی کار کرده است، به مدت 10 سال به عنوان سفیر و نماینده دائم لبنان در سازمان ملل متحد خدمت کرده و پس از انتخاب به عنوان عضو غیردائم در سال 2010 و 2011 نماینده کشورش در شورای امنیت بود. وی در سال 2018 به عنوان قاضی در دیوان بین المللی دادگستری انتخاب شد و سپس در فوریه 2024 رئیس این دیوان شد.
سلام همچنین به عنوان وکیل در مؤسسه حقوقی تکلا و به عنوان مدرس در بسیاری از دانشگاهها و مؤسسات خارج از کشور به ویژه در آمریکا و دانشگاههای عربی فعالیت کرده و حقوق بین الملل را در دانشگاه آمریکایی بیروت تدریس کرده است.
وی همچنین بین سال های 1999 تا 2002 به عنوان عضوی از دفتر اجرایی شورای اقتصادی و اجتماعی لبنان انتخاب شد و در سال 2005 شورای وزیران لبنان او را به عنوان عضو و گزارشگر کمیسیون ملی اصلاح قانون انتخابات منصوب کرد.
نام سلام به عنوان یک کاندیدای تکنوکرات برای تصدی نخستوزیری در جریان خیزش مردمی لبنان در اکتبر 2019 و پس از انفجار بندر بیروت در اوت 2020 مطرح شد به طوری که نیروهای مخالف حزب الله نام او را به عنوان یک شخصیت مستقل، اصلاح طلب و مستقل که بر محصورسازی سلاح در دستان سرویسهای امنیتی و ارتش و اصرار دارد، مطرح کردند.
وی همچنین از روابط خوبی در سطح عربی و بین المللی برخوردار است که میتواند بازتاب مثبتی بر لبنان و رونق اقتصادی آن داشته باشد.
امروز نام سلام دوباره به عنوان کاندیدای مورد حمایت نمایندگان مستقل و اصلاحطلب در کانون توجه قرار گرفته است، در حالی که او از حمایت نیروهای اپوزیسیون شامل 31 نماینده مجلس برخوردار نشده اما ممکن است هر لحظه در آستانه رایزنیهای پارلمانی دوباره شگفتیهایی رخ دهد،
ابراهیم منيمنه
ابراهیم منيمنه در سال 1976 در جده عربستان به دنیا آمد و سپس به پایتخت لبنان رفت و در آنجا تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشکده معماری دانشگاه عربی بیروت گذراند و در سال 1999 مدرک لیسانس معماری را اخذ کرد، وی به عنوان معمار در چندین شرکت مهندسی بین المللی، که در آن مسئول طراحی و مدیریت پروژههای متعدد در خاورمیانه بود، کار کرد و در سال 2010 مدرک کارشناسی ارشد را در رشته برنامهریزی شهری از دانشگاه آمریکایی بیروت گرفت.
در مورد تجربه سیاسی او باید گفت که فعالی سیاسی وی از سال 2015 آغاز شد، زمانی که منیمنه در تظاهراتی شرکت کرد که سوءمدیریت بخش زباله را محکوم میکرد. در سال 2015 کمپین «بیروت، شهر من» را تأسیس شد و منیمنه یکی از اولین موسسان آن بود. وی بر اساس تجربهاش در برنامهریزی شهری و علاقه و تلاشهای شخصی برای تغییر وضعیت شهر و اهالی آن، رهبری این کمپین را بر عهده داشت که حدود 40 درصد از آرا را به دست آورد.
نجیب میقاتی
نام نجیب میقاتی به عنوان کسی که بیشترین بخت را برای تصدی دوباره دولت دارد، دوباره مطرح شده است البته در صورتی که گروههای اپوزیسیون، مستقل و اصلاحطلب و نیز جریان ملی آزاد و حزب سوسیال دموکرات ترقیخواه بر گزینه واحدی توافق کنند.
دولت میقاتی از زمان پایان دوره ریاست جمهوری «میشل عون» در 31 اکتبر سال 2022 میلادی به دولت پیشبرد امور تبدیل شد اما وی مرتبا جلسات دولت را تشکیل داد که شمار آن به 60 جلسه رسید همچنین بیش از 1211 مصوبه و بیش از 3700 دستور العمل صادر کرد؛ امری که موجب شد وی با جریان ملی آزاد به ریاست «جبران باسیل» و حزب نیروهای لبنانی به ریاست «سمیر جعجع» وارد منازعه شود چرا که آنها معتقد بودند که دولت میقاتی باید تنها برای پیشبرد امور فعالیت کند.
منبع: العربی الجدید