شناسهٔ خبر: 70783166 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

رمزگشایی ماموریت دشوار جوزف عون

اقتصادنیوز : از زمان کناره‌گیری میشل عون (چهره‌ای که ارتباط و قرابتی با جوزف عون ندارد) از ریاست بعد از پایان دوره شش ساله‌اش در اکتبر ۲۰۲۲، دولت در چارچوب محدودی عمل کرد و قادر به تصویب قوانین مهم نبود.

صاحب‌خبر -
انتخاب جوزف عون، فرمانده ارتش به عنوان رئیس جمهوری جدید لبنان به نگرانی‌ها در باب آینده این کشور تا حدودی پایان داد. هر چند گروهی با استناد به شرایط اقتصادی این کشور و همچنین توافق آتش بس میان اسرائیل و حزب‌الله از ماموریت دشوار آقای رئیس جمهوری می‌نویسند.

به گزارش اقتصادنیوز، شورای آتلانتیک با انتشار یادداشتی مدعی شد، خلاء ریاست جمهوری در لبنان بعد از دو سال و نیم به پایان رسید و پارلمان این کشور با ۱۲۸ کرسی، ژنرال جوزف عون، فرمانده نیروهای مسلح لبنان (LAF) را به عنوان رئیس جمهور جدید این کشور کوچک مدیترانه‌ای انتخاب کرد.

آزمون سخت ژنرال

عون در شرایطی انتخاب شد که لبنان با انبوهی از بحران‌ها دست و پنجه نرم می ‌کند. اقتصاد لبنان که در اکتبر ۲۰۱۹ سقوط کرد، اندک جانی دارد چرا که روسای سیاسی وقت لبنان به طور مداوم در انجام اصلاحات لازم برای باز کردن کمک‌های مالی بین‌المللی شکست خورده‌اند.

علاوه بر این، از زمان کناره‌گیری میشل عون (چهره‌ای که ارتباط و قرابتی با جوزف عون ندارد) از ریاست بعد از پایان دوره شش ساله‌اش در اکتبر ۲۰۲۲، دولت در چارچوب محدودی عمل کرد و قادر به تصویب قوانین مهم نبود.

در این میان، لبنان همزمان درگیر پیامدهای جنگ ویرانگر میان حزب‌الله و اسرائیل است، مقامات لبنانی گزارش می دهند که در جریان این رویارویی بیش از ۳۸ هزا نفر کشته شده اند هرچند تعداد واقعی می تواند بسیار بیشتر باشد. منابع دیگر ادعا می‌کنند که تنها در میان اعضای حزب‌الله، تعداد کشته‌شدگان در سال گذشته به چهار هزار نفر رسیده است. ارزیابی اولیه بانک جهانی تخمین می زند که جنگ حداقل ۸.۵ میلیارد دلار خسارت وارد کرده است.

نیروهای اسرائیلی هنوز در منطقه مرزی جنوب لبنان مستقر هستند، آن هم در شرایطی که نیمی از زمان تعریف شده ر توافق آتش بش ۶۰ روزه به ژایان رسیده است. از همین رو گروهی مدعی اند این احتمال وجود دارد که اسرائیل با نقض توافق آتش بس در این منطقه بماند.به همین دلیل است که میانجی‌های آمریکایی بنا به گزارش‌ها به دنبال تمدید این توافق بوده‌اند.به ادعای شورای آتلانتیک، رئیس جمهور جدید از زمانی که نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان در ۲۸ نوامبر، یک روز پس از اجرایی شدن آتش بس، خواستار برگزاری جلسه انتخابات در ۹ ژانویه شد، در رقابت ها پیشتاز بود. با این حال، ریاست جمهوری عون ظرف ۴۸ ساعت قطعی شد. سلیمان فرنجیه، رئیس جنبس مرده، نوه رئیس جمهور سابق و منتخب حزب الله برای این سمت - در ۸ ژانویه از رقابت کنار رفت و اعلام کرد که از فرمانده ارتش حمایت خواهد کرد.در پی آن اظهارات متعددی از سوی اعضای پارلمان مبنی بر اینکه حزب الله نیز به عون رای خواهند داد، مطرح شد.

از سرکوب داعش تا سرپیچی از سرکوب معترضان

 پارلمان دو دور رای گیری انجام داد. در دور اول، عون هفتاد و یک رای به دست آورد که پانزده رای کمتر از دو سوم اکثریت لازم داشت. معمولاً در دور دوم، اکثریت ساده برای پیروزی در انتخابات کافی است. با این حال، بری گفت که عون، به عنوان یک کارمند دولتی در حال خدمت و بنابراین از نظر قانون اساسی واجد شرایط نامزدی نیست، از همین رو باید بیش از دو سوم آرا را در دور دوم از آن خود کند. در نهایت، او نود و نه رای به دست آورد؛ گفته می شود هم صدایی حزب الله به او در دور دوم رای گیری کمک کرد، بدین معنا که محمد رعد، یکی از مقامات ارشد این جریان که در دور اول رای گیری رای ممتنع داده بود، در دور دوم به عون رای مثبت داد. عون با هیکلی تنومند و سر تراشیده چهره ای محبوب در لبنان است که در آشفتگی های اخیر کشور رهبری ارتش را بر عهده داشت. پنج ماه پس از انتصابش به عنوان فرمانده ارتش در مارس ۲۰۱۷، نیروهای ارتش با داعش در کوه های متروک شمال شرقی لبنان، در مجاورت مرز با سوریه جنگیده و این گروه را کم تر از یک هفته شکست دادند. همزمان و درجریان تظاهرات گسترده‌ای که پس از فروپاشی اقتصادی در اکتبر ۲۰۱۹ رخ داد، عون از دستورات رئیس‌جمهور وقت و دیگر سیاستمداران ارشد برای سرکوب معترضان درخیابان‌ها سرپیچی کرد. در عوض اجازه داد تظاهرات تا زمانی که تحت کنترل باقی می ماند ادامه یابد.

مواضع عون موجب شده تا به چهره ای محبوب میان لبنانمی ها تبدیل شود. او همچنین علیرغم تورم، که منجر به کاهش دستمزد سربازان شده ، ارتش را به عنوان نهادی مسنجم نگاه داشت هرچند در این باره برخی غیبت ها و ترک خدمت ها نیز رقم خورد. عون که علاوه بر زبان عربی به زبان های فرانسوی و انگلیسی مسلط است، دوستان زیادی را در سطح بین المللی دارد، عون به طور مشخص به آمریکا و بریتانیا نزدیک است؛ دو بازیگری که کمک های مالی زیادی را در اختیار ارتش لبنان قرار دادند.با این حال، نزدیکی او به واشنگتن انتقاد برخی از رسانه‌های مرتبط با حزب‌الله را برانگیخته. با این وجود، عون توانسته روابط بسیار پیچیده بین نیروهای ارتش و حزب‌الله را طی سال‌ها مدیریت کند. به ادعای آتلانتیک رویکرد منعزف عون در ارتباط با حزب الله و اجرای قطعنامه شورای امنیت انتقادهی برخی منتقدان را به دنبال داشت. با این حال بسیاری می دانند که ثبات لبنان در گرو هم صدایی ارتش و حزب الله است و اگر خلاف این گزاره عمل شود، بستر برای جنگ داخلی هموار خواهد شد.به ادعای ناظران حزب الله موجودیتی جدا از لبنان نیست که بتوان آن را منزوی کرد. این جنبش عمیقاً با بافت اجتماعی و سیاسی کشور در هم تنیده است. درعوض، با توجه به اینکه ارتش و حزب‌الله اساساً دو ارتش هستند که در یک فضای جغرافیایی نسبتاً کوچک تعریف شده اند، یاد گرفته‌اند که با یکدیگر زیست مسالمت آمیز داشته باشند.

عون در سخنرانی افتتاحیه خود، دقایقی پس از انتخاب و تحلیف، متعهد شد که برای تسریع در تشکیل دولت جدید، از "مشاوره های پارلمانی" استفاده کندد. او همچنین گفت که اکنون فرصتی تاریخی برای آغاز گفت‌وگوی جدی با حاکمان جدید سوریه برای رسیدگی به مسائل باقی‌مانده از جمله تعیین مرز مشترک و حل‌وفصل سرنوشت آوارگان سوری در لبنان به وجود آمده است.عون همچنین متعهد شد که لبنان مسیر «بی‌طرفی مثبت» را دنبال خواهد کرد. این اظهارات بازتاب شروط توافق آتش بس میان حزب الله و اسرائیل است. از همین رو حزب الله، بدون شک، در ماه های آینده به شدت ناظر تحرکات رئیس جمهور جدید خواهد بود. اما عون عمل‌گرا است و بعید است برای تحریک حزب الله گامی بردارد.به ادعای ناظران در حال حاضر، لبنان می تواند نفس راحتی بکشد که خلاء ریاست جمهوری توسط شخصیتی توانمند پر شده است. اما رئیس‌جمهور جدید در میان چالش‌های دلهره‌آوری که در میان آنها سرنوشت سلاح‌های حزب‌الله برجسته است، کارش را آغاز می کند.

 

برچسب‌ها: