جهان صنعت نیوز، با شروع فصل برداشت، تازه بخش اصلی مشکلات و دغدغههای کشاورزان آغاز میشود تا جایی که بسیاری از بهرهبرداران مجبورند تا برای فروش محصول دست به دامن واسطهها و دلالان شود. موضوعی که هر ساله با توجه به کشاورزی محور بودن اقتصاد استان گلستان، شاهدش هستیم و کشاورزان در فصل برداشت باید با مسائل و مشکلات زیادی از جمله پایین بودن قیمت محصول، عدم پرداخت به موقع پول محصول، سوءاستفاده دلالان و غیره دست و پنجه نرم کنند.
رنجی که کشاورزان برای تولید محصول میکشند، سبب شده تا بخش قابل توجهی از آنان به ویژه نسل جوانتر کار کشاورزی را کنار بگذارد و عطایش را به لقایش ببخشد؛ موضوعی که میتواند در طولانی مدت و تداوم مشکلات کشاورزان تولید و امنیت غذایی را هم با مخاطره مواجه سازد.
در برخی محصولات کشاورزی از جمله سیب زمینی گلستان به مدت ۴۵ روز تولید کشور را برعهده دارد و مردم ایران در این مدت یعنی اردیبهشت تا اواخر خرداد روی سفره کشاورزان گلستانی مهمان هستند؛ با این وجود کشاورزان هرسال در زمان کاشت و برداشت محصول مصائب زیادی را متحمل میشوند. نمونهاش همین امسال بود که سیب زمینی روی دست کشاورز باقی ماند و بخش زیادی هم فاسد شد و به مصرف دام رسید.
برخی از کشاورزان هم با توجه به قیمتی که در بازار وجود داشت و هزینههای کارگری بیشتر از مبلغ فروش محصول بود، ترجیح داد تا محصول در زمین باقی بماند و از بین برود یا اینکه مردم رایگان آن را برداشت کنند.
برای کشاورزی که مجبور است کشت بعدیاش را براساس سود کشت قبلی تنظیم کند و از همان محل هم اقساط وامهایش را بپردازد و معیشتش کاملا وابسته به امر تولید است، این وضعیت غیرقابل تحمل خواهد بود. رعایت نشدن الگوی کشت، عدم تمهیدات لازم برای صادرات محصولات کشاورزی، نبود واگنهای مناسب برای صادرات، گرانی بذر و غیره همه اینها باعث شده که سیب زمینی کاران گلستان با مشکلات زیادی مواجه شوند.
در حالیکه رئیس اتاق بازرگانی، کشاورزی، صنایع و معادن گرگان معتقد است با توجه به گرانی بذر خیلی از کشاورزان از کشت سیب زمینی منصرف شدهاند و بهار آینده ما با گرانی شدید سیب زمینی مواجه خواهیم بود اما رئیس سازمان جهادکشاورزی استان مدعی است که مشکلی در کاشت محصول وجود ندارد و حتی به این نکته هم تأکید کرده که با توجه به نزدیک شدن سطح زیرکشت به برنامه ابلاغی دیگر توصیهای به کشاورزان برای کشت سیب زمینی ندارد.
محمد برزعلی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به برنامه ابلاغی کشت سیب زمینی در استان گلستان اظهارکرد: براساس الگوی کشت میزان سطح زیرکشت این محصول در استان ۵ هزار و ۲۰۹ هکتار بوده که از میزان کشت در حال عبور از این سطح است. الان هم دیگر توصیهای به کشاورزان برای کشت سیب زمینی نداریم.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان گلستان گفت: با توجه به اینکه سطح زیرکشت در حال افزایش است و علاوه برآن بخشی از اراضی کشاورزی در دیگر استانها نیز به زیرکشت این محصول رفته و رسیدگی آن همزمان با رسیدگی با سیب زمینی گلستان است، در صورت مازاد برکشت و تولید شاهد افت شدید قیمت در بازار خواهیم بود.
وی درباره ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی مرتبط با بخش کشاورزی بیان کرد: به دنبال ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در این بخش هستیم و اعلام کردیم در ارائه مجوزها تسریع خواهیم کرد. برای اراضی مورد نیاز نیز اگر اراضی ملی مناسب برای ایجاد این صنایع وجود داشته باشد یا در شهرکهای صنعتی اراضی داشته باشیم، حتما پیگیری میکنیم که در اختیار سرمایه گذاران قرار بگیرد.
برزعلی گفت: برای صادرات سیب زمینی نیز تابع تصمیم ملی هستیم. حتی امسال هم برای صادرات این محصول پیشنهاد کردیم که بتوانیم حداقل بخشی از این محصول را به قزاقستان و روسیه صادر کنیم اما تصمیم بر صادرات محصول نبود. از طرفی عمده سیب زمینی تولیدی در استان جنبه تازه خواری دارد و مناسب برای ارسال به مسافتهای طولانی نیست.
وی ادامه داد: از ۲۰ اردیبهشت تا ۱۰ خرداد بخش اعظمی از سیب زمینی کشور توسط استان گلستان تولید و تأمین میشود تا اینکه سیب زمینی اصفهان وارد بازار شود. تلاش ما این است که بتوانیم این بازار را حفظ کنیم. از کشاورزانی که اقدام به کشت محصول به ویژه سیب زمینی کردهاند درخواست میکنیم که حتما اطلاعات را در سامانه پهنه بندی ارسال کنند. متأسفانه فصل زراعی گذشته برخی از کشاورزان این اطلاعات را وارد نکردند و ما با مازاد تولید مواجه شدیم و نتیجه آن افت شدید قیمت در بازار بود.
منبع: تسنیم
∎