گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم ـ زینب امیدی: در پی تصمیم دانشگاه صنعتی اصفهان برای تبدیل یکی از حمامهای خوابگاه دانشجویی "الغدیر" به سالن مطالعه، اعتراضات گستردهای از سوی دانشجویان طی روزهای گذشته در این دانشگاه صورت گرفت. این اقدام که به نظر میرسد بدون تغییرات اساسی و توجه به استانداردهای لازم در فضاهای آموزشی انجام شده است، به سرعت در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی منتشر شد و واکنشهای مختلفی را به دنبال داشت.
واکنشهای گسترده به تصمیم دانشگاه/ حمام خوابگاه، سالن مطالعه نمیشود!
بر اساس فیلمهای منتشر شده در فضای مجازی، گویا دانشگاه صنعتی اصفهان تصمیم گرفته بود که یکی از حمامهای خوابگاه الغدیر را به عنوان سالن مطالعه برای دانشجویان استفاده کند. این اقدام که در نگاه اول شاید ساده به نظر برسد، اما در واقع با انتقاداتی جدی روبهرو شد. دانشجویان بهویژه اعتراض کردند که تبدیل یک حمام به سالن مطالعه بدون رعایت الزامات محیطی، میتواند مشکلات جدی برای سلامت روانی و جسمی آنان ایجاد کند.
فیلمهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهند که حمام موجود در خوابگاه الغدیر، به طور غیررسمی به یک سالن مطالعه تبدیل شده است. این تبدیل به طور عمده در فضای بدون تغییرات ساختاری صورت گرفته، به این معنی که اصول استانداردهای طراحی و تجهیزاتی که برای فضاهای عمومی مثل سالنهای مطالعه در نظر گرفته میشود، در این محیط رعایت نشده است.
در حالی که این اقدام با هدف بهینهسازی فضاها و افزایش امکانات برای دانشجویان صورت گرفته است، فضای حمامها بهطور معمول برای ارائه ویژگیهای استاندارد یک سالن مطالعه (مانند نور مناسب، تهویه مطبوع و فضای کافی) طراحی نشدهاند. علاوه بر این، محیطهای بهداشتی مانند حمامها بهطور خاص دارای ویژگیهایی هستند که ممکن است در بسیاری از موارد مانع از فراهم کردن شرایط مطالعه مناسب شوند. این موارد میتواند شامل محدودیتهایی در زمینه تهویه، طراحی و حتی بهداشت باشد.
روایت مدیر روابط عمومی دانشگاه صنعتی اصفهان از حواشی ایجاد سالن مطالعه موقت
«فروغ رستگارمهر» مدیر روابط عمومی دانشگاه صنعتی اصفهان درباره این اتفاق و حواشی پیش آمده آن به خبرنگار تسنیم گفت: چندی پیش در آستانه امتحانات نیمسال جاری، دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان نسبت به کمبود سالنهای مطالعه در خوابگاهها اعتراضاتی را مطرح کردند. آنها بیان داشتند که با توجه به سرمای زمستان و نزدیکی محل سکونتشان به فضای مطالعه، تمایل دارند در فضایی نزدیکتر به خوابگاهها درس بخوانند تا نیاز به مراجعه به کتابخانه مرکزی نداشته باشند. در پی این درخواست، دانشگاه تصمیم گرفت از فضایی بلااستفاده در خوابگاه برای ایجاد یک سالن مطالعه موقت استفاده کند، اما این تصمیم با واکنشهای مختلفی همراه شد.
ایجاد فضای مطالعه موقت در پاسخ به درخواستهای دانشجویان بود
وی ادامه داد: این اقدام، با نیت پاسخ به درخواست دانشجویان و در راستای رفاه آنها انجام شد. با این حال، برخی افراد از این تصمیم به عنوان سوءمدیریت یا اقدام نامناسب تعبیر کرده و آن را توهین به دانشجویان قلمداد کردند. فضای مذکور، در گذشته ساختار حمام داشته است، اما هرگز به عنوان حمام یا سرویس بهداشتی استفاده نشده و سالها به عنوان انبار مورد بهرهبرداری قرار میگرفته است. دانشگاه نیز به دلیل محدودیت زمانی در ایام امتحانات، فرصت تخریب دیوارها یا آمادهسازی بیشتر نداشته و تصمیم گرفت به صورت موقت این فضا را در اختیار تعداد محدودی از دانشجویان قرار دهد. این فضای موقت نیز هرگز به عنوان سالن مطالعه رسمی دانشگاه شناخته نشده است.
رستگار مهر با تأکید بر اینکه برخی از این اعتراضات و حاشیهسازیها، نه از سر دغدغه دانشجویی، بلکه با اهداف دیگری مطرح شدهاند، گفت: در نهایت درِ فضای موقت مذکور بسته شد.
اما به هر حال واکنشها به این تصمیم بسیار گسترده بود. بسیاری از دانشجویان و اساتید دانشگاه، تبدیل حمام به سالن مطالعه را نه تنها به عنوان یک اقدام بیتوجه به نیازهای واقعی دانشجویان، بلکه به عنوان یک توهین به شمار آوردند. برخی از دانشجویان، اعتراض خود را به صورت مکتوب و با نوشتن نامه به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اعلام کردند.
حادثه آتشسوزی در خوابگاه 12 الغدیر
در همین حین، وقوع یک آتشسوزی در ساعت 55 دقیقه بامداد شنبه 22 دیماه در یکی از دفاتر خوابگاه 12 الغدیر، به حواشی این موضوع دامن زد. این حادثه که موجب دودگرفتگی در طبقات فوقانی خوابگاه شد، خوشبختانه هیچگونه آسیب جانی برای دانشجویان به همراه نداشت. نیروهای آتشنشانی به سرعت در محل حادثه حضور یافتند و دود ناشی از آتشسوزی را به طور کامل تخلیه کردند.
با این حال، به گفته «مجتبی بابایی خورزوقی» معاون دانشجویی دانشگاه، در این حادثه تنها یکی از دانشجویان در هنگام خروج اضطراری آسیبدیدگی جزئی داشت و دو نفر دیگر دچار دودگرفتگی خفیف شدند که تمامی افراد آسیبدیده به صورت سرپایی مداوا شدند.
نقش دانشگاه در مدیریت بحران و اعتراضات
معاون دانشجویی دانشگاه در مورد این حادثه آتشسوزی اظهار داشت: این حادثه به دلیل آتشسوزی در تعدادی کمد و لوازم موجود در یکی از دفاتر خوابگاه رخ داده است که پس از اطفای حریق و تخلیه دود، وضعیت خوابگاه به حالت عادی برگشت.
اما این حادثه که میتوانست عواقب جدیتری به دنبال داشته باشد، نگرانیهای دانشجویان را در خصوص شرایط ایمنی خوابگاهها و تصمیمات دانشگاه برای استفاده از فضاهای نامناسب به عنوان سالن مطالعه، افزایش داد.
تبدیل یک حمام به سالن مطالعه بدون اعمال تغییرات و اصلاحات اساسی در زیرساختها، میتواند پیامدهایی همچون کاهش انگیزه تحصیلی، تشدید اضطراب و مشکلات جسمی را در پی داشته باشد.
خوابگاهها بهویژه برای دانشجویانی که ساعات زیادی را در آنجا سپری میکنند، باید محیطی آرام، بهداشتی و ایمن برای زندگی و مطالعه فراهم کنند. این تصمیم بهویژه از آنجا که ممکن است تأثیر منفی بر کیفیت زندگی دانشجویان داشته باشد، نیازمند توجه ویژهای از سوی مسئولان دانشگاه است.
تبدیل یک حمام به فضایی برای مطالعه، بدون توجه به مسائل تهویه، رطوبت و نور، میتواند به مشکلاتی همچون کاهش تمرکز و افزایش استرس منجر شود. علاوه بر این، در صورتی که چنین فضاهایی برای مطالعه در نظر گرفته شوند، احتمال بروز حوادثی چون آتشسوزی و یا مشکلات ایمنی نیز افزایش خواهد یافت.
در آخر...
واکنشهای دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان نسبت به تصمیم اخیر دانشگاه و اعتراضات آنها نسبت به تبدیل حمام به سالن مطالعه، نشاندهنده اهمیت توجه به نیازهای واقعی دانشجویان و رعایت استانداردهای فضای آموزشی و خوابگاهی است.
این اعتراضات، که بهویژه به وزیر علوم ارسال شد، باید برای بازنگری در تصمیمات دانشگاه و ارتقای کیفیت خدمات دانشجویی مورد توجه قرار گیرد. به همین خاطر این اتفاقات بار دیگر گوشزد کرد که ایجاد فضاهای استاندارد برای مطالعه ضروری است و دانشگاهها باید فضاهایی مناسب، بهداشتی و استاندارد برای مطالعه فراهم کنند که شرایطی از قبیل تهویه مناسب، نور کافی و راحتی فیزیکی برای دانشجویان فراهم باشد.
همچنین ارتباط مؤثر با دانشجویان در این بین کمککننده خواهد بود و مسئولان دانشگاه باید با دانشجویان در ارتباط باشند و نظرات و اعتراضات آنها را در نظر بگیرند. این کار میتواند از طریق برگزاری جلسات مشورتی و نظرسنجیهای آنلاین انجام شود. افزایش توجه به مسائل ایمنی نیز بر اساس حادثه آتشسوزی اخیر نشان میدهد دانشگاهها باید توجه ویژهای به مسایل ایمنی خوابگاهها داشته باشند. تجهیز خوابگاهها به سیستمهای اعلام حریق و تدابیر لازم برای جلوگیری از حوادث مشابه، امری ضروری است.
انتهای پیام/؛
∎