شناسهٔ خبر: 70770835 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

سیدعباس صالحی مطرح کرد؛

فروش بالای کمدی‌ها مایه افتخار نیست؛ شیفتگی به موسیقی کره‌ای به دلیل تنگ شدن مجال موسیقی ایرانی است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولین نشست رسانه‌ای خود به تبیین رویکردها و سیاست‌های حوزه‌های مختلف فرهنگ و هنر در دولت چهاردهم پرداخت.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولین نشست رسانه‌ای خود که صبح امروز یکشنبه بیست و سوم دی با حضور خبرنگاران مختلف حوزه فرهنگ، هنر، رسانه و قرآن و عترت در مجتمع باغ زیبای تهران برگزار شد به تبیین رویکردها و سیاست‌های حوزه‌های مختلف فرهنگ و هنر در دولت چهاردهم پرداخت.

این مراسم با آیاتی از کلام الله مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز شد.

نیکنام حسینی پور مدیرکل روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای این نشست رسانه‌ای بیان کرد: طی این مدتی که بنده در خدمت اصحاب رسانه بودیم سعی کردیم در روابط عمومی صداقت داشته و در هر زمینه بتوانیم پاسخگوی درستی داشته باشیم و این نگاه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است که چه در برابر رسانه‌های مخالف و چه در برابر رسانه‌های موافق پاسخ لازم را داشته باشیم.

وی افزود: موضوع امید و نشاط یکی از مهم‌ترین رویکردهایی است که می‌تواند توسط اصحاب رسانه روایت شود و این نکته‌ای است که امیدوارم همه اهالی رسانه در این زمینه همراه ما باشند.

سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این نشست رسانه‌ای گفت: حوزه رسانه همواره یک نگاه بیدار و رصدگری دارد و ما باید خوشحال باشیم که چنین فضایی بتواند همراه ما باشد و به ما در ارائه پیشنهادها و طرح نقد کمک کند. من هم خودم را از جنس رسانه می دانم و این حس مثبت را دارم که اگر رسانه به عنوان رکن چهارم دموکراسی در کنار دولت باشد قطعاً بخش زیادی از نواقص در حوزه حکمرانی بر طرف می‌شود. ما باید بتوانیم بیشتر در خدمت اهالی رسانه باشیم تا بتوانیم از نقدهای درست و ارزشمند آنها بهره مند شویم.

معرفی ۴ کلان برنامه وزارت فرهنگ و ارشاد

وی ضمن ارائه گزارشی از روند فعالیت‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی چهار ماه گذشته بیان کرد: یکی از مهم‌ترین موارد که می‌توانم به آن اشاره کنم ارائه گزارشی از چهار کلان برنامه‌ای است که به مجلس شورای اسلامی ارائه دادیم که اولین آن به ارائه خدمات فرهنگی به مردم کشورمان باز می‌گردد. در این منظر علاوه بر ادامه کارهای گذشته کارهای جدیدی را آغاز کردیم. در این حوزه بحث فرآیند اصلاحات قانونی در حوزه نظارت و مجوزها است که امیدوارم با برنامه ریزی هایی که در این زمینه صورت گرفته شاهد اتفاقات خوبی باشیم.

صالحی افزود: از دیگر اقدامات جدی که برایمان مهم بود بحث راه اندازی کمیته شفاف سازی بود که در این زمینه تاکنون بیش از ۲۰۰ سند به صورت شفاف در اختیار مردم قرار داده شده و ما سعی کردیم در پشت دیوارهای شیشه‌ای شرایطی را فراهم کنیم که به نظرم ایمن تر از قرار گرفتن در دیوارهای پنهان است. بحث مدیریت موسسات جمعی به عنوان رسیدگی به شکایات اصحاب فرهنگ و هنر یکی دیگر از اقداماتی است که روی آن تمرکز ویژه ای داشتیم. بحث عدالت نیز یکی دیگر از مسائلی بود که بسیار روی آن توجه کردیم. در این حوزه برخی کارها به صورت نمادین است و برخی هم باید جنبه عملی و اجرایی داشته باشد. این موضوع بسیار برای ما مهم است. در این راه نگاه عدالت گرایانه قومیتی، جنسیتی و جغرافیایی بحث اصلی بود که اجرایی شد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: دبیرخانه سامانه انتشار دسترسی به اطلاعات یکی از مهم‌ترین رویکردهای ما در حوزه مردمی‌سازی و عدالت فرهنگی است که می‌بایست شرایطی فراهم شود تا برخی اطلاعات غیرمحرمانه نیز پیش روی مخاطبان قرار گیرد. ما در حوزه اقتصاد فرهنگ هم تلاش‌هایی را انجام دادیم که از دولت گذشته آغاز شد و ما هم در این دولت به شدت پیگیر آن هستیم. در این مسیر بحث توسعه شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر یکی از مهم‌ترین رویکردهایی است که می‌توانند در حوزه اقتصادی و فرهنگی مورد توجه قرار گیرد؛ مسیری که در دولت دوازدهم آغاز شد و ما تصمیم داریم آن را در این فضا ادامه دهیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: موضوع بحث گذر فرهنگ و هنر و استقرار آن در شهرهای مختلف کشور یکی دیگر از اقدامات اجرایی ما در حوزه توسعه منطقه‌های شهری است که می‌بایست هرچه سریع‌تر اجرایی شود. ما در بحث فناوری‌های نوین به عنوان برنامه سوم دولت در عرصه فرهنگ و هنر برنامه‌های زیادی را تهیه کردیم که به زودی نتایج آن اعلام می‌شود و می‌تواند یکی اهداف جدی ما در حوزه توسعه دولت الکترونیک باشد. ما در حوزه برنامه چهارم در قالب توسعه هویت ایرانی اسلامی نیز برنامه‌های زیادی را طراحی کردیم که بتوانند در قالب ۲ بازوی بسیار مهم کارهای متعددی را انجام دهند. در این زمینه نقشه فرهنگی هنری استان‌ها در بیست استان طراحی و تهیه شده و خیلی جدی هم دنبال آن هستیم.

کاهش سرمایه اجتماعی مهمترین چالش عرصه فرهنگ و هنر

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه این نشست خبری که به پاسخگویی به رسانه‌ها اختصاص داشت، در جواب یکی از خبرنگاران مبنی بر معرفی چالش‌های پیش روی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه‌های مختلف هنر که از آن به عنوان شکاف، ممنوع الکاری و توسعه هنر زیرزمینی یاد می‌شود، توضیح داد: چالش‌های عرصه فرهنگ و هنر چالش‌های متعددی بودند اما اگر بخواهم به یک چالش مهم اشاره کنم موضوع چالش سرمایه اجتماعی است که به شدت کاهش پیدا کرده است. متاسفانه اعتماد مردم به نظام حکمرانی کمتر شده است. این موضوع در حوزه فرهنگ و هنر نیز شتاب بیشتری پیدا کرد. برای من هم این موضوع تلخ بود و ما شاهد قهر و دوری اهالی فرهنگ و هنر در این زمینه بودیم. ما نباید سرمان را مثل کبک به زمین ببریم و این موضوع را انکار کنیم. این مهم‌ترین چالش و مسئله‌ای است که اگر ما اعتماد ذی نفعان را نداشته باشیم هیچ کاری پیش نمی‌رود و همه کارها براساس این دیوار بی اعتمادی فرو می‌ریزد. این موضوع هنوز هم چالش بسیار مهمی است و ما تلاش کردیم تا بر اساس هم فکری همکاران و اصحاب رسانه و فرهنگ این کار سخت را به نتیجه برسانیم. تلاش من هم این بوده که بتوانیم اصحاب فرهنگ و هنر را با فضای ایران و بحران‌های پیش رو، همراه کرده تا بتوانیم حرف هم دیگر را بهتر بفهمیم. ما باید پاره‌ای از سوتفاهم‌ها را با تغییر منش‌ها و روش‌ها از میان برداریم.

آسیب شناسی دلائل علاقه نوجوانان به موسیقی کره‌ای

صالحی در جواب سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر رویکردهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه موسیقی از جمله بازگشت هنرمندان خارج از کشور، صدور مجوز برای موسیقی رپ و ماجرای پرچالش بازارچه شمالی موزه هنرهای معاصر گفت: من به عنوان یک ایرانی باید بگویم این مقدار علاقه‌ای که به موسیقی کره‌ای به وجود آمده باید برای ما معنای بسیار عمیقی داشته باشد. اینکه ما کجا اشتباه کردیم و می‌کنیم که این طور ذائقه موسیقی ایران را تغییر دادیم و کودک و نوجوان ما در مسیری قرار می‌گیرد که شیفته موسیقی کره‌ای شود. این یک چالش بسیار بزرگ است که باید به آن پاسخ داد. طبعاً نمی‌خواهم بگویم این پرسش‌ها مسئله ما نیست اما مسئله اصلی این است که ما وقتی مجال را برای موسیقی ایرانی، موسیقی جدید و موسیقی مدرن تنگ می‌کنیم چنین فضاهایی پدید می‌آید. پس به نظرم توسعه سند موسیقی یکی از مهم‌ترین رویکردهای ما است. همین که موسیقی دارای یک سند شده به نظرم مطلوب است. حتی همین هفته قبل در شورای هنر جلسه‌ای را با اهالی خانه موسیقی برگزار کردیم. همه این مخاطرات بحث‌های جدیدی را به وجود آورده که این می‌تواند امیدوار کننده باشد. بنابراین فکر می‌کنم براساس سند موسیقی و اصلاحات آن می‌توانیم به حل مشکلات نزدیک شویم.

رئیس شورای هنر در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر ماجرای معرفی فیلم‌های ایرانی به جایزه اسکار و همچنین حضور بخشی از فیلم‌های سینمایی در مجامع بین المللی که اجازه حضور در جشنواره‌های خارجی را دارند اما در داخل کشور با مشکلاتی مواجه هستند، اظهار کرد: تا آن جایی که من مطلع هستم آثاری که در مسیر انتخاب حضور در جشنواره فیلم فجر قرار نگرفته منطبق بر قوانین جاری جشنواره فیلم فجر است که طبیعتاً یکی از آنها نداشتن یا داشتن مجوز بوده که طبیعتاً ممیزی کیفی در آن اولویت نیست. در واقع آنچه در این زمینه انجام گرفته مبنای آیین نامه‌ای دارد تا مسئله دیگر.

فروش بالای کمدی‌ها مایه افتخار نیست

صالحی در جواب سوالی مبنی بر به حاشیه رانده شدن ژانرهای جدی حوزه سینما به دلیل رشد فزاینده فیلم‌های کمدی گفت: این دغدغه بسیار قابل درک است. بالاخره سینمای ایران ویترینی است که اگر بخواهد در قالب یک ژانر حتی بهترین کمدی‌ها هم نمایش داده شود قطعاً به افول می‌انجامد و اصلاً نباید مفتخر باشیم که چون فروش بالا است بنابراین باید به ژانرهای دیگر توجه نکنیم. بی تردید اگر سینمای کمدی درست ساخته شود سینمای محترمی است اما برای بنده و همکارانم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر ژانرهای سینمایی نیز بسیار جدی است. البته در مجموع باید گفت تعداد فیلم‌ها در حوزه سینمای اجتماعی مقداری قابل توجه تر شده که باید در این زمینه جدی تر قدم برداریم. فکر می‌کنم با اطلاعات جدیدی که پیدا کردم کم وبیش دیگر مسیرهای سینما نیز مورد توجه قرار گرفته است.

صالحی در ادامه این نشست رسانه‌ای بود که در جواب سوال یکی دیگر از خبرنگاران حاضر در نشست که از وی درباره حواشی مرتبط با نحوه انتصاب معاون امورهنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ماجرای «کنسرت فرضی» و «دوسالانه سرامیک» پرسید، گفت: من همچنان تاکید می‌کنم که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ملزم به رعایت قانون است. قانون مانند آداب اجتماعی در حوزه عرف است که اگر شکسته شود موجب اختلال مناسبات اجتماعی می شود. در این زمینه قانون مبنای ارتباط دولتمردان با جامعه است و لذا هرکسی در این فضا قرار می گیرد یا نباید در دولت حضور پیدا کند یا وقتی به عنوان یک کارگزار دولت معرفی شود طبیعتا باید چارچوب قانون را بپذیرد. این مبنای ارتباط اجتماعی مردم با دولت است. هم من به عنوان وزیر فرهنگ و هم بقیه همکاران باید قوانین را رعایت کند. این یک خط ارتباطی است که می تواند موجب اصلاح شود. ما همه باید ملتزم به این موضوع باشیم. من وارد مصداق نمی شوم اما دوستان تقید به این موضوع را دارند. قطعا در این زمینه با برخی تخلفات برخورد کردند که نیازی هم به علنی کردن آن نیست.

لزوم بازگشت به قدرت اصناف فرهنگی و هنری

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره سیاست های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در توسعه موضوع وفاق ملی، واگذاری برخی فعالیت‌ها به صنف های هنری و دعوت از هنرمندان برای حضور در حوزه های اجرایی تصریح کرد: آن چیزی که در دولت دوازدهم هم درباره آن فکر می کردیم تمرکز روی یکی از مشکلات مهم حوزه فرهنگ و هنر یعنی کم توجهی به اصناف هنری بوده است. در این زمینه ما قوانین قدرتمندانه ای نداریم که می بایست در این زمینه اصلاحاتی انجام شود. البته در دولت دوازدهم کارهایی شروع شد که بتوانیم با تعامل با وزارت سمت اتحادیه و اصناف فراگیری را داشته باشیم. در آن مقطع کارهایی شروع شد اما متاسفانه در دوره قبل با مصوبه ای که انجام شد جلوی این مسیر گرفته شد. من بر این باورم آن چه می تواند ما را به مسیر پایدار رهنمون کند بازگشت به قدرت اصناف فرهنگی و هنری است. در این زمینه مشغول مرتفع کردم مشکلات قانونی هستیم. ما معتقدیم اگر صنوف و تشکل های فراگیر شکل بگیرند دولت در آن بخش هایی که می تواند تصدی خود را رها کند، می تواند امور را به اصناف واگذار کند. وظایفی که مانند جشنواره‌ها و دیگر رویدادها حاکمیتی نیستند. حتی برخی از برنامه های حاکمیتی هستند که می توانیم آنها را به صنف واگذار کنیم.

صالحی در این بخش از نشست رسانه ای خود بود که در واکنش به سئوال یکی از خبرنگاران مبنی بر حواشی پیش آمده در حوزه معاونت امورهنری  گفت: من معتقدم فضای رسانه ای کشور نباید وارد برخی حاشیه سازی هایی شوند. ما باید تلاش کنیم که سوتفاهمی در این زمینه ایجاد نشود. از آن طرف به عنوان یک بردار رسانه ای عرض می کنم که حاشیه سازی رسانه ای هم به اندازه حاشیه سازی مدیریتی می تواند مضر باشد. هم ما و هم شما به عنوان رسانه باید مواظب باشیم که در این زمینه حواشی ایجاد نشود. ما و اهالی رسانه مکمل یکدیگر هستیم. در این زمینه هم همچنان معتقدم اگر کسی از همکارانم از مسیر قانونی خارج شود باید توصیه های لازم در این زمینه انجام شود.

انتخاب مدیران ارشاد با انداختن سکه شیر یا خط انجام نشده است!

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه در این دوره به نسبت دوره‌های قبل نگاه سهل‌گیرانه بیشتری نسبت به انتخاب برخی مدیران و عملکردها وجود دارد و در زمینه حواشی نیز حساسیت‌ها کمتر است، توضیح داد: وقتی آقای انتظامی در دوره قبل وزارت من وارد سازمان سینمایی شدند خیلی‌ها فکر نمی‌کردند که می‌تواند در این حوزه کار کند. اما دیدیم که توانست در این زمینه مدیریت مطلوبی داشته باشد. در این دوره هم من چنین رویکردی دارم و چون نمی خواهم به صورت مصداقی وارد ماجرای مدیریت باشم باید به این نکته اشاره کنم که انتخاب مدیران وزارت ارشاد به صورت انداختن سکه شیر یا خط یا بررسی گزینه های اول در همان ابتدا نبوده است. من معتقدم باید در این زمینه کمی بیشتر صبر کرد و بعد نتیجه کار مدیران را دید. به نظرم دوستانی که انتخاب شده‌اند مبتنی بر تغییر بافت و جوان‌گرایی بوده که بتوانند به عنوان یک صاحب نظر در این عرصه معرفی شوند. تغییرات فناورانه که پدید آمده ما را به سمتی برده که به سراغ نیروهای جدیدتری برویم که بتوانند با نسل جوان تر ارتباط بگیرند. بله من ابتدا دوست نداشتم به وزارت ارشاد بیایم اما وقتی مسئولیت را قبول می کنم باید کار را به تمام معنا جدی بگیرم. قطعا در این زمینه هم نمی‌خواهم بگویم که اشتباهی نبوده است.

صالحی درباره ماجرای ممنوع الکاری هنرمندان و اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه بیان کرد: برخی اتفاقات افتاد که تابع زمان بود و برخی مجموعه‌ها تصمیم گرفتند که پاره‌ای از ممنوعیت‌ها صورت بگیرد. تا این مرحله مشکل بسیاری از هنرمندان مرتفع شده که من تلاش می کنم اسامی افراد را به دلیل افزایش حساسیت ها نبرم. اما خوشبختانه با تعاملی که در نهادهای امنیتی و قضایی انجام دادیم تلاش های خوبی صورت گرفته که مشکل بسیاری از هنرمندان حل شود. این طبیعی است که در این زمینه پرسش های زیادی مطرح است و این موضوع یکی از مهم ترین مسئله هایی است که بنده به عنوان مسئول حوزه مربوطه موظف با پاسخگویی هستم. اما باید بگویم که پنجاه درصد مشکل بسیاری از هنرمندان ممنوع‌الکار مرتفع شده است. به طور کلی برداشت ما این است که جریان وفاق اجتماعی باید به سمتی برود که براساس چنین رویکردی مشکلات هم حل شود. خوشبختانه در این زمینه جلساتی هم با نهادهای امنیتی و قضایی برگزار شد و فکر می‌کنم نتایج مطلوبی هم به همراه داشته باشد. شما بدانید تلاش ما به سمتی است که موثرترین کارها را داشته باشیم.

رئیس شورای هنر در بخش دیگری از این نشست خبری درباره حضور برخی از مجموعه‌های فرهنگی هنری در مواجهه با ممیزی و نحوه واکنش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مواجهه با این نهادها گفت: تلاش ما انجام گفتگو است. این مهم‌ترین تلاش ما در مواجهه با مجموعه‌های دیگری است که باید آن را به نتیجه برسانیم. اینها حوزه‌هایی است که می تواند براساس گفتگو اثربخش باشد. ما باید بتوانیم یک زیست بوم فرهنگی با مجموعه‌های فرهنگی دیگر برقرار کنیم و در این زمینه تفاهم داشته باشیم. اینها مهم‌ترین رویکردها در حوزه های فرهنگی، امنیتی و انتظامی است که باید به هم نزدیک شوند. البته در مواردی که به نتیجه نرسیم برداشت من این است که هرکسی در حوزه شرح وظایف خود عاملیت پیدا می کند و این موضوعی است که باید دنبال شود.

فعلا در زمینه مدیریت پلتفرم‌ها گردنمان از مو باریک‌تر است

وی درباره تغییرات انجام گرفته در جشنواره فیلم فجر نیز بیان کرد: امسال با فرصت محدودی که برای برگزاری جشنواره فیلم فجر داشتیم کارهای زیادی انجام شده است. در این راه بخش تجلی اراده ملی در جزیره بوموسی برگزار می شود که می تواند یکی از اتفاقات خوب جشنواره فیلم فجر باشد. البته همین که دبیر جشنواره فیلم فجر از اهالی سینما است و توانسته تا به امروز تعاملات خوبی را با اهالی سینما برقرار کند بنابراین پیش بینی می‌کنم می‌توانیم شاهد برگزاری یک جشنواره موثر باشیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جواب سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر برنامه جدید وزارت ارشاد در حوزه پلتفرم‌ها گفت: در این مدت جلسات زیادی را با مجموعه‌های مختلف داشتیم تا بتوانیم به یک نظام شبکه‌ای برسیم. البته که من هنوز درک روشنی از این رویکرد ندارم که چه طور می توان این حوزه را به صورت جداگانه مدیریت کرد. به هر حال برای این تفکیک مدیریتی مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مسائلی وجود دارد که باید روی آن بررسی کرد. البته که ما تابع قانون هستیم اما هنوز نمی‌توان برای این ماجرای مدیریت جداگانه در پلتفرم‌ها به راه حل رسید. البته گاهی تقسیمات مکانیکی موجب بروز مشکلاتی می‌شود که تقسیم کار نیست بلکه به هم ریزی کار است. طبیعتا قانون فعلا این است و تا زمانی که این قانون باشد ما گردنمان از مو باریک‌تر است. در این زمینه نقدهایی داریم اما فعلا ماجرا این است تا ببینیم چه اتفاقی می‌افتد.