شناسهٔ خبر: 70770477 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنو | لینک خبر

کارنامه رسایی در مجلس دوازدهم | روزنو

رسایی که با ارائه دو پیشنهاد در مورد اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس سعی کرده، نشان دهد در این حوزه دغدغه دارد؛ سه مرتبه در مورد سایر طرح‌هایی که با همین موضوع نگاشته شده بودند در انتخابات شرکت نکرده و رأیی نداده است تا نشان دهد نسبت به موضوع نظارت بر رفتار نمایندگان به‌قدری دغدغه ندارد که رأی مخالف یا موافق بدهد.

صاحب‌خبر -
روزنو :

حمید رسایی ازجمله نمایندگانی است که از همان ابتدای انتخاب به‌عنوان نماینده مجلس دوازدهم بارها خود را به صدر اخبار رسانه‌ها رساند. اوج این بروز رسانه‌ای نیز زمانی رخ داد که او درست در همان روزی که رهبر انقلاب تأکید کردند، سخنان اختلاف‌انگیز و ستیزه‌گری‌ها می‌تواند شیرینی مجلس جدید را از بین ببرد، در صداوسیما حاضر شد و مسئله انتخاب رئیس مجلس را به بهانه‌ای برای جنجال‌آفرینی تبدیل کرد.


نتیجه حضور رسایی نیز این بود که معاون سیاسی صداوسیما از سمت خود استعفا داد و به تعبیر بهتر برکنار شد. رویکرد تنش‌آفرین رسایی از زمان آغاز مجلس دوازدهم همچنان تداوم داشته و هر روز به یک بهانه جدید بروز پیدا می‌کند. برخلاف ظهور رسانه‌ای پررنگ اما کارنامه اقدامات رسایی در حوزه قانون‌گذاری که سعی دارد خود را لیدر جریان منتقد رئیس مجلس نشان بدهد، پربار نیست تا از او چهره یک منتقد کم‌عمل ساخته شود. 

کارنامه رسایی در مجلس دوازدهم 
براساس اطلاعاتی که در سامانه شفافیت آرای نمایندگان مجلس منتشر شده رسایی طی مدت حضورش در مجلس دوازدهم کلاً دو پیشنهاد ارائه داده که هر دوی آن‌ها با مخالفت نمایندگان تصویب نشده‌اند. هر دو این پیشنهادها - که مربوط به اصلاح موادی از قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان بوده است - زیر 100 رأی در مجلس کسب کرده‌اند. یکی از طرح‌ها 86 رأی و دیگری تنها 60 رأی موافق کسب کرده است.


رسایی که با ارائه دو پیشنهاد در مورد اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس سعی کرده، نشان دهد در این حوزه دغدغه دارد؛ سه مرتبه در مورد سایر طرح‌هایی که با همین موضوع نگاشته شده بودند در انتخابات شرکت نکرده و رأیی نداده است تا نشان دهد نسبت به موضوع نظارت بر رفتار نمایندگان به‌قدری دغدغه ندارد که رأی مخالف یا موافق بدهد.


برخلاف قانون‌نویسی که مهم‌ترین مسئولیت نمایندگان محسوب می‌شود، این نماینده پر حضور در فضای رسانه‌ای در تذکردادن پر کار بوده و مطابق آنچه در کانال شخصی‌اش در ایتا منتشر کرده 30 تذکر خطاب به نمایندگان و به‌ویژه رئیس مجلس مطرح کرده که شرح برخی از این تذکرها در همین مطلب آمده است. او همچنین هفت نامه را خطاب به دستگاه‌های مختلف امضا کرده که ازجمله آنها می‌توان به «درخواست از شورای‌عالی فضای مجازی مبنی‌بر تداوم فیلترینگ» و «درخواست تغییر دکترین نظام در ساخت سلاح هسته‌ای از شورای‌عالی امنیت ملی» اشاره کرد. همچنین مطابق آماری که در سامانه شفافیت آرای نمایندگان منتشر شده، رسایی طی جلساتی که در مجلس حاضر بوده 37 مرتبه در رأی‌گیری شرکت نکرده و چهار مرتبه نیز رأی ممتنع یا بی‌اثر داده است که مجموع این عدد یعنی 41 رأی معادل 27 درصد کل آرای او در مجلس دوازدهم است. او در بیش از یک‌چهارم تصمیمات مجلس بدون نظر بوده که این رقم با مقایسه بروز رسانه‌ای رسایی در مجلس به‌عنوان یک نماینده پر صدا کاملاً در تضاد است.


از مجموع 111 رأیی که رسایی تاکنون داده 78 مرتبه موافق ثبت شده و 33 مرتبه نیز رأی او مخالف ثبت شده است. از مجموع این 111 مرتبه 40 مرتبه رسایی رأیی متضاد با غالب نمایندگان داده، یعنی او در 36 درصد موارد با اکثریت مجلس مخالف بوده است. یکی از موضوعات پرتکراری که رسایی درمورد آن غالباً در رأی‌دهی شرکت نکرده موضوع اصلاح قانون انتخابات شوراهاست. او در این باره که یکی از موضوعات پرتکرار مجلس دوازدهم بوده مطابق آنچه در سایت شفافیت آرای نمایندگان منتشرشده 18 مرتبه در رأی‌گیری شرکت نکرده است. رسایی در حالی نسبت به موضوع اصلاح قانون انتخابات شوراها بی‌دغدغه ظهور کرده است که خود با حضور مؤثر در حزب شریان از الان دارد برای انتخابات سال آینده شوراهای اسلامی گرم می‌کند و احتمالاً همچون انتخابات مجلس با مشارکت اعضای این حزب فهرستی را ارائه و تبلیغ خواهد کرد. 

از نظر رسایی مقصر همیشه قالیباف است 
حمید رسایی که دال مرکزی اظهارات خود در مجلس را تقابل با قالیباف قرار داده، زمانی که به دلیل رأی‌گیری کاغذی در انتخابات هیئت‌رئیسه تعدادی رأی کم‌وزیاد شد، انگشت اتهام را به سمت قالیباف نشانه رفت. درحالی‌که اساساً آن زمان قالیباف هنوز رئیس مجلس نبود و مسئولیتی در شمارش آرا نداشت.


رسایی خطاب به قالیباف معترض می‌شود که چرا او پس از انتخابات گفته اتفاق خاصی نیفتاده و فقط یک رأی جابه‌جا شده است، درحالی‌که 40 رأی جابه‌جا شده بود. رسایی این قیاس را با اختلاس سه‌هزار میلیاردی مقایسه می‌کند تا به این ترتیب قالیباف را تلویحاً توجیه‌گر فساد بخواند. قالیباف اما در پاسخ به این نماینده تهران تشریح کرد: «در موضوع برگزاری انتخابات هیئت‌رئیسه من هم مانند جنابعالی روی یکی از صندلی‌ها نشسته بودم و هیچ‌مسئولیت قانونی در برگزاری این انتخابات نداشتم.»


او همچنین در مورد شائبه تبدیل 40 رأی به یک رأی پاسخ داد: «تنها کاری که ما انجام دادیم، این بود که اطلاع‌رسانی کردیم تغییراتی که در شمارش انجام شده به تغییری در اعضای هیئت‌رئیسه منتهی نشده و تنها یک مورد در دبیران جابه‌جا شده که آن هم آرا برابر شده و با قرعه‌کشی یک تغییر انجام شد.» قالیباف علی‌رغم اینکه در نخستین رأی‌گیری مجلس نقشی نداشته برای پاسخ به افکار عمومی در مورد شائبه‌ای که به آن دامن‌زده شده بود، گفت: «مردم بدانند در اینجا به دلیل نوع کارت‌ها این اختلافات ایجاد می‌شود؛ راهکار این است که آیین‌نامه داخلی مجلس را اصلاح کنیم و رأی‌گیری هیئت‌رئیسه به‌صورت الکترونیکی برگزار شود.» 

کار انتخاباتی برقرار است
در شرایطی که کارنامه قانون‌نویسی رسایی خالی از اقدام است، این سؤال پیش می‌آید که این نماینده مجلس وقت غیرکاری خود را چگونه پر می‌کند؟ به‌غیراز رفتن به مساجد و دیدار با مردم- که مطابق اخبار کانال رسایی ماهی یکی دومرتبه بیشتر نبوده است- حضور در جلسات حزبی نیز در برنامه کاری او قرار دارد.


رسایی که از زمان راه‌اندازی حزب شریان جزء حلقه اصلی این حزب بوده و در نخستین مجمع این حزب سخنرانی کرده بود در دومین مجمع این حزب که اخیراً در فاصله چندماه به انتخابات شورای شهر برگزار شد نیز حضور پررنگی داشت تا نشان دهد او و شریان برنامه جدی برای کنش انتخاباتی دارند که البته امر مذمومی نیست؛ اما کنش انتخاباتی زمانی معنا پیدا می‌کند که مردم اثر آن را نیز ببینند و مشارکتی فعالانه را از افراد پس از انتخابشان شاهد باشند. اینکه نماینده‌ای بدون کارنامه عملی چشمگیر برای کرسی‌های شورای شهر برنامه‌ریزی کند؛ صرفاً امیدواری به خروجی و اثر عینی را کم‌رنگ می‌کند.