جهان صنعت نیوز – صندوق بینالمللی پول هشدار داده است که تهدیدهای ترامپ برای اعمال تعرفههای تجاری سنگین، بهویژه بر کشورهای همپیمان آمریکا، موجب افزایش هزینههای استقراض بلندمدت و فشار بر اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۵ خواهد شد. این عدم قطعیتها، که در سیاستهای تجاری بزرگترین اقتصاد جهان نمایان میشود، به افزایش نرخهای بهره بلندمدت منجر خواهد شد، در حالی که نرخهای کوتاهمدت کاهش یافتهاند.
صندوق بینالمللی پول هشدار داده است که نگرانیها پیرامون تهدید دونالد ترامپ برای اعمال تعرفههای تجاری، باعث افزایش هزینههای استقراض بلندمدت شده و فشارهایی را بر اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۵ وارد خواهد کرد.
کریستالینا جورجیوا، مدیرعامل صندوق بینالمللی پول، روز جمعه در واشنگتن به خبرنگاران گفت که سیاست اقتصادی جهانی با “مقدار زیادی عدم قطعیت” در سال ۲۰۲۵ روبهرو است، بهویژه در مورد سیاست تجاری بزرگترین اقتصاد جهان.
او گفت: “این عدم قطعیت در واقع بهطور جهانی از طریق افزایش نرخهای بهره بلندمدت نمایان میشود”، اگرچه اشاره کرد که نرخهای بهره کوتاهمدت کاهش یافتهاند.
دونالد ترامپ با وعده اعمال تعرفههای سنگین بر واردات به آمریکا از شرکای تجاریاش، از جمله تعرفههای ۲۰ درصدی بر تمام کالاها، به کاخ سفید بازگشته است. او همچنین تهدید کرده است که به کانادا و مکزیک — که اکنون بزرگترین شریک تجاری آمریکا هستند — تعرفه ۲۵ درصدی اعمال کند و تعرفه اضافی ۱۰ درصدی بر کالاهای چینی بگذارد، که احتمالاً آغاز دوره جدیدی از جنگهای تجاری جهانی را نشان میدهد.
همپیمانان آمریکا با نگرانی منتظرند تا ببینند آیا رئیسجمهور منتخب تمایل دارد بلافاصله تعرفههای سراسری را هنگام تحلیف خود در تاریخ ۲۰ ژانویه اعمال کند یا اینکه رویکردی ملایمتر اتخاذ کرده و بر بخشهای خاصی از اقتصاد تاثیر بگذارد.
جورجیوا همچنین اشاره کرد که بهجز سیاست تجاری، “علاقه زیادی در سطح جهانی” به گزینههای گستردهتر سیاست اقتصادی دولت ترامپ در زمینه مالیاتها و برنامههای کاهش مقررات وجود دارد. تأثیر سیاستهای تجاری بهویژه بر کشورهایی که “بیشتر در زنجیره تأمین جهانی یکپارچه هستند”، مانند کشورهای آسیایی، احساس خواهد شد.
جورجیوا برخی از پیشبینیهای صندوق بینالمللی پول برای گزارش چشمانداز اقتصادی جهانی در سال ۲۰۲۵ را ارائه کرد و گفت که رشد جهانی “ثابت مانده است.” با این حال، در میان این تصویر کلی، رشد اقتصادی ایالات متحده “بسیار بهتر از آنچه که انتظار داشتیم” عمل کرده است، در حالی که اتحادیه اروپا “کمی متوقف شده” است.
چین با فشارهای ناشی از کاهش قیمتها و چالشهای تقاضای داخلی روبهرو بود، در حالی که کشورهای کمدرآمد “در وضعیتی هستند که هر شوک جدید میتواند تأثیرات منفی قابل توجهی بر آنها داشته باشد”.
در سال ۲۰۲۵، کشورهای مختلف هنوز با میراث بدهیهای بالا در دوران کووید مواجه خواهند بود و نیاز دارند تا اقدامات تقویت مالی انجام دهند تا بدهیهای عمومی را “در مسیر پایدارتری قرار دهند”.
اثبات شده است که برای سیاست مالی دشوار است که بهطور سریع عمل کند، با توجه به احساسات عمومی، و این ما را به چالش اصلی ما در صندوق میرساند — و آن هم مقابله با این معضل رشد پایین و بدهی بالاست.
مدیرعامل صندوق بینالمللی پول افزود که با توجه به اینکه تورم آمریکا به سمت هدف فدرال رزرو حرکت میکند و دادههای جدید نشاندهنده بازار کار قوی هستند، فدرال رزرو ممکن است پیش از انجام کاهشهای بیشتر نرخ بهره منتظر دادههای بیشتری باشد.
∎