شفقنا- در حمص، سومین شهر بزرگ سوریه، نگرانی بر مردم طایفه علوی که بشار اسد رئیس جمهور سابق متعلق به آن است، پس از چند روز از کمپین امنیتی مقامات جدید در محلههایشان برای جستجوی بقایای دولت سابق غالب است. به گفته ساکنان، صدها نفر در این عملیات دستگیر شدند.
به گزارش شفقنا؛ وبگاه روزنامه الشرق الاوسط نوشت: «در مرکز حمص، بازار پر از افرادی است که برای خرید میوه و سبزیجات از فروشندگان آمدهاند، در میان ساختمانهایی که آثار گلوله بر آنها دیده میشود. اما در ورودی محلههای غالباً علوی، نیروهای مسلح در لباس نظامی در نقاط بازرسی که به تازگی پس از لغو منع آمد و شد در این هفته ایجاد شدهاند، ایستادهاند».
بسیاری از ساکنان مناطق علوینشین حمص که تحت عملیات تمشیط قرار گرفتند به “خبرگزاری فرانسه” گفتند که جوانان، حتی سربازانی که تسلیم شدهاند نیز دستگیر شدند.
تمام افرادی که با “خبرگزاری فرانسه” صحبت کردند به دلیل نگرانیهای امنیتی درخواست کردند هویتشان فاش نشود.
دو نفر از ساکنان شهر گفتند که یک نقطه بازرسی پس از شکایت ساکنان به دلیل اینکه مسلحین در آنجا از مردم درباره طایفهشان میپرسیدند، برچیده شد.
یکی از ساکنان محله زهراء که غالباً علوینشین است، گفت: «آنچه تا کنون تجربه کردهایم، واقعیت ترس است، در ابتدا موارد فردی بود، اما با افزایش آن نمیتوان دیگر آن را به این نام خواند».
اکثریت غیرنظامیان هستند
رهبری جدید سوریه از زمان به قدرت رسیدن در هشتم دسامبر، تلاش میکند تا اقلیتها را آرام کند. اما علویها از واکنشهای خشونتآمیز علیه خود به دلیل ارتباط طولانیمدت با خانواده اسد میترسند. مقامات نیز هرگونه نقض حقوق بشر را رد کردهاند.
شحاده میهوب، عضو سابق مجلس نمایندگان از استان حمص، اعلام کرد که نقض حقوق و دستگیریهای صدها نفر را که توسط ساکنان محله زهراء گزارش شده، مستند کرده است.
او به خبرگزاری فرانسه گفت: «تا کنون ۶۰۰ نام از دستگیرشدگان (در محله زهراء) وجود دارد که تعداد بازداشتشدگان در کل شهر حمص بیش از ۱۳۸۰ نفر است.
میهوب اشاره کرد که در میان دستگیرشدگان، «ژنرالهای بازنشسته و سرهنگهایی که در مراکز نظامی تسویه شدهاند، وجود دارند، اما اکثریت (دستگیرشدگان) غیرنظامیان و سربازانی هستند که در خدمت اجباری بودند».
پس از سقوط دولت بشار اسد، دولت جدید مراکزی در شهرهای مختلف سوریه ایجاد کرده و از سربازان سابق خواسته است تا سلاحهای خود را تحویل دهند.
در محله سبیل شهر، میهوب گزارش داد که گروهی از افسران در مقابل همسران و فرزندانشان مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند.
میهوب گفت که مقامات در حمص به شکایات شهروندان پاسخ داده و وعده دادهاند که به زودی بازداشتشدگان را آزاد کنند، و افزود که برخی از گروههای همپیمان با «هیئة تحریر الشام» پشت این نقضها بودهاند.
یک مرد دیگر در محله زهراء به خبرگزاری فرانسه گفت که از زمان دستگیری پسرش که سرباز ارتش بود در یک ایست بازرسی در حومه حماة هفته گذشته، هیچ خبری از او ندارد.
خشم
رامی عبدالرحمن، مدیر «دیدهبان حقوق بشر سوریه»، هفته گذشته به «خبرگزاری فرانسه» اعلام کرد که حداقل ۱۸۰۰ نفر در شهر حمص و حومه آن دستگیر شدهاند که بیشتر آنها علوی هستند.
از زمان سقوط دولت اسد، خشونتها علیه علویها در سراسر سوریه افزایش یافته است. «دیدهبان حقوق بشر سوریه» اعلام کرد که از آن زمان تاکنون ۱۵۰ علوی به ویژه در استانهای حمص و حماة کشته شدهاند.
شهر حمص که در مرکز کشور واقع شده است، در آغاز نزاعی که در سال ۲۰۱۱ آغاز شد، به عنوان «پایتخت انقلاب» شناخته شد؛ زیرا از اولین شهرهایی بود که مردم در آن به خیابانها آمدند تا تظاهرات کنند. اعتراضات در این شهر به شدت سرکوب شد و خشونتهای طایفهای در طول جنگ به اوج خود رسید. حمص اکثریت مسلمان سنی دارد، علاوه بر اقلیت علوی و مسیحی.
در روزهای گذشته، ویدیوهایی در اینترنت منتشر شده که نشان میدهد مسلحان مردانی را در حمص جمع کرده و آنها را به نشستن به حالت قرفصا وادار میکنند.
«خبرگزاری فرانسه» نتوانست صحت همه این ویدیوها را تأیید کند، اما با محمد ابوعلی (۲۱ ساله)، عضو «هیئة تحریر الشام» که خود را در حال صحبت با تعدادی از دستگیرشدگان فیلمبرداری کرده بود، صحبت کرد.
او به «خبرگزاری فرانسه» گفت: «اینها (کسانی که در ویدیو ظاهر شدند) جنایتکاران و شبهنظامیان هستند که در سالهای اول جنگ در حمص مرتکب جنایات شدند. او افزود: «ما آنها را دستگیر کردیم و به مقامات مربوطه تحویل دادیم».
از جنگ خستهایم
ابو یوسف، یکی از مسئولان «هیئة تحریر الشام» در حمص، اعلام کرد که نیروهای وزارت داخلی سه انبار اسلحه پیدا کرده و دهها نفر از افراد تحت تعقیب را در عملیات تمشیط در شهر دستگیر کردهاند.
اداره امنیت عمومی در حمص روز دوشنبه اعلام کرد که عملیات تمشیط پنج روزه در محلههای شهر به پایان رسیده است، اما این مسئول گفت که عملیات بازرسی همچنان ادامه دارد و منطقه هنوز به طور کامل از بقایای دولت سابق پاکسازی نشده است. او تأکید کرد: «ما امنیت و آرامش را برای همه میخواهیم، برای سنی، علوی، مسیحی و همه».
در بخش دیگری از شهر، خرابیها در اطراف خیابانهای محله باب عمرو، که مقر گروههای مخالف بود و در سال ۲۰۱۲ توسط ارتش سوریه بازپس گرفته شد، دیده میشود. آثار گلولهها و خمپارهها هنوز بر دیوارها و درهای خانهها باقی مانده است.
فایز الجمال (۴۶ ساله) که یک دهه پیش به لبنان فرار کرده بود، با همسر و هفت فرزندش به خانهشان بازگشت و آن را بدون در و پنجره ویران یافت.
او با دست به مکانهایی بین ساختمانهای ویران اشاره میکند که همسایگان و دوستانش در آنجا کشته یا ناپدید شدهاند، اما او نمیخواهد انتقام بگیرد. او میگوید: «ما از جنگ و ذلت خستهایم. فقط میخواهیم همه بتوانند زندگی خود را داشته باشند. ما ضد طایفهگرایی هستیم».