نشریه آمریکایی فوربس، چندی قبل در گزارشی آورد که در حال حاضر بیش از ۲۰ هزار کاربر در ایران به اینترنت ماهواره ای استارلینک دسترسی دارند.
روزنامه خراسان نوشت: این نشریه مدعی شد که با تعدادی از آنان گفت وگو کرده و آنان گفته اند، «اینترنت بدون فیلتر برای آن ها یعنی سرعت بیشتر تماسهای ویدئویی و بازیهای ویدئویی و دسترسی نامحدود به رسانههای اجتماعی.»
۲۵۰ دلار نه، ۷۰۰ تا ۲ هزار دلار
اما آن چه در گزارش نشریه فوربس که ۱۸ دسامبر (روزهای آخر سال میلادی۲۰۲۴) منتشر شده، قابل تامل به نظر می آید هزینه هایی است که خریداران تجهیزات اینترنت ماهواره ای استارلینک پرداخت می کنند: «قیمتهای گزاف فروش در ایران به این شکل است که پایانههای استارلینک فقط برای افراد معدود ممتاز مقرونبهصرفه هستند. چون در مقایسه با قیمت معمولی خردهفروشی در آمریکا که ۲۵۰ دلار است، در ایران بین ۷۰۰ تا ۲ هزار دلار به فروش میرسند.
علاوه بر این سرویس اینترنت ماهواره ای استارلینک مستلزم پرداخت کارمزد ۷۰ دلاری ماهانه است که به دلیل تحریمهای آمریکا بر بانکهای ایرانی، نیازمند مجموعهای از مراحل پیچیده شامل کارتهای اعتباری رمزنگاری و پیشپرداخت شده است. در واقع کاربران برای فعال کردن حساب کاربری خود در نقطه ای دیگر، هزینه ۲۰۰ دلاری «خارج از منطقه» را می پردازند.»
اصلا استارلینک چیست؟
شاید این پرسش برای برخی پدید آید که این همه از اینترنت استارلینک گفتید، حال بگویید این اینترنت یا استارلینک چیست؟ ما برای پاسخ، سرکی به گزارش بی بی سی کشیدیم. این رسانه از وضعیت فنی استارلینک هم آمارها داده است: «شبکه استارلینک که شرکت اسپیسایکس متعلق به ایلان ماسک آن را طراحی و راهاندازی کرده، یک مجموعه ماهوارهای است که برای ارائه اینترنت پهنباند پرسرعت و کمتاخیر در سراسر جهان، بهویژه در مناطق دورافتاده و کمبرخوردار، راه افتاده است. ۴ سال است که استارلینک عملا در دسترس قرار گرفته ولی در ابتدا پوشش جغرافیایی آن به آمریکای شمالی محدود بود. این مجموعه که دو سال پیش ۱۷۰۰ ماهواره در آسمان داشت، امسال بیش از ۵ هزار ماهواره دارد و همچنان هم ماهوارههای جدیدی را در مدار پایین زمین مستقر میکند.».
مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «استارلینک در ایران سرعت میگیرد» بخوانید.