علی فرهادی اظهار کرد: مطابق مصوبه ۸۳۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی، آموزش و پرورش ۲ مسیر برای جذب نیرو دارد؛ راه نخست عبارت از آزمون دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی است که دانشگاه فرهنگیان شامل رشتههای علوم انسانی و علوم پایه و دانشگاه شهید رجایی برای رشتههای مهندسی و هنرستانهاست.
وی افزود: راه دوم جذب نیرو با استفاده از ظرفیت ماده ۲۸ دانشگاه فرهنگیان است که بر اساس آن اگر آموزش و پرورش میتواند از فارغ التحصیلان سایر دانشگاهها با برگزاری آزمون، نیرو جذب کند و نیروهای جدید اغلب از این طریق جذب شدهاند.
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: در آزمون دانشگاه فرهنگیان، بوم به معنی شهر است اما در آزمون ماده ۲۸ منظور از بوم، استان است و بومی شهر بودن یعنی متقاضی استخدام باید سه سال آخر تحصیل را در شهر مورد تقاضا سکونت داشته باشد.
فرهادی تصریح کرد: قانونگذار، پایتخت و استان تهران را برای کل کشور، به منزله بوم در نظر گرفته است و هر متقاضی از هر استانی میتواند در آموزش و پرورش تهران به عنوان نیروی بومی متقاضی استخدام شود.
تقاضای انتقال مستخدمین به منزله انصراف از خدمت است
وی با بیان اینکه بومی تلقی شدن استان تهران برای کل کشور، سبب شد بعد از آزمون ماده ۲۸، با پدیده تقاضای انتقال از تهران به سایر استانها مواجه شویم ، یادآورشد: مطابق مصوبه شماره ۸۳۳ شماره عالی انقلاب فرهنگی، کسانی که در آزمون استخدامی ماده ۲۸ شرکت می کنند، اگر تقاضای انتقال بکنند، به منزله انصراف از خدمت تلقی می شود.
معاون برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش گفت: با وجود این شرایط، در ۲ سال اخیر مجوز داده شده با انتقال متقاضیان به حالت ضربدری یعنی با جابجا شدن با یافتن جایگزین ، موافقت شود.
فرهادی افزود: علاوه بر آن اگر در جاهایی برای ما مقدور بود، با مواردی خاص از متقاضیان انتقال البته بعد از یک سال خدمت در محل قبولی، به شرط تعطیل نشدن کلاس، فقط با این استدلال که معلم باید حتیالامکان از محل کارش رضایت داشته باشد، موافقت کردیم.
وی اضافه کرد: با لحاظ شرایط فوق، با خیلی از متقاضیان انتقال موافقت شد اما به علت اینکه خط قرمز ما بدون معلم بودن کلاس و دانش آموز هست، در برخی موارد نمیتوان با هر تقاضای انتقال موافقت کرد.
کاهش ورودی دانشگاه فرهنگیان علت کمبود معلم بود
سخنگوی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: علت برگزاری آزمون جذب معلم مبتنی بر ماده ۲۸ این بود که در فاصله سال ۹۲ تا ۹۷ ورودی دانشگاه فرهنگیان خیلی کم شد و از حدود ۳۰ هزار به سه هزار دانشجو کاهش یافت که این امر به شکل کمبود معلم در کشور ظهور و بروز یافت به طوری که در مهر ۱۴۰۲ به کسری ۲۰۲ هزار معلم در کشور منجر شد.
فرهادی با بیان اینکه امسال هم با وجود اینکه شرایط بهتر شده بود اماباز هم کمبود نیرو داشتیم، اظهار کرد: سال گذشته ۷۲ هزار نفر از طریق آزمون و در سال جاری هم نزدیک به ۶۰ هزار نفر جذب شدند و بقیه به علت محدودیتهای قانونی، پر نشدن سهمیهها و نبود متقاضی برای برخی رشته محلها از قافله استخدام عقب ماندند و این عزیزان باید صبر کنند تا شرایط لازم برای آموزش و پرورش مهیا شود.
وی با بیان اینکه در حال بررسی و تعیین ظرفیت دانشگاههای فرهنگیان و شهید رجایی برای مهر ۱۴۰۴ و قطعی کردن آمارها برای برگزاری آزمون ماده ۲۸ هستیم، گفت: با سازمان امور اداری و استخدامی رایزنی می کنیم و اگر برای مهر ۱۴۰۴ میزان ورودیها تامین کننده نیاز نباشد، اقدام به برگزاری آزمون جذب معلم از ظرفیت ماده ۲۸ خواهیم کرد اما راهبرد آینده وزارتخانه اتکا بر دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی است.
سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ با حضور ۱۶ میلیون دانش آموز و تدریس یک میلیون معلم در ۱۱۰ هزار مدرسه از اول مهر ماه سال جاری در سطح کشور آغاز شده است.