در این همایش مسعود پزشکیان رئیسجمهور، محمدجواد ظریف معاون راهبردی ریاستجمهوری، برخی از اعضای هیات دولت و جمعی از اساتید و صاحبنظران کشور حضور داشتند و پنلهای گفتوگوی مسالهمحور از سوی صاحبنظران به همراه پاسخ به پرسشهای حاضران انجام شد.
در ابتدای این همایش مسعود پزشکیان رئیسجمهور منیت را عامل بیعدالتی دانست و گفت: جایی که دیگران را نمیبینیم و عدالت را رعایت نمیکنیم این منیت است که اجازه نمیدهد حق دیگران دیده شود و منصفانه برخورد شود. عامل بیعدالتی و نادیده گرفتن حقوق انسانها منیت است. اگر منیت خود را حاکم کنیم غیر از دستور قرآن و نماز عمل کردهایم.
او ادامه داد: پیامبر چطور توانست بر اعرابی که صدها سال یکدیگر را میکشتند، حکومت کند. براساس مهر و تقوا. تقوا فقط به نماز خواندن و روزه گرفتن نیست، بلکه براساس رفتار در جایگاهی است که قرار گرفتهایم. چرا باید دعوا کنیم؟ مگر کسی که راه درست را میگوید با او باید دعوا کنیم؟ هیچ ظلمی بدتر از این نیست که چون من بالاتر هستم همه مجبور به گوش کردن به حرف من هستند. خدا ظالمان را نکوهش کرده است. این ظلم است که اگر حرف درست و دلایل روشن آمد در برابرش بایستیم.
به گزارش «ایسنا»، پزشکیان تاکید کرد: وفاق براساس شاخصها قابل اندازهگیری و اجراست. منِ رئیسجمهور با شمای مردم هیچ تفاوتی ندارم. هر یک از شما میتوانستید به این جایگاه برسید. اگر من فکر کنم به جایی رسیدهام در حقیقت من از مسیر حق خارج شدهام. همه کسانی که میدانند و میتوانند باید کمک کنند که ایران را به جایگاهی برسانیم که لیاقتش را داریم. چرا نمیرسیم چون سر پستها و موقعیتها با هم دعوا داریم.
رئیسجمهور متذکر شد: مگر کسی که مریض میشود دنبال دکتر همحزبی و همجناحی میگردد تا خودش را با او درمان کند؟ باید دنبال کارشناس هر رشته بود. باید شاگردی کارشناسان را کرد. نباید تصور کرد چون من فلان کس هستم من پیشرو و مردم تابع هستند. اگر این مفاهیم را بفهمیم دعواها تمام میشود. وفاق باید ما را به وحدت و انسجام برساند.
او در پایان تصریح کرد: باید بتوانیم در یک چارچوب با هم حرکت کنیم تا از دعواها جلوگیری کنیم. با وحدت و انسجام و وفاق و همدلی برای کشور و ایران بدون توجه به پست و باور و زبان و جنسیت و قومیت افراد و فقط براساس تقوا و مهارت و اثرگذاری باید دست در دست هم بدهیم و ایرانی بسازیم که شایسته ایرانیان حتی ایرانیان خارج از کشور باشد. باید برای ایران و به خاطر ایران قلبمان بتپد.
در ادامه الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاعرسانی دولت نیز با تاکید بر اینکه در فضای دو قطبی کارها پیش نمیرود، تاکید کرد: حل معیشت مردم به جراحی اقتصادی نیاز دارد. لازمه حل مسائل اقتصادی، حل مسائل بینالمللی است. او با بیان اینکه فوریترین مساله همبستگی اجتماعی است، خاطرنشان کرد: این موضوع باعث امیدآفرینی میشود؛ چرا که موجب میشود مردم قدرت تابآوری بالایی داشته باشند. امروز جامعه کرد، عرب، اهل سنت، بلوچ و گیلک در قدرت سهیم شدند و حضور دارند. این تابوها شکست. خانم بهروزیآذر در هر جلسه دولت آمار حضور زنان در مدیریت را گزارش میدهند. ۹ فرماندار زن داریم و تلاش میکنیم این عدد به ۳۱ برسد.
رئیس شورای اطلاعرسانی دولت چهاردهم با تاکید بر اینکه «ایران برای همه اقوام است»، گفت: باید وفاق ملی را به همه زبانها تجربه کنیم و فرهنگسازی کنیم تا پروژههای بزرگ آقای پزشکیان را عملی کنیم.
محمدجواد ظریف، معاون رئیسجمهور نیز در اختتامیه همایش «گفتوگوی ملی درباره وفاق ملی» با بیان اینکه باید آماده شنیدن باشیم، گفت: با خیلی از صحبتها موافق نیستیم، اما باید اجازه دهیم گفته شود. اگر اجازه دهیم صدای یک نفر خاموش شود، در نهایت صدای خودمان خاموش میشود. نمیتوانیم گروهها را به بهانههای مختلف کنار بگذاریم. در بازی حذفی آن که حذف میشود چه در داخل و چه در دنیا ما هستیم. پس نباید دنبال بازی حذفی باشیم.
او تاکید کرد: وفاق به این معنی نیست همه یک جور فکر کنیم و به هم علاقه فراوانی داشته باشیم. گرچه الفت یکی از نعمات خداوند به ماست. اگر با آرامش گفتوگو نکنیم از هم پراکنده میشویم. داشتن دیدگاههای مختلف باعث بالندگی میشود. جامعه و دنیای تکصدا مرده است.
معاون رئیسجمهور با تاکید بر اینکه نشنیدن مردم یعنی راه غلط را ادامه دادن، اظهار کرد: مردم اصل وفاق هستند. اغلب آنهایی که در این انتخابات شرکت نکردند، کسانی هستند که درد کشور را میفهمند. باید با اینها گفتوگو کنیم. وفاق به معنای تقسیم رانت و ایجاد شرکت سهامی نیست. وفاق به معنای شنیدن مخالفان دولت و شنیدن مردم است.