خبرگزاری تسنیم ـ حسن غلامپور| «خانه تکانی کرده بودم، خسته شدم و خودم را روی مبل رها کردم، همین که افتادم دستم ناخودآگاه به سمت چپ سینه رفت، همان جا بود که حس کردم تودهای سفت زیر انگشتم است، توده را که حس کردم عرق سرد روی تنم نشست، میگفت دست و پایم را گم کردم، خیلی حال بدی داشتم. نه تا آن موقع دردی داشت نه علامتی. باورم نمیشد که من، منِ ماما هم سرطان بگیرم.» این روایت کوتاه و تلخ زنی است که خود ماما بود و خودش توده را حس کرده بود.
او میگوید که به پزشک مراجعه و تحت درمان قرار گرفت، بیماری و زندگی روزانه مشقتهای فراوانی داشت و همسر و خانواده هم حتی اگر خودت هم نخواهی درگیرش میشوند و برای اینکه روحیهام را در سطح بالایی نگه دارم تلاش میکردند خونسرد باشند و به من کمک کنند.
شیمی درمانی کرد و تحت درمان بود و موهای زنانهاش هم ریخت و پزشکان مجبور شدند که یکی پستان چپ این زن را قطع کنند، او میگفت که من هیچوقت نتوانستم با سرطان کنار بیایم، تا همین الان، من حتی دوست ندارم کسی بدنم را ببیند، چهار سال است پایم را در استخر نگذاشتهام!
سرطان سینه یکی از شایعترین انواع سرطانها در بین زنان است، هرچند که مردان نیز ممکن است به این نوع سرطان مبتلا شوند. سرطان سینه به رشد غیرطبیعی و غیرقابل کنترل سلولها در بافت سینه اطلاق میشود که کارسینوم داکتال، کارسینوم لوبولار و سرطان سینه التهابی از انواع این بیماری است که توده یا برآمدگی در سینه یا زیر بغل، تغییر در اندازه یا شکل سینه، تغییرات در پوست سینه (مانند چین و چروک یا قرمزی) و ترشح غیرطبیعی از نوک سینه از علائم سرطان بیمه میتواند باشد.
ورزش نکردن و ماشینی شدن در زندگی امروزه از جمله دلائلی است که محققان آن را از دلائل ابتلا به بیماری سرطان بخصوص در زنان میدانند و روز به روز بیشتر میشود و توجه به علائم این نوع از سطان و خودمراقبتی از جمله مواردی است که زنان میتوانند با توجه به آن از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنند.
البته محققان از جمله علائم خطر را به چند گروه از جمله سن بالا، تاریخچه خانوادگی سرطان سینه، عوامل ژنتیکی مانند جهش در ژنهای BRCA1 و BRCA2 و سبک زندگی مانند چاقی، کمتحرکی و مصرف الکل تقسیم میشود که تشخیص سرطان صرفا توسط پزشک و انجام آزمایشات مشخص میشود و بیمار باید تحت مراقبت قرار گیرد.
*گیلانِ چاق
سید محمود رضوانی معاون دانشگاه علوم پزشکی گیلان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه گیلان چاقترین و سالمندترین استان کشور است، اظهار کرد: متاسفانه سن ازدواج و سن فرزندآوری در استان گیلان بالا است و تغذیه نوزاد با شیر مادر هم در استان وضعیت خیلی مناسبی ندارد.
وی با تاکید بر اینکه همه بانوان به ویژه از بانوان 30 سال به بالا باید به طور مرتب غربالگری انجام دهند، گفت: این غربالگری با معاینه بالینی ساده اولیه شروع میشود و در صورت نیاز ماموگرافی و سونوگرافی با تجویز پزشک صورت میگیرد.
در سراسر جهان و کشور سالانه افراد زیادی دچار ابتلا به بیماری سرطان سینه میشوند که متاسفانه این میزان نسبت به سرانه کشوری در گیلان بیشتر است، رضوانی میگوید که متاسفانه روزانه سه نفر در گیلان به تعداد افراد ابتلا به بیماری سرطان اضافه میشود این در حالی است که میزان ابتلا به این بیماری در سطح کشور روزانه دو و نیم نفر است که استان گیلان کمی بیشتر است.
دولتها در فراهم کردن امکانات و روشهای مناسب برای پیشگیری از بیماری و انجام آزمایشات لازم برای تشخیص وضعیت بیماران نقش بسزایی دارد و بررسیها نشان میدهد که غربالگری بیماری سرطان پوست در مراکز جامعه سلامت استان گیلان کمتر از گذشته انجام میشود که معاون دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این خصوص میگوید کسانی که به مراکز جامعه خدمات سلامت مراجعه میکنند مورد ارزیابی قرار میگیرند ولی توصیه بنده به همه بانوان این است که خودمراقبی از جمله خود ارزیابی و خود آزمونی پستان را یاد بگیرند و به طور مرتب خودشان را بررسی کنند.
سامانه سیب مخف سامانه یکپارچه بهداشت است که آخرین سامانه طراحی شده پرونده الکترونیک سلامت در ایران میباشد که با هدف یکپارچهسازی اطلاعات مربوط به سلامتی افراد و ارائه خدمات بهداشتی درمانی در قالب برنامههای حوزه بهداشت در طرح تحول نظام سلامت در سراسر کشور از اسفند سال 1394 به صورت رسمی شروع به کارکرد.
به گفته معاون دانشگاه علوم پزشکی گیلان، 129 هزار و 160 نفر در سامانه سیب توسط مراکز خدمات جامع سلامت درخصوص سرطان پستان در گیلان ارزیابی شدهاند که از این تعداد 6 هزار و یازده نفر در سال 1402 مشکوک به سرطان پستان شناسایی شده اند.
همچنین تعداد کل ارزیابی 6 ماهه اول سال1403=66 هزار و 272 نفر نیز طی 6 ماهه نخست سال جاری از طریق مراکز سلامت ارزیابی شدند که هفت هزار و 228 نفر مشکوک به سرطان سینه شناسایی شده اند.
از نهم مهر تا نهم آبان در کل کشور و جهان، زمانی برای افزایش آگاهی خانمها در خصوص سرطانهای شایع به خصوص پستان نامگذاری و برنامههایی تدارک دیده میشود و آنطور که رضوانی میگوید مراسمهایی با حضور بانوان سازمان آموزش پرورش و دیگر ارگانها برای آگاهی بخشی در خصوص سرطان پستان تدارک داده میشود و امسال نیز برنامههایی در این خصوص برگزار شد و دانشگاه علوم پزشکی آمادگی دارد تا سطح این آموزشها را برای خودمراقبتی بانوان و جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه افزایش دهد.
پزشکان معتقدند برخی از عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه مانند سبک زندگی و وزن قابل کنترل است که باید به آن توجه ویژه است، در واقع در مناطقی که شیوع چاقی، میزان بروز چاقی و جامعه سالمند بالا باشد و همچنین سن ازدواج و فرزندآوری نیز بالا باشد زمینه اینکه افراد به سرطان سینه مبتلا شود بیشتر است.
انتهای پیام/
∎