شناسهٔ خبر: 70732657 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

ژوزف عون، رئیس جمهور جدید لبنان کیست؟

صاحب‌خبر -

شفقنا- ژوزف عون، فرمانده ارتش و رئیس جمهور جدید لبنان، بنا به عرف سیاسی این کشور از مسیحیان مارونی لبنان است و بیش از ۴۰ سال است که در ارتش این کشور خدمت کرده است.

به گزارش شفقنا به نقل از خبرگزاری آناتولی، پس از یک وقفه که به دلیل اختلافات سیاسی به طول انجامید، پارلمان لبنان امروز پنجشنبه، ژوزف عون فرمانده ارتش این کشور را به عنوان رئیس جمهور لبنان انتخاب کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آناتولی، عون در دور دوم رای گیری در جلسه ای با حضور تمامی 128 نماینده مجلس 99 رای در مقابل 9 رای سفید، 18 رای باطل و دو رای برای دو نفر به دست آورد.

انتخاب عون پس از فعالیت‌های دیپلماتیک بین‌المللی شدید در لبنان در ساعات اخیر صورت گرفت، که در حضور چشمگیر نمایندگان عربستان سعودی، فرانسه و ایالات متحده در بیروت، پایتخت، به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای آشتی دادن احزاب سیاسی در لبنان صورت گرفت که هدف آن پایان دادن به بحران خلاء ریاست‌جمهوری است.

شایان ذکر است که طولانی ترین که لبنان فاقد ریاست جمهوری بود، دوره قبل از انتخاب میشل عون، رئیس جمهور قبلی است، زیرا این وضعیت حدود دو سال و نیم ادامه داشت.

پس از پایان دوره ریاست جمهوری میشل عون و به دلیل اختلافات بین نیروهای سیاسی، پارلمان طی 12 جلسه ای که بیش از دو سال فراخوانده بود، موفق به انتخاب رئیس جمهور جدید نشد که آخرین جلسه آن در 14 ژوئن 2023 برگزار شد. ژوزف عون ششمین رئیس جمهور در تاریخ مدرن لبنان است.

از جمله برجسته‌ترین نام‌هایی که در کنار عون در صحنه سیاسی برای این سمت مطرح بود می توان به سمیر جعجع (که در ساعات پایانی به نفع عون کناره‌گیری کرد) و و سلیمان فرنجیه نماینده سابق اشاره کرد در آخرین ساعات در حمایت از عون از نامزدی کناره گرفت.

این انتخابات در پرتو تعهد حزب الله برای کمک به تکمیل نهادهای قانون اساسی، به ویژه انتخاب رئیس جمهور برای جمهوری صورت گرفت.

حد نصاب قانونی لازم در جلسه برای انتخاب رئیس جمهور کشور، دو سوم اعضای مجلس نمایندگان در دور اول رای گیری (86 نماینده) است که برای پیروزی در دور اول نیز به همین تعداد رأی لازم است. در حالی که اکثریت مطلق (نصف +1) در دورهای بعدی رای گیری کافی است (65 نماینده از 128).

بر اساس عرف سیاسی حاکم در لبنان، رئیس جمهور باید یک مسیحی از میان مسیحیان مارونی باشد، در حالی که سمت نخست وزیری متعلق به مسلمانان سنی و رئیس مجلس متعلق به مسلمانان شیعه است.

دوره ریاست جمهوری 6 سال به طول می انجامد و صاحب این مقام تا 6 سال از پایان دوره ریاست جمهوری نمی گذرد مجدداً نمی تواند برای این مقام نامزد شود.

رئیس جمهور نماد وحدت ملت و حافظ قانون اساسی محسوب می شود و با مشورت مجلس نمایندگان در امضای قوانین و تعیین نخست وزیر نقش دارد.

زندگینامه ژوزف عون

ژوزف عون تنها فرمانده ارتش نیست که به ریاست جمهوری لبنان رسیده است، زیرا او پنجمین فرمانده ارتش پس از فواد شهاب، امیل لحود، میشل سلیمان و میشل عون به ریاست جمهوری لبنان می رسد.

ژوزف عون در 10 ژانویه 1964 در منطقه سین الفیل در منطقه متن در شرق لبنان به دنیا آمد.

عون دارای مدرک لیسانس در علوم سیاسی، متخصص در امور بین الملل و مدرک دانشگاهی در علوم نظامی است و به زبان های فرانسوی و انگلیسی مسلط است.

رئیس جمهور جدید لبنان با نعمت نعمه ازدواج کرده و صاحب دو فرزند به نام های خلیل و نور هستند.

وی به عنوان افسر داوطلب در ارتش حضور یافت و از سال 1982 به دانشکده افسری پیوست و در دوران خدمت به چندین درجه ارتقا یافت تا اینکه در مارس 2017 به سمت فرماندهی ارتش لبنان منصوب شد.

عون در چندین دوره نظامی در داخل و خارج لبنان به ویژه در آمریکا حضور داشته که آخرین آن در سال 2009 بود.

عون سابقه دریافت بیش از 15 مدال و نشان نظامی در لبنان را در کارنامه خود دارد.

 مقابله با تروریسم و جنگ با النصره در مرزهای سوریه و لبنان

 

در 19 اوت 2017 ارتش لبنان به رهبری جوزف عون عملیات فجر الجرود را برای بیرون راندن عناصر جبهه النصره و داعش از پایگاه های مرزی شرقی خود با سوریه آغاز کرد.

پس از پایان عملیات، عون به سربازان خود گفت: «پس از تکمیل عملیات «فجر الجرود» که در آن با بیرون راندن تروریسم از حومه شهرک های راس بعلبک و القاع به پیروزی قاطعی بر تروریسم دست یافتید. اکنون این منطقه عزیز با خون رفقای شهید و مجروح و عرق پیشانی پرافتخارتان به آغوش حاکمیت ملی باز می گردد.

 استقرار ارتش لبنان در جنوب

 

پس از آغاز اجرای توافق آتش بس میان اسرائیل و حزب الله، ارتش لبنان به رهبری عون، عملیات خود را در جنوب، بقاع و حومه بیروت و تقویت استقرار خود در جنوب رودخانه لیتانی در جنوب لبنان آغاز کرد. ارتش همچنین اولین نیرویی بود که پس از خروج نیروهای اسرائیلی از روستاهای جنوب لبنان وارد این مناطق شد.

از 27 نوامبر، آتش بس شکننده ای حاکم شد و به درگیری اسرائیل و حزب الله که در 8 اکتبر 2023 آغاز شد و سپس در 23 سپتامبر به یک جنگ تمام عیار تبدیل شد، پایان داد.

برجسته ترین مفاد توافق آتش بس شامل عقب نشینی تدریجی اسرائیل به جنوب خط آبی که آن را از لبنان جدا می کند ظرف 60 روز و استقرار ارتش و نیروهای امنیتی لبنان در امتداد مرزها، گذرگاه ها و مناطق جنوب لبنان است.

بر اساس این توافق، ارتش لبنان تنها نهاد مجاز به حمل سلاح در جنوب این کشور با برچیدن زیرساخت‌ها و سایت‌های نظامی و مصادره سلاح‌های غیرمجاز تحت نظارت یک کمیته بین‌المللی خواهد بود.

تجاوز اسرائیل به لبنان منجر به شهادت حدود 4000 نفر و مجروح شدن 16520 نفر از جمله تعداد زیادی کودک و زن شد و همچنین بیش از 1.4 میلیون نفر نیز آواره شدند.