به گزارش ایرانپژواک، با لغو معافیت مالیات سوخت برای خودروهای تجاری و کامیونهای ایرانی توسط دولت ترکیه، این دسته از وسایل نقلیه ایرانی از این پس هنگام ورود به ترکیه باید به اندازه حجم باک سوخت خودرو مالیات پرداخت کنند. در همین راستا پس از روزها توقف کامیون های ایرانی در مرز بازرگان قرار است برای حل این مشکل، تیم کارشناسی به ترکیه رفته و با ترک ها گفتگو کنند.
به گفته کامیونداران کشورمان، اجرای مصوبه دولت ترکیه هزینه سفر آنها به این کشور را تا ۷۰ میلیون تومان افزایش داده چرا که آنها باید به ازای هر لیتر ظرفیت باک خودروی خود، ۲۸ لیر (حدود ۶۰ هزار تومان) به دولت ترکیه پرداخت کنند؛ رقمی که نسبت به گذشته حدود ۲.۵ برابر شده است.
در همین حال، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز با بیان اینکه مشکلات کامیون دارها که از سوی ترکیه ایجاد شده سیاسی نیست و یکموضوع فنی است، گفت: عمدتاً بخش حمل و نقل و تأمین سوخت به عنوان نهادهای متولی به آن میپردازند.
وزیر راه کشورمان نیز درباره این مسئله گفت «رئیس جمهور، معاون اول و همه دستگاههای مرتبط از جمله وزارت نفت، ستاد مبارزه با قاچاق سوخت و دیگر دستگاه ها حضور دارند. همچنین وزارت امور خارجه فعالانه در این خصوص در حال پیگیری است و در چند روز آینده نتایج قطعی اعلام خواهد شد.»
چالش ترکیه با کامیون داران ایرانی از کجا آغاز شد؟
بر اساس گزارش ها، چند ماه پیش در راستای مبارزه با قاچاق سوخت، دولت ایران تصمیم گرفت که مصوبه فول باک را برای کامیونها اعمال کنند تا شاهد کاهش قاچاق سوخت باشیم. چند ماه گذشته ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره نرخ سوخت کامیونهای ترانزیتی که از مرداد ماه امسال توسط شرکت نفت اجرایی شده، مصوبه فول باک برای رانندگان ترک اعمال شد، البته از حدود دو سال پیش از اجرای این مصوبه، فول باک برای کامیونهای ایرانیاعمال میشده و این کامیونها به ازای هر لیتر سوخت، ۵۵ هزار تومان پرداخت میکردند. از این رو اجرای قانون پرداخت مالیات گمرکی به میزان ظرفیت باک خودرو در ایران برای جلوگیری از قاچاق سوخت اتخاذ شده، زیرا قیمت سوخت گازوئیل در ایران نسبت به ترکیه به شکل قابل توجهی پایین است.
لغو معافیت مالیات بر سوخت رانندگان کامیونهای ترانزیتی به این شکل است که کامیونهای ایرانی پساز ورود به ترکیه باید مالیاتی معادل ظرفیت باک سوخت خود پرداخت کنند که میزان این مالیات ۱۵۵ درصد مالیات ویژه مصرفکننده در ترکیه تعیین شده است.
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) روز دوشنبه درباره منشا این مسئله گزارش داد که ترکیه از همان زمان به وزارت خارجه ایران اعلام کرد که نسبت به لغو این مصوبه برای کامیونهای ترک اقدام شود و در غیر اینصورت آنها در نظر دارند عمل متقابل انجام دهند.
به نوشته این خبرگزاری، مذاکرات دو طرف به نتیجه نرسید و اجرای مصوبه «فول باک» برای کامیونهای ترک از طرف شرکت نفت ایران در مرزهای مشترک با ترکیه ادامه یافت که بر این مبنا طرف ترک هم از هفته گذشته عمل متقابل را انجام داد و معافیت مالیاتی سوخت برای کامیونهای ورودی ایرانی به ترکیه را لغو کرد.
مسئله ای که رسانههای ترکیه ای هم به آن پرداختند و درباره چرایی چنین مشکلی اعلام کردند که این تصمیم توسط دولت ترکیه بر اساس اصل عمل متقابل اتخاذ شده، بر همین اساس طبق این قانون، کامیون داران به ازای هر لیتر ظرفیت باک خود (اعم از اینکه پر یا خالی باشد) ۲۸ لیر یا به عبارتی برای هر باک «معادل ۶۰ تا ۸۰ میلیون تومان» مالیات پرداخت کنند.
دولت چهاردهم به دنبال حل مناقشه است
در این راستا حسین سلاح ورزی، فعال اقتصادی و رئیس سابق اتاق ایران گفته «وقتی کارشناسان از لزوم ایجاد یک زمین بازی هموار و یک قاعده بازی برد-برد در تمام منطقه جنوب غرب آسیا صحبت میکنند، سادهترین محور آن جابهجایی آسان بار و کالا و مسافر بین مرزهاست.»
همچنین در این زمینه هم رضا تیموری رییس کانون و انجمن صنفی کامیونداران کشور در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران درباره آخرین وضعیت رانندگان کامیون ایرانی در خاک ترکیه که دولت ترکیه در ازای قانون فول باک ایران آنها را مشمول جرائم سنگین مالیات بر سوختکرده است، اظهار کرد: در حال حاضر، تعدادی از رانندگان ایرانی به دلیل اجرای قانون جدید ترکیه مبنی بر حذف مالیات سوخت و جرایم سنگین رانندگان ایرانی در خاک ترکیه گرفتار شدهاند و همکارانمان در این کشور سرگردان هستند.
این در حالی است که مجتبی یوسفی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تاکید کرد «مجلس شورای اسلامی با جدیت به دنبال اصلاح قانون حملونقل و تقویت حمایتهای معیشتی از رانندگان، از جمله بیمه تکمیلی آنان است. این موضوع به زودی در صحن مجلس مطرح خواهد شد.»
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور نیز روز سهشنبه در مورد مشکل پیشآمده برای کامیونداران ایرانی گفت: «یک اختلاف مرزی بین دو کشور است. با رابطه خوبی که دو کشور دارند، انشاالله مشکل طی یکی دو روز آینده حل میشود.»
انتهای پیام
∎