به گزارش شرق، بازار سهام در آخرین روز معاملاتی هفته سوم دیماه در حالی به کار خود پایان داد که شاخصهای هموزن و کل توانستند از مقاومتهای فرض شده در مسیر خود عبور کنند و آماده فتح زود هنگام قله سه میلیونی شوند.
در معاملات امروز بازار سرمایه، شاخص بورس افزایش ۲۲ هزار واحدی را ثبت کرد. است شاخص بورس با افزایش ۲۲ هزار و ۵۰۵ واحدی به سطح ۲ میلیون و ۹۴۴ هزار و ۶۳۷ واحد رسید و شاخص کل هموزن با رشد ۱۲ هزارو ۳۱۷ واحدی بر روی ۹۱۷ هزار و ۳۵۶ واحد قرار گرفت. بیشترین تأثیر مثبت بر شاخص بازار سهام در این روز به نمادهای فملی، فارس و شستا اختصاص داشت، در حالی که نمادهای تاپیکو، شبندر و شیراز بیشترین تأثیر منفی را بر این نماگر گذاشتند.
روز سهشنبه نیز شاخص هموزن رشد بیشتری را نسبت به شاخص کل به ثبت رساند که این موضوع حاکی از توجه اهالی بازار به سهام کوچک و باارزش پایین بود. معاملات روز دوشنبه هم در حالی با سبزپوشی بورس همراه شد که برای اولین بار فاصله نرخ دلار توافقی با دلار آزاد به زیر 20درصد رسید. این در حالی است که آخرین بار که شکاف دو نرخ مذکور در محدوده 19درصد بوده، به اسفند 1401 بازمیگردد.
در مجموع در سومین هفته زمستان، شاخص هموزن، بازدهی بیش از ۷ درصدی را رقم زد که بهترین عملکرد هفتگی در ۸۸ هفته گذشته محسوب میشود. دماسنج اصلی بازار نیز طی هفته جاری در حدود ۶ درصد رشد را ثبت کرد که نشان میدهد اوضاع در نمادهای بزرگ نیز بر وفق مراد سهامداران است.
مجموع این عوا موجب شده انتظار برود بازار سهام در هفته پیش رو شاهد تحرک شاخصها روی قلههای تازه سه میلیونی شاخص کل و یک میلیونی شاخص هموزن باشد.
بدبینانهترین سناریو برای بورس
در روزهای اخیر فاصله نرخ دلار مبادلهای با نرخ دلار بازار آزاد به حدود ۲۰درصد رسیده است بنابراین برخی تحلیلگران، با توجه به شرایط بنیادی حاکم بر بازار سهام، رسیدن شاخص به اهداف جدید را دور از دسترس نمیدانند.
با این حال بسیاری متعقدند که بخش قابلتوجهی از رشد این روزهای بازار به جای تکیه بر عوامل بنیادی، بیشتر تحتتاثیر اخبار سیاسی و جو روانی قرار گرفته است که این امر میتواند بازار را در ادامه با نوسانات بیشتری مواجه کند. بررسی رفتار بازار ارز نشان میدهد در روزهای گذشته دلار، همزمان با سیگنال اخبار نسبتا امیدوارکننده از فضای سیاسی کشور، دست از مقاومت برای حفظ کانال 80هزار تومانی برداشته است.
بعضی تحلیلگران از اواسط هفته جاری پیشبینی کردند که در بدبینانهترین سناریو که باز هم تاثیر چندانی بر روند مثبت بازار ندارد، بزرگان بازار سهام متوقف میشوند و رونق بازار نمادهای کوچک به راه میافتد. با توجه به اینکه نمادهای دلارمحور در زمره شاخصسازها قرار دارند، این موضوع میتواند فاز استراحت شاخص کل و توقف رشد قیمت نمادهای بزرگ را رقم بزند. از سویی نمادهای کوچک و متوسط بازار میتوانند فرصت بهدستآمده را به نفع خود تمام کنند.
اکنون نیز اگرچه اوضاع خوب به نظر میرسد اما به باور تحلیلگران نرخ بهره بالا همچنان بهعنوان یکی از چالشهای اساسی بازار باقی مانده و کاهش این نرخ میتواند به طور قابلتوجهی روند صعودی بازار را تسریع کند،. با این حال در شرایط فعلی سیگنال مشخصی از کاهش جدی دیده نمیشود.
در مجموع، بازار در شرایط کنونی ترکیبی از انتظارات مثبت و چالشهای بنیادی را تجربه میکند.
کارشناسان چه میگویند؟
در ادامه پیشبینی تعدادی از کارشناسان بازار سرمایه برای آغاز بورس در ابتدای هفته اینده رو میخوانید:
محمد پورتدین، کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با اکوایران پیشبینی کرده که نحوه دادوستدهای پرتقاضا، مثبت و سبز رنگی که در صورت عدم رخداد سیاسی و اقتصادی خاصی، برای شنبه و احتمالا کل هفته پیشرو و بخصوص در صنایع کوچک می تواند تکرار شود.
اراد پورکار، دیگر کارشناس بازار سرمایه، نیز به تجارتنیوز گفته:«پیشبینی میشود در روزهای آینده نمادهای بزرگتر پرعرضه باشند و نمادهای کوچکتر وضعیت متعادلتری را پیش رو داشته باشند».
پیام الیاسکردی هم به همین رسانه، درباره وضعیت آینده بورس اینطور توضیح داده است:«بازار سرمایه با بیشواکنشی، به معنای انجام رفتارهای هیجانی و سریع براساس تغییرات حادثشده در روند معاملاتی که از خود بروز میدهد، نسبت به تغییر متغیرها با اعلام قبلی واکنش نشان نمیدهد. باید گفت بازار در شرایط فعلی نسبت به ماههای گذشته چندان ارزان نبوده، اما نمیتوان گفت با بازار گرانی نیز روبهرو هستیم.
به نظر نمیرسد سیاست کلی بانک مرکزی تغییری نسبت به سیاست انبساطی کرده باشد. در پایان میتوان عنوان کرد یکی از اخبار تاثیرگذار این روزها بررسی مجدد موضوع اقدام ویژه مالی (FATF)، است. باید دید این موضوع در آینده به چه سمتوسویی خواهد رفت. پیشبینی میشود روزهای آینده سهام بزرگ و شاخصساز به مقاومتهای دیماه نزدیک شوند و با افزایش حجم عرضهها در این محدودهها جهت روند بازار مشخص خواهد شد.