شناسهٔ خبر: 70722983 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جام‌جم | لینک خبر

در جریان سفر نخست‌وزیر عراق به تهران مطرح شد

عزم ایران و عراق برای ایجاد قطب اقتصادی

ایران و عراق سال‌هاست به شرکای مهمی در همه سطوح تبدیل شده‌اند و حالا به نظر می‌رسد هر دو دولت می‌خواهند این ظرفیت رو به تعالی از سطح روابط فی‌مابین عبور کند و به‌خصوص در حوزه اقتصاد به یک ظرفیت منطقه‌ای تبدیل شود.

صاحب‌خبر -
چنان‌که رئیس‌جمهور کشورمان در دیدار نخست‌وزیر عراق که به‌دعوت او به تهران آمده است از موقعیت بی‌نظیر جغرافیایی ایران و عراق برای تشکیل یک هاب منطقه‌ای اقتصادی گفت و متقابلا طرف عراقی با گفتن این‌که روابط بین عراق و ایران می‌تواند در سطح منطقه گسترش یابد، نشان داد که تهران و بغداد طرح‌های مشترکی را برای توسعه یک هاب منطقه‌ای اقتصادی «بی‌نظیر» در دستور کار خود قرارداده‌اند.
محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق در سفر دیروز خود به تهران، به دیدار مسعود پزشکیان رفت. در این دیدار رئیس‌جمهور کشورمان با اشاره به پیوندهای عمیق دینی و فرهنگی دو کشور و تلاش‌های ناکام برای جدا کردن دو ملت، رشد و ارتقای روابط ایران و عراق را موجب تقویت جایگاه منطقه و جهان اسلام دانست و گفت: موقعیت جغرافیایی ایران و عراق برای تشکیل یک هاب منطقه‌ای اقتصادی بی‌نظیر است.
دکتر پزشکیان از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای احداث شهرک اقتصادی مشترک باعراق خبر داد وگفت: شخصا آرزو دارم که روزی کشورهای اسلامی در چارچوب یک امت واحد درهمه زمینه‌های سیاسی، اقتصادی وفرهنگی به تعامل بایکدیگر بپردازند.
     
ابراز علاقه السودانی به مشارکت شرکت‌های ایرانی در پروژه‌های زیرساختی عراق
محمد شیاع السودانی نیز در این نشست ضمن قدردانی از کمک‌ها و مواضع جمهوری اسلامی ایران در حمایت از دولت و ملت عراق، بر عزم کشورش برای اجرایی کردن توافقات و برنامه‌های همکاری دو کشور در پروژه‌های ریلی و جاده‌ای، احداث شهرک اقتصادی مشترک در مناطق مرزی دو کشور و همچنین پروژه‌های گازی و برقی تاکید کرد و گفت: ما همچنان علاقه‌مند به مشارکت شرکت‌های ایرانی در اجرای پروژه‌های زیرساختی عراق هستیم.
السودانی همچنین در نشست خبری مشترک با پزشکیان ضمن ابراز تشکر از دعوت رئیس‌جمهور ایران اظهار کرد: سفر امروز من در چهارچوب گسترش همکاری‌ها و ارتباطات بین دو کشور صورت گرفته و تلاش داریم تا این همکاری‌ها را گسترش دهیم تا هدف‌های دو ملت و دو کشور مانند امنیت، ثبات و شکوفایی را محقق کنیم.
وی عنوان کرد: ما یک سری پروژه‌ها و طرح‌های مشترکی را شروع کردیم و پیگیر اجرایی شدن کامل آنها هستیم. از جمله موضوع اتصال خط آهن بصره‌-شلمچه، همچنین در مورد شهرک‌های اقتصادی در مرز دو کشور و ایجاد راه‌های زمینی برای تسهیل تبادل تجاری بین دو کشور و کشورهای منطقه بحث و گفت‌و‌گو داشتیم.
وی اظهار کرد: این روابط بین عراق و ایران می‌تواند در سطح منطقه گسترش یابد و فرصتی را برای تحقق منافع همه کشورها در منطقه فراهم کند.
السودانی گفت:‌ کاملا با دیدگاه رئیس جمهوری اسلامی ایران درباره این‌که توسعه و مشارکت‌های اقتصادی در منطقه راه تضمین امنیت و ثبات در کل منطقه است، هم‌عقیده هستم.
     
هشدار نسبت به خطر فعال شدن هسته‌های تروریسم
پزشکیان در بخشی از کنفرانس مشترک خبری خود با السودانی به تحولات منطقه به‌خصوص سوریه پرداخت و گفت: هر دو کشور از دغدغه‌های مشترکی درباره سوریه برخوردار هستند و ثبات و آرامش در حفظ تمامیت ارضی سوریه، مقابله‌ با فعالیت گروه‌های تروریستی، ضرورت خروج رژیم صهیونیستی از مناطق اشغالی، توجه به احساسات مذهبی به‌ویژه در موضوع بقاع و اماکن متبرکه شیعیان، ازجمله این دغدغه‌ها بود. خطر تروریسم و احتمال فعال شدن هسته‌های تروریستی از مباحث امروز ما بود که هوشیاری و همکاری دو کشور را بیش از گذشته یادآور نمود.
السودانی هم در همین رابطه گفت: همچنین ما درخصوص تحولات اخیر در سوریه بحث و گفت‌وگو کردیم و از نظر ما استقرار در سوریه، کلید استقرار و ثبات در منطقه است و به همین خاطر ما از همگان دعوت می‌کنیم تا شاهد راه‌حل سیاسی جامع در سوریه باشیم به طوری که حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه حفظ شود. همچنین باعث توقف دخالت‌های خارجی شود.
نخست‌وزیرعراق عنوان کرد:‌همچنین مابرای اراده ملت سوریه احترام قائل هستیم وازهر انتخابی که ملت سوریه درباره نظام سیاسی خود انجام می‌دهد، به شرطی که بدون دخالت کشورهای خارجی باشد، حمایت می‌کنیم.وی افزود: ما نسبت به هوشیاری، ایمان و باور ملت سوریه درخصوص حفظ حاکمیت و وحدت و تمامیت ارضی کشور اطمینان کامل داریم.
السودانی بیان کرد: عراق آمادگی کامل خود را برای همکاری با تمامی طرف‌ها به منظور تحقق ثبات در سوریه اعلام می‌کند. وی همچنین درخصوص مشارکت در انتقال مسالمت‌آمیز و هماهنگ نظام و دولت در سوریه اظهار کرد که هدف این انتقال باید شامل مشارکت تمامی اقشار و قومیت‌های ملت سوریه باشد. علاوه‌بر این، آمادگی عراق را برای بازسازی و بازگشت پناهندگان سوری نیز اعلام می‌کنم.وی گفت: گفت‌وگو بهترین روش برای حل اختلافات بین کشورها شناخته می‌شود و به همین دلیل ما بر موضع ثابت عراق درخصوص این‌که باید زبان گفت‌وگو ملاک قرار بگیرد، تاکید کردیم.
نخست‌وزیر عراق افزود: ما همزمان مخالف استفاده از زبان تهدید و استفاده از این گفتمان علیه کشورهای دیگر هستیم؛ چون‌که این راه منجر به بحران‌ها و تنش‌های بیشتر خواهد شد که بر کل منطقه اثرگذار خواهد بود.
وی اظهار کرد: ما از همه کشورهای منطقه دعوت می‌کنیم که به قوانین بین‌المللی و اصول سازمان ملل متحد احترام بگذارند و به آن پایبند باشند. همچنین خواستار برگزاری یک گفت‌وگوی فراگیر بین کشورهای منطقه هستیم که به ایجاد اعتماد متقابل کمک کرده و درنهایت صلح و امنیت برای تمامی کشورهای این منطقه را تضمین کند.
السودانی افزود:  به رئیس‌جمهور ایران توضیح دادیم که عراق قصد دارد در چند ماه آینده کنفرانس یا نشست سران را در این کشور برگزار کند.