شناسهٔ خبر: 70721994 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: رادیو فردا | لینک خبر

بیانیهٔ اوکراین و کانادا در پنجمین سالگرد سقوط پرواز پی‌اس ۷۵۲ با موشک‌های سپاه

صاحب‌خبر -

وزارت خارجه اوکراین و دولت کانادا در بیانیه‌های جداگانه‌ای که در پنجمین سالگرد سقوط پرواز پی‌اس ۷۵۲ با موشک‌های سپاه منتشر شد،‌ ضمن تأکید بر نقض قوانین بین‌المللی توسط جمهوری اسلامی و کشته شدن ۱۷۶ مسافر اعلام کردند به عنوان اعضای گروه هماهنگی بین‌المللی قربانیان همچنان در پی اجرای عدالت از طریق دادگاه بین‌المللی دادگستری و سازمان بین‌المللی هوانوردی غیرنظامی هستند.

اوکراین در بیانیه خود همچنین به همکاری نظامی و سیاسی ایران با روسیه به‌عنوان تهدیدی فوری برای منطقه و جهان اشاره کرده و بر اهمیت پاسخگویی برای جلوگیری از نقض مکرر حقوق بین‌الملل تأکید دارد.

دولت کانادا نیز در بیانیه خود با گرامیداشت یاد قربانیان پرواز، از جمهوری اسلامی خواست تا مسئولیت کامل اقدامات خود را بپذیرد.

وزارت خارجه اوکراین در پنجمین سالگرد سقوط پرواز پی‌اس ۷۵۲ توسط موشک‌های سپاه پاسداران گفت این کشور از هیچ تلاشی برای اجرای عدالت و محاکمه مسئولان حادثه فروگذاری نخواهد کرد.

وزارت خارجه اوکراین روز چهارشنبه ۱۹ دی‌ماه با انتشار بیانیه‌ای در سایت رسمی خود تصریح کرد «جمهوری اسلامی به‌صورت وحشیانه‌ای قوانین متعدد بین‌المللی را در جریان حادثه پرواز پی‌اس ۷۵۲ نقض کرد».

این بیانیه در ادامه می‌گوید نقض قوانین شامل استفاده از سلاح علیه یک هواپیمای غیرنظامی در حین پرواز، عدم اتخاذ تدابیر عملی برای جلوگیری از سقوط هواپیما و عدم تضمین یک تحقیق شفاف و بی‌طرفانه دربارهٔ شرایط این حادثه یا پیگرد مناسب افراد متهم است.

دولت کانادا هم در بیانیه خود که روز چهارشنبه منتشر شد ضمن اشاره به دیدار وزیر خارجه کانادا و یک مقام عالی‌رتبه دیگر با خانواده‌های قربانیان پرواز، بر «تعهد تزلزل‌ناپذیر خود به عدالت و شفافیت و ایستادگی در کنار خانواده‌ها» تأکید کرده است.

وزارت خارجه اوکراین با اشاره به کشته شدن ۱۷۶ نفر را از جمله ۱۱ شهروند اوکراین و شهروندانی از کانادا، سوئد، بریتانیا، افغانستان و ایران در این حادثه گفته است سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دو موشک زمین‌به‌هوا به سوی این هواپیمای غیرنظامی شلیک کرد: «یک سال پیش، گروه هماهنگی و پاسخگویی بین‌المللی برای قربانیان این پرواز که شامل اوکراین، کانادا، سوئد و بریتانیا است، پرونده‌ای را علیه ایران به دلیل نقض کنوانسیون شیکاگو (۱۹۴۴) نزد شورای سازمان بین‌المللی هوانوردی کشوری، ایکائو، آغاز کرد.»

پنج سال پس از سرنگونی هواپیمای اوکراینی؛ روایت خانوادهٔ مسافر شش‌سالۀ پرواز
please wait
Embed share
پنج سال پس از سرنگونی هواپیمای اوکراینی؛ روایت خانوادهٔ مسافر شش‌سالۀ پرواز
Embed share
The code has been copied to your clipboard.
width px height px
  • ارسال به فیس‌بوک
  • ارسال به ایکس
The URL has been copied to your clipboard

No media source currently available

0:00 0:13:39 0:00
لینک مستقیم
  • 240p | 35/3MB
  • 360p | 54/5MB
  • 480p | 87/5MB
  • 720p | 208/7MB
  • 1080p | 302/9MB

این پرونده همچنان در جریان است و گام‌های بعدی گروه هماهنگی برای پاسخگو کردن ایران در چهارچوب شورای ایکائو در ماه‌های آینده برداشته خواهد شد».

وزارت خارجه اوکراین در ادامه گفته است گروه هماهنگی همچنین در اکتبر ۲۰۲۴، یادداشتی را در پرونده مرتبط با سرنگونی پرواز پی‌اس ۷۵۲ به دادگاه بین‌المللی دادگستری ارائه کرد.

انجمن خانواده‌های جان‌باختگان پرواز پی‌اس ۷۵۲ نیز روز سه‌شنبه در پنجمین سالگرد سرنگون شدن این هواپیما با انتشار بیانیه‌ای با تأکید بر نقش سپاه پاسداران بر قتل ۱۷۶ مسافر، خواستار «روشن شدن حقیقت و اجرای عدالت» در روند حقوقی پیگیری این اتفاق در دیوان بین‌المللی دادگستری و سازمان بین‌المللی هوانوردی غیرنظامی شد.

بیانیه وزارت خارجه اوکراین در ادامه تصریح کرده است امروز نیز جمهوری اسلامی همچنان با ارائه حمایت نظامی و سیاسی به روسیه در تجاوز مسلحانه علیه اوکراین، به عنوان یک «قاتل» عمل می‌کند.

این بیانیه هشدار داده است که همکاری رو به افزایش رژیم‌های مسکو و تهران «تهدیدی فوری» برای اروپا و خاورمیانه محسوب می‌شود: «مصونیت از مجازات برای جرائم گذشته، ایران و روسیه را به ارتکاب مکرر نقض حقوق بین‌الملل تشویق می‌کند. به این دلیل، دستیابی به عدالت از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است».

پرواز پی‌اس ۷۵۲ پنج سال پیش در ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸ با شلیک موشک‌های سپاه و در روزی سرنگون شد که جمهوری اسلامی پایگاه عین‌الاسد در عراق را در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی به‌دستور رئیس‌جمهور وقت آمریکا هدف حملات موشکی قرار داد.

جمهوری اسلامی ایران با وجود مخاطرات ناشی از حمله موشکی در منطقه، آسمان ایران را به روی پروازهای مسافربری نبسته بود و سرنگونی پرواز ۷۵۲ به کشته شدن همهٔ ۱۷۶ سرنشین آن منجر شد.