هادی حقشناس، استاندار گیلان با روزنامه اعتماد گفتوگو کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
- به طور تقریبی میانگین اجرای شبکه تصفیهخانههای استان گیلان زیر ۳۰درصد است درحالی که میانگین آن برای کشور، بیش از ۷۰درصد است و این پروژهها به هر دلیلی در گیلان اجرا نشده است و یکی از این دلایل شاید این است که به دلیل میزان بسیار بالای بارندگیها در گیلان که بیش از چهار برابر کل کشور است، میزان آبهای سطحی در این استان هم بهشدت بالاست.
- دلیل دیگر هم به موضوع تحریمها مرتبط است؛ در ابتدای دهه هشتاد مقرر شده بود که بانک جهانی برای اجرای پروژه تصفیهخانههای هشت شهر ایران از جمله شهر رشت و بندرانزلی منابع مالی تامین کند اما این کار به خاطر تحریمهایی که دهه ۹۰ شروع شد و همچنان هم ادامه دارد، دچار مشکل شد بنابراین منابع کافی به آن نرسید و در واقع منابع اختصاص داده نشد.
- در بسیاری از شهرهای ایران زبالهها قابل دفن کردن است اما در استانهایی چون گیلان و مازندران قابل دفن کردن نیست، چون زباله شیرابه تولید میکند. زبالهها در صورت دفن، آبهای زیرزمینی را آلوده میکند و زمینهای کشاورزی را از وضعیت سوددهی خارج میکند، بنابراین موضوع زباله از یک سمت مشکل ایجاد کرده است و از سمت دیگر فاضلابهای صنعتی، کشاورزی و خانگی وارد محیط میشوند و رودخانهها را آلوده میکنند.
- مقصد این رودخانهها در گیلان، تالاب انزلی است و در حال حاضر مسیر حرکت تا تالاب انزلی و تالاب انزلی را به معنای واقعی آلوده کرده است.
- استان گیلان به دلیل نبود اعتبارات، جدی نگرفتن شبکه فاضلاب و تصفیهخانهها با پدیده پسماند و انواع فاضلابها مواجه شده است.
- عمق تالاب انزلی پیش از انقلاب بیش از 10 متر بود؛ پس از انقلاب، فاضلاب و همچنین ۱۱ رودخانهای که به سمت تالاب میروند و با خود گل و لای حمل میکنند منجر به ایجاد رسوب در آن شد.این رسوب، بیش از 10 متر و در دو دهه پیش به ۵ متر رسیده بود اما در حال حاضر عمق برخی نقاط تالاب به کمتر از نیم متر میرسد و در برخی نقاط هم اصلا عمقی وجود ندارد.
- این حدس که در صورت انجام نشدن اقدامات لازم برای نجات آن، تا سه سال دیگر تالابی وجود نخواهد داشت، طبیعی است.
- براساس گزارشی که من از بیمارستانهای شهرهای اطراف گرفتهام بیماریهای پوستی و سرطان گوارش در آنها گزارش شده است که عمدتا ناشی از تنفس ریزگردهای ناشی از فاضلاب است که در هنگام آفتاب با هر باد و نسیمی برمیخیزد و مساله ایجاد کرده است.
- اولویت اول من تالاب است چون برای تالاب دیگر فرصت نیست و اگر دیر بجنبیم ۷۰ گونه آبزیانی که به ۳۰ گونه رسیده است در سه سال آینده، همان میزان هم از بین خواهد رفت. همین دیروز از مسوولان وزرات جهاد خواستم که برای آبزیان تالاب، بانک ژن ایجاد کنند چون ممکن است دیگر اینچنین آبزیان و گونههای منحصر به فردی، وجود خارجی نداشته باشد.