به گزارش شهدای ایران، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا شامگاه سهشنبه، در نشستی خبری به مسائل بسیاری از جمله، جنگ جاری در غزه، اوکراین، تحولات در سوریه و خواست خود برای الحاق کانال پاناما، گرینلند و کانادا به آمریکا پرداخت.
او در ابتدای نشست خبری خود گفت که برای «پیوستن» کانال پاناما و گرینلند از فشار اقتصادی و نظامی استفاده خواهد کرد.
ترامپ در پاسخ به سوالی درباره خواست خود برای الحاق کانادا به آمریکا گفت که برای این اقدام «از فشار نظامی استفاده نخواهیم کرد، بلکه از فشار اقتصادی استفاده میکنیم.»
او مجددا با اشاره به مخالفت دانمارک برای الحاق گرینلند به آمریکا، مدعی شد: «دانمارک باید برای محافظت از جهان آزاد در برابر کشتیهای روسیه و چین، گرینلند را به آمریکا ملحق کند.»
ادعای ترامپ پیرامون «محافظت از جهان آزاد» درحالی است که اظهارات او درباره الحاق کانادا، کانال پاناما و گرینلند به آمریکا، توسط پسر او به «فهرست خرید» تشبیه شده و همه شهروندان مناطق مذکور با اظهارات ترامپ مخالفت کردهاند.
به باور نشریه آمریکایی «واشنگتنپست» اظهارات رئیسجمهور منتخب این کشور درخصوص گرینلند، کانادا و کانال پاناما که قصد دارد آنها را بخشی از ایالات متحده بداند، بهعنوان بخشی از سیاستی جهت «مقابله با روسیه و چین» است.
ترامپ در ادامه نشست خبری خود، همچنین با اشاره به «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه گفت: «او (اردوغان) دوست من است. از او خوشم میآید و برای من فرد محترمی است. به باور من، او نیز به من احترام میگذارد.»
او در ادامه به سوریه اشاره کرد و گفت: «ترکیه سوریه را تصرف کرده است. آنها به مدت 2 هزار سال بود که به دنبال کنترل سوریه بودند.»
ترامپ همچنین با اشاره به جنگ غزه، در اظهاراتی تهدیدآمیز گفت: «اگر تا پیش از مراسم تحلیف من اسرا (اسرای صهیونیست نزد حماس) آزاد نشوند، جهنم به پا خواهد شد. این اتفاق برای حماس خوب نخواهد بود. جهنم به پا خواهد شد.»
او در ادامه، برخلاف اظهارات پیشین خود که گفته بود ظرف «یک روز» به جنگ اوکراین پایان میدهد گفت: «امیدوارم ظرف 6 ماه جنگ اوکراین پایان یابد.»
ترامپ همچنین گفت: «نام خلیج مکزیک را به خلیج آمریکا تغییر خواهیم داد.»
او در ادامه اظهارات پیشین خود مجددا تأکید کرد: «علیه کانادا و مکزیک، تعرفههای سنگینی اعمال خواهم کرد.»
ترامپ در ۱۸ دسامبر گفت امکان گنجاندن کانادا در ایالات متحده بهعنوان پنجاه و یکمین ایالت را بررسی میکند و گفت چنین اقدامی میتواند هزینههای کاناداییها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
او همچنین پیشتر به شوخی، «جاستین ترودو» نخستوزیر کانادا را «فرماندار ایالت بزرگ کانادا» خطاب کرده بود، در حالی که جنجال بر سر احتمال اعمال تعرفه از سوی آمریکا بر کالاهای کانادایی پس از روی کار آمدن ترامپ وجود دارد. دولت کانادا در پاسخ گفت مصمم به دفاع از منافع این کشور، با توجه به اظهارات رئیسجمهور آینده ایالات متحده که کانادا را «ایالت آمریکایی» خوانده، است.
ترامپ در ۲۲ دسامبر هم گفت به دلیل تعرفههای بالا برای عبور از کانال پاناما، خواستار بازگرداندن سریع کانال پاناما به مالکیت آمریکا خواهد شد. این سیاستمدار تاکید کرد که کانال پاناما برای تجارت آمریکا و همچنین برای استقرار سریع نیروهای دریایی آمریکا در اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام حیاتی است. پس از آن، «خوزه رائول مولینو» رئیسجمهور پاناما این اظهارات او را مظهر جهل تاریخی فاحش خوانده بود.
همچنین ترامپ مالکیت گرینلند را برای ایالات متحده «ضروری مطلق» خواند. در همان روز، نخستوزیر گرینلند به سخنان ترامپ پاسخ داد و گفت گرینلند فروشی نیست و هرگز برای فروش نخواهد بود.
اظهارات دونالد ترامپ درباره احتمال تبدیل گرینلند، کانادا و کانال پاناما به بخشی از خاک ایالات متحده، بازتاب گستردهای در رسانههای جهانی داشت. این ایده که بیشتر شبیه به رؤیاهای ژئوپلیتیکی قرن نوزدهم به نظر میرسد، نهتنها باعث انتقادهای فراوانی شده، بلکه ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن هم مورد بحث قرار گرفته است.
این اظهارات ترامپ، اگرچه بیشتر شبیه به یک طرح بلندپروازانه است، اما میتواند نشاندهنده دیدگاه او درباره تقویت به اصطلاح «جایگاه جهانی» آمریکا باشد. این سیاست، با وجود مزایای بالقوهای که ممکن است از نظر اقتصادی و ژئوپلیتیکی برای واشنگتن داشته باشد، با چالشهای جدی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی روبهرو است. اما در نهایت، عملی شدن