شناسهٔ خبر: 70703783 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: اقتصاد نیوز | لینک خبر

اگر دارو گران نمی‌شد، چه اتفاقاتی می‌افتاد؟

اقتصادنیوز: شاید این روزها گذرتان به داروخانه‌ها افتاده باشد و دیده باشید داروهایی که تا همین چند روز پیش با قیمت‌های پایین‌تر عرضه می‌شدند، حالا چندبرابر گرا‌ن‌تر فروخته می‌شوند.

صاحب‌خبر -

به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه همشهری نوشت: داروخانه‌دارها هم از افزایش 50 تا 500درصدی این محصولات خبر می‌دهند؛ افزایشی که باعث رقم خوردن موجی از نگرانی شده است. اما این مسئله یک روی دیگر هم دارد؛ اینکه اگر دارو گران نمی‌شد، در آینده‌ای نزدیک کمبودهای بحرانی بسیاری از داروهای ساده گریبان نظام سلامت را می‌گرفت.

بررسی‌ها حاکی از آن است که صنعت دارویی کشور به‌دلیل قیمت‌های غیرواقعی و ارزان طی‌ سال‌های اخیر با چالش‌های عجیبی دست و پنجه نرم کرده، اما حالا در ایستگاه تعطیلی خطوط تولیدش قرار گرفته است. بسیاری از کارشناسان هشدار می‌دهند که اگر قیمت دارو اصلاح و منطقی نشود، بی‌شک این وضعیت بدتر هم خواهد شد. آن هم درحالی‌که در همین همسایگی ایران، یعنی کشورهای عراق و ترکیه، تولیدات شرکت‌های دارویی از سوی دولت‌ها به همان قیمتی خریداری می‌شود که برندهای اصلی قیمت‌گذاری کرده‌اند اما در ایران این قیمت حتی 10درصد قیمت واقعی این برندها هم نیست.

دلایل گرانی دارو

عباس کبریایی‌زاده، رئیس هیأت مدیره فدراسیون اقتصاد سلامت  زمانی که دولت تصمیم گرفت نرخ ارز نیمایی را از ۴۲ به ۶۵هزار تومان تغییر دهد، یک افزایش ۵۰درصدی در خدمات عمومی ازجمله کالاهای سلامت رخ داد. به تناسب باید تعرفه خدمات پزشکی، دارویی و تجهیزات پزشکی هم دیده می‌شد. اگر این تناسب رقم نمی‌خورد، هم کیفیت دارو کاهش پیدا می‌کرد و هم دسترسی بیماران به داروهای مورد نیازشان مختل می‌شد.

قیمت دارو در ایران بسیار ارزان است. آمپول دگزامتازون را به قیمت 290هزار تومان وارد می‌کنیم؛ درحالی‌که قیمت آن در داخل 19هزار تومان است. به تولیدکننده داخلی قیمت واقعی نداده‌اند؛ تولید صورت نگرفت و در نهایت مجبور به واردات 290هزار تومانی شده‌اند؛ این چه منطقی است؟

چندین سال است که درباره قیمت‌گذاری دارو بی‌انصافی رخ داده است. پوکه خالی برخی از آمپول‌ها 4هزار تومان است اما به داروی تزریقی آن قیمت 4500تومان داده‌اند. حتی اگر پوکه‌های خالی با هوا پر شوند هم با هزینه سنگین خطوط داروسازی، امکان تولید آن وجود ندارد.

قیمت برخی داروها چندین سال است که افزایشی نداشته و این یعنی تولید با ضررهای 200 تا 300 درصدی.

اگر دارو گران نمی‌شد چه اتفاقی می‌افتاد؟

احمد آتش‌هوش، رئیس انجمن وارد‌کنندگان دارو:قسمت اصلی و قیمت تمام‌شده داروی وارداتی از ارز ناشی می‌شود. براساس قانون بودجه سود گمرکی بر پایه نرخ تالار دوم(60 تا 70هزار تومان) محاسبه می‌شود. پیش‌تر براساس 500/28 بوده و هر قدر ارز گرا‌ن‌تر شود، کل کالاهای وارداتی ازجمله دارو هم افزایش گمرکی خواهند داشت. به همین دلیل اگر قیمت‌گذاری مناسب درباره داروها صورت نگیرد و مجبور به واردات شویم، هزینه‌های بسیار زیادی به نظام سلامت و بیماران وارد خواهد شد.

عباس کبریایی‌زاده، رئیس هیأت مدیره فدراسیون اقتصاد سلامت:اینکه بگوییم دارو گران شده یا افزایش قیمت رخ داده، درست نیست اکنون فقط قیمت‌گذاری عاقلانه رقم خورده است. سازمان غذا و دارو طی ماه‌های اخیر محاسبه کرده که قیمت بسیاری از داروها با هزینه‌های تولید آنها فاصله بسیار زیادی دارد. نباید دارویی که اکنون از 4500تومان به 19هزار تومان رسیده را ملاک قرار دهیم؛ آن را با دارویی مقایسه کنید که 290هزار تومان هزینه واردات دارد. 

زمانی که کمبودهای دارویی رخ می‌دهد، مردم نگران می‌شوند و استوک دارو در خانه را افزایش می‌دهند. نباید اجازه دهیم که خط تولید کارخانه‌های داروسازی تعطیل شوند چون جبران کمبودها و برگشت به شرایط عادی بسیار زمانبر است. آنها اگر در گذشته 3ورق در خانه نگه می‌داشتند، با اطلاع از کمبود این ذخیره را به 10ورق می‌رسانند و این یعنی به‌هم خوردن معادلات زنجیره تأمین. مثال مشخص این مسئله وارفارین است که به‌دلیل کمبودهایی که رخ داد، مجبور شدیم بیش از 5برابر نیاز بازار وارد کنیم اما شوک کمبود باعث شده که همچنان تراز تأمین مختل بماند.

محمد عبده‌زاده، رئیس هیأت‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران:98درصد تولید دارو در داخل کشور صورت می‌گیرد؛ اگر قیمت‌گذاری منطقی در این‌باره وجود نداشته باشد، با چالش‌های زیادی مواجه می‌شویم. طی سال‌های اخیر به‌دلیل روش‌های قیمت‌گذاری غلط بسیاری از داروها زیان‌ده شده‌اند و تولید آنها کاهش پیدا کرده است. ما نمی‌توانیم چنین شرایطی را ادامه دهیم؛ چون بسیاری از داروها هستند که واردات آنها به راحتی انجام نمی‌شود.

دلیلش هم تولیدکننده‌های محدود آن در جهان است. پس اگر تولید آن در کشور هم متوقف شود، دسترسی مردم به آنها مشکل می‌شود. روال بر این است که اگر تغییرات فاحش نرخ ارز وجود نداشته باشد، قیمت‌گذاری و اصلاح قیمت دارو یک‌بار در سال صورت گیرد؛ اما برخی داروهای تولید داخل در کشور وجود دارد که حدود 6، 5سال است، هیچ تغییر قیمتی نداشته‌اند و این باعث آسیب شده ‌است.

مجتبی بوربور، نایب‌رئیس وارد‌کنندگان دارو:

 بیش از 80درصد اصلاح قیمت برای داروهای تزریقی رقم خورده و سایر داروها همان مشکل اصلاح قیمت‌گذاری را دارند. آمپول‌ها حیاتی‌اند و باید تولید شوند. وزارت بهداشت متوجه شد که شرکت‌های تولیدکننده نمی‌توانند هزینه‌های تولید آنها را پرداخت کنند و به همین دلیل این افزایش قیمت رقم خورده‌است. نکته مهم این است که اگر در آمپول‌ها فقط آب بریزیم و تولید کنیم، قیمت پایه آنها حداقل بیش از 70 تا 80درصد قیمتی است که تاکنون این محصولات تولید می‌شدند. اصلاح قیمت‌ها غیر از گروه اشکال دارویی تزریقی، برای داروهایی رقم خورده که ارز ماده اولیه آنها از 45 به 66هزار تومان تغییر کرده‌است؛ داروهایی که تحت لیسانس خارجی‌اند، اما حتی این اصلاح قیمت هم تولید را برای تولیدکنندگان آنها به‌صرفه نکرده‌است.

دولت چه می‌کند؟

اوایل هفته جاری بود که محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت از افزایش قیمت دارو به‌دلیل نوسانات نرخ ارز خبر داد و گفت: دولت مابه‌التفاوت تغییرات نرخ ارز را به‌منظور جلوگیری از افزایش پرداخت جیب مردم به بیمه‌ها پرداخت می‌کند.  اما سؤال اینجاست که چرا طی روزهای اخیر مردم مجبور به پرداخت این افزایش هزینه‌ها شده‌اند و از چه زمانی قرار است این حمایت‌ها صورت بگیرد؟ عبده‌زاده، رئیس هیأت‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران دراین‌باره می‌گوید: «سازمان‌های بیمه‌گر ازجمله سازمان تامین اجتماعی و بیمه سلامت منتظر ابلاغ کتبی از سازمان غذا و دارو هستند و افزایش قیمت‌ها را پوشش خواهند داد. سازمان غذا و دارو هم این اصلاح را به شکل سامانه‌ای ابلاغ کرده اما به شکل غیرسامانه‌ای تا چند روز دیگر ابلاغ خواهد کرد.» به تأکید او، تغییر قیمت دارو و کالاهای سلامت در سامانه وزارت بهداشت انجام می‌شود و تمام داروخانه‌ها و بیمه‌ها آن را می‌بینند. پوشش بیمه‌ای هم پس از ابلاغ سازمان غذا و دارو در سامانه لحاظ خواهد شد.