به چالش کشیدن سامانههای پدافند هوایی صهیونیستها
چندینماه است که آمریکا و متحدانش با هدف قرار دادن مواضع ارتش یمن، سعی دارند حمایت این کشور از فلسطینیان در درگیری با رژیم صهیونیستی را متوقف کنند؛ اما ارتش یمن به یک نیروی نظامی قدرتمند با فناوریهای پیشرفته تبدیل شده است که سامانههای پدافند هوایی صهیونیستها را به چالش میکشد.
با وجود صدها حمله آمریکا و متحدانش و اعزام ناوگان نیروی دریایی ایالات متحده به دریای سرخ، ارتش یمن همچنان به عملیاتهای خود در این منطقه ادامه داده و به مواضع رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی حمله موشکی انجام میدهد.
ارتش یمن مسیر تجاری کشتیهای وابسته به رژیم صهیونیستی و متحدانش را در دریای سرخ ناامن کرده و میلیاردها دلار خسارت به آنها وارد کرده است. انصارالله یمن اعلام کرده است که تا وقتی رژیم صهیونیستی به جنایات خود در غزه پایان نداده، این حملات ادامه خواهد داشت.
به گزارش برخی رسانههای آمریکایی، یک ائتلاف نظامی به رهبری واشنگتن تاکنون با حدود ۴۵۰ پهپاد یمنی مقابله کرده و سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا میگوید واشنگتن سعی دارد با استفاده از فشارهای دیپلماتیک و تحریمهای اقتصادی، توان دستیابی ارتش یمن به تسلیحات و مهمات را محدود کند.
با این وجود، مسیرهای کشتیرانی تجاری در دریای سرخ همچنان مسدود هستند و چندی پیش هم موشکهای ارتش یمن از سامانههای پدافند هوایی رژیم صهیونیستی عبور کردند. در مقابل، ارتش ایالات متحده در شامگاه شنبه به وقت محلی به مواضع ارتش یمن حمله کرد.
انصارالله یمن تقریبا به مدت یک دهه در برابر حملات عربستان مقاومت کرده و به یک نیروی پیشرفته تبدیل شده که میتواند زیرساختهای نفتی عربستان و مواضع رژیم صهیونیستی را هدف قرار دهد.
«محمد الباشا» تحلیلگر امنیتی امور غرب آسیا مستقر در ایالات متحده با اشاره به پیشرفت چشمگیری که انصارالله یمن در دو دهه گذشته داشته، گفت: «در سال ۲۰۰۴، آنها یک گروه محاصرهشده در کوهها بودند... اما اکنون حاملهای نفتی ایالات متحده را با پهپادها و موشکهای خود تعقیب و از فاصله ۲۰۰۰ کیلومتری، به مرکز اسرائیل حمله میکنند.»
«یوئل گزانسکی» کارشناس سابق شورای امنیت داخلی رژیم صهیونیستی با اشاره به تابآوری بالا و روحیه از خودگذشتگی نیروهای ارتش یمن، اذعان میکند که هیچ قدرت بازدارندهای در برابر نیروهای انصارالله یمن وجود ندارد و مهار آنها ممکن نیست.
والاستریت ژورنال با طرح این ادعا که ایران از ارتش یمن حمایت تسلیحاتی به عمل میآورد، گزارش داد که مقامات آمریکایی در ماههای اخیر نگران دستیابی انصارالله یمن به فناوری موشکی و پهپادی پیشرفته ایران هستند.
ایران این اتهامات را که بارها از سوی مقامهای غربی تکرار شدهاند، رد کرده است.
مقامات آمریکایی همچنین مدعی هستند که روسیه در هدفگیری کشتیها در دریای سرخ به ارتش یمن کمک کرده و در آینده هم قصد دارد برای ارتش یمن موشکهای ضدکشتی ارسال کند.
به گزارش رسانه آمریکایی، کارشناسان مدعی هستند که ارتش یمن در روز شنبه یک نوع موشک بالستیک ساخت ایران با سر جنگی مانورپذیر را شلیک کرده و ارتش رژیم اشغالگر هنوز نمیداند که این موشک چگونه از سامانههای پدافند هوایی گرانقیمت این رژیم عبور کرده است.
تاکتیک انصارالله در حملات پهپادی
انصارالله پیشرفت قابلتوجهی در جنگ پهپادی کرده است و برنامههای آنها در این راستا دو ویژگی خاص دارد. ویژگی اول حملات دوربرد است. یمنیها در توسعه توانمندیهای پهپادی خود اولویت ویژهای روی دوربرد بودن پهپادها دارند و این موضوع در توسعه توانمندی موشکی آنها نیز کاملا قابل مشاهده است و همانطور که میبینیم برد موشکهای آنها از ۲۵۰ و ۴۰۰ کیلومتر در سال ۲۰۱۵ آغاز شد و با موشکهای برکان در سال ۲۰۱۶ به ۸۰۰ کیلومتر رسید و در سال ۲۰۲۳ نیز موشک بالستیک عقیل با برد بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر رونمایی شد.
البته در سال ۲۰۱۹ انصارالله موشک برکان ۳ با برد ۱۲۰۰ کیلومتری خود را آزمایش کرده بود، ولی یک موشک بالستیک دیگر انصارالله در جریان عملیات طوفان الاقصی مورد استفاده قرار گرفته که احتمالا بین ۱۳۵۰ تا ۱۹۰۰ کیلومتر برد دارد و کلاهک انفجاری آن بالغ بر یک تن است.
موشکهای کروز از جمله موشک قدس با برد بیش از ۱۶۵۰ کیلومتر از دیگر توانمندیهای موشکی انصارالله است که انجام حملات دقیق در مسافت دور را ممکن میکند. این موشک قادر است در ارتفاعات پایین پرواز کند تا توسط رادار شناسایی و منهدم نشود.
تنوع حملات تاکتیک غیر قابل شکست
دومین ویژگی اساسی برنامه موشکی و پهپادی نیروهای یمنی تنوع تولیدات هجومی در عرصه هوایی است که قدرت مانور تاکتیکی بیشتری را به آنها میدهد. استفاده از سلاحهای متنوع و مشترک یک روش مبارزاتی است که در چارچوب ادغام تسلیحات مختلف برای تکامل این سلاحها به کار گرفته میشود. بهعنوان مثال نیروهای یمنی از پهپادها برای حمله به سامانههای راداری قبل از انجام یک حمله بزرگ استفاده میکنند و سپس حملات با موشکهای بالستیک و کروز انجام میشود تا سامانههای دفاع موشکی با وجود تنوع در تاکتیک هر کدام از این تسلیحات، قدرت رهگیری آنها را نداشته باشند. در چنین عملیاتی میتوان از یک تیم سوم نیز استفاده کرد که مأموریت رصد و بررسی آثار ضربه احتمالی به تجهیزات دشمن را عهدهدار هستند.
قدرت موشکی یمن شکستناپذیر است
جیمز راجرز، استاد مطالعات جنگی دانشگاه جنوب دانمارک میگوید که حملات مشترک و متنوع برای شکست دادن سیستمهای دفاعی پیشرفته دشمن صورت میگیرد و گرچه امکان موفقیت در مقابل این حملات در گذشته وجود داشت؛ اما با پیشرفته شدن پهپادهایی که برخی طرفهای بینالمللی نظیر نیروهای مسلح یمنی و حزبالله به آن دست پیدا کردهاند و قدرت بازتولید یا ایجاد ابتکار و تنوع در تولید آنها را نیز دارند، مقابله با این روش جنگی اگر نگوییم غیرممکن، باید گفت بسیار مشکل شده است.
این یکی از مهمترین عواملی بود که باعث شد انصارالله از همان ابتدا روی توسعه نیروی پهپادی خود متمرکز شود و تکنولوژیهای خود را در این زمینه گسترش دهد.
واردات و تولید تکنولوژی پهپادی تقریبا ارزانقیمت و سهلالوصول است و در جنگهای نامتقارن به چالشی جدی برای جنگندهها تبدیل شده است.
راجرز تأکید کرد که با آغاز سال ۲۰۴۰ جریانهای مثل انصارالله یمن و حزبالله لبنان میتوانند پهپادهای خود را با استفاده از هوش مصنوعی کاملا اتوماتیک کنند و این موضوع تهدیدات پهپادی را جدیتر کرده و علاوه بر پهپادهای هوایی زمینه را برای پهپادهای زمینی و دریایی فراهم میکند.
پیشبینی رهبر انقلاب درباره آینده مقاومت یمن
رهبر معظم انقلاب در سال 1397، درحالیکه مردم یمن با مشکلات شدید و حملات گسترده از سوی ائتلاف سعودی و متحدانش روبهرو بودند، در سخنانی، نوید پیروزی نهایی را به مردم یمن دادند. ایشان در آن زمان فرمودند: «امروز مردم یمن سختترین شکنجهها را دارند از ناحیه دولت سعودی و همراهانش و آمریکا -پشتیبانش- تحمل میکنند لکن بدانید قطعا ملّت یمن و انصارالله پیروز خواهند شد؛ آنها شکست نمیخورند... تنها راه، مقاومت است و آن چیزی که امروز آمریکا را و متحدینش را دستپاچه کرده که به حرفهای یاوه متوسل میشوند، به کارهای غلط متوسل میشوند، ایستادگی ملتهای مسلمان است و این ایستادگی نتیجه خواهد داد.»
یک سال پس از این بیانات رهبر انقلاب، معادلات منطقه بهطور چشمگیری تغییر کرد؛ یمنیها با اتکا به ماهیت مقاومت که همواره بر آن معتقد بودند، به جایگاه دیگری ارتقا یافتند و بهطور حیرتانگیزی توانستند به تأسیسات نفتی آرامکو عربستان سعودی حمله کنند. این عملیات که از لحاظ نظامی و استراتژیک، نقطه عطفی در جنگ یمن بود، بهطور حیرتآوری قدرت و توانمندی بالای نظامی یمن را در برابر ائتلاف سعودی به اثبات رساند.
درحالیکه عربستان سعودی و متحدانش در گذشته تلاش داشتند تا از طریق حملات هوایی و محاصرههای اقتصادی فشارهای زیادی به یمن وارد کنند، اکنون یمن توانسته است با استفاده از موشکها و پهپادهای پیشرفته، نهتنها به تأسیسات حیاتی دشمنان خود حمله کند، بلکه عملا به یک تهدید مستقیم برای حضور نظامی آمریکا و اسرائیل در منطقه تبدیل شود.
امروز، حدود 6 سال پس از آن بیانات رهبر معظم انقلاب و پس از یک دوره تهاجم شدید، یمن به نقطهای رسیده که تواناییهای نظامی آن به شکلی قابلتوجه ارتقا یافته است و اکنون قادر به هدفگیری تأسیسات حساس و استراتژیک دشمنان خود در منطقه، از جمله حمله به ناوهای هواپیمابر آمریکایی و اراضی اشغالی فلسطین هستند.