به گزارش اقتصادنیوز، اوراسیا ریویو با انتشار یادداشتی مدعی شد، در شرایط کنونی سه جبهه مقاومت بر فعل و انفعالهای خود متمرکز است، حماس احتمالا در آستانه برقراری آتش بس با اسرائیل قرار دارد، حزبالله به واسطه آتش بس با تلآویو بر مانورهای داخلی متمرکز شده و همزمان سوریه با سقوط دولت بشار اسد، از کنترل خارج و در اختیار گروهی موسوم به تحریرالشام قرار گرفته است. در شرایط کنونی یکی از جبهه فعال علیه اسرائیل؛ جبهه یمن است و حوثیها به عنوان نزدیکترین متحدان ایران رویارویی این بازیگر قرار گرفته و به حملاتشان ادامه میدهند.
تنها جبهه ای که متوقف نشد
به ادعای این نشریه، اگرچه حوثیها به لحاظ جغرافیایی با اسرائیل فاصله دارند، اما به ادعای ناظران قدرتمندترین جبهه در برابر این بازیگر قلمداد میشوند. پس از حمله 7 اکتبر حماس به اسرائیل، فعل و انفعالهای منطقه واقعیتی را عریان کرد؛ واقعیتی حول این محور که حوثیها یکی از هفت جبههای خواهند بود که به راحتی آرام نخواهد گرفت.
از همان بازه زمانی حوثیها پرتاب هواپیماهای بدون سرنشین و موشکهای بالستیک را در فاصله بیش از 2000 کیلومتری یمن به سمت اسرائیل آغاز کردند. آنها تاکنون حدود 200 پرتابه پرتاب کردند که برخی از آن قبل از رسیدن به هدف رهگیری شدهاند.
با این حال، بیش از 20 پرتابه توانسته پدافند هوایی اسرائیل را دور بزنند، به عنوان نمونه 21 دسامبر یکی از موشکها در زمین بازی وسط یافا منفجر شد اما تلفاتی نداشت. در پاسخ، جنگندههای نیروی هوایی اسرائیل تأسیسات حوثیها در صنعا، پایتخت یمن را هدف قرار دادند. اخیراً سه بندر حوثیها همراه با زیرساختهای انرژی منطقه مورد حمله قرار گرفتهاند. همزمان رسانهها در یمن گزارش دادهاند که بسیاری از نقاط در صنعا و شهر بندری حدیده برق خود را از دست داده و خاموش شدهاند.
با این همه عبدالمالک الحوثی، رهبر حوثیها اعلام کرده که پرتاب موشکها از جانب این گروه ادامه دارد. یکی از دو موشکی که 25 دسامبر وارد حریم هوایی اسرائیل شد موجب شد تا پروازهای فرودگاه بن گوریون به طور موقت متوقف شود. در همین حال، یحیی سریع، سخنگوی ارتش حوثیها اعلام کرده که تجاوزات اسرائیل یمن و مردم این کشور را از انجام وظیفه دینی و اخلاقیشان در واکنش به کشتارها در نوار غزه منصرف نخواهد کرد.
اوراسیا ریویو در ادامه مدعی شد، حوثیها پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی در سال 1918، به واسطه تعریف ساختارهایی جداگانه در شمال و جنوب یمن درگیر جنگهای داخلی شدند؛ رویاروییهایی که بازیگران منطقهای در آغازش مشارکتی فعال داشتند. تنها در سال 1990 بود که ساختار شمال و جنوب موافقت کردند به عنوان جمهوری متحد یمن تحت ریاست علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری پیشین متحد شوند.
صالح فاقد محبوبیت جهانی بود و دیری نپایید که حوثیها او را به فساد و حمایت عربستان سعودی و ایالات متحده متهم کردند و به عنوان یک جنبش مخالف تحت رهبری حسین الحوثی فعالیتشان را آغاز کردند.
حوثیها، از مبارزه در داخل تا رویارویی با اسرائیل
صالح در سال 2011 قربانی بهار عربی شد. او با اکراه از ریاست جمهوری انصراف داد. ارتش یمن، از جمله نیروی هوایی این کشور، تا حد زیادی به او وفادار ماند. او در تلاش برای بازگشت به قدرت، با حوثیها، رقبای پیشینش متحد شد. در نتیجه، این گروه با پشتیبانی ارتش یمن در سپتامبر 2014، بر نیروهای دولتی غلبه کرد و مناطق وسیعی از غرب یمن را تحت کنترل گرفتند و در نهایت پایتخت، صنعا را تصرف کردند.
ریاض که نگران گسترش نفوذ و قدرت ایران در شبه جزیره عربستان بود، در مارس 2015 برای شکست حوثیها مداخله کرد، در همان بازه زمانی گروهی مدعی شدند که ایران در قامت حامی مستشاری در کنار حوثیها قرار گرفت. در نتیجه روابط حوثیها و ایران به زودی تغییر کرد. از آنجایی که ایران به حوثیها در مبارزه داخلی برای قدرت کمک کرد، به سرعت به یکی از متحدان جدی تهران در منطقه تبدیل شدند.
با شروع درگیری اسرائیل و غزه، نقش حوثیها تقویت شد. 31 اکتبر، این گروه برای همصدایی با حماس، عملاً به اسرائیل اعلام جنگ کردند. متعاقباً حوثیها هم از طریق هوا و هم از دریا به این بازیگر را هدف قرار دادند.
تنگه باب المندب یک گذرگاه دریایی استراتژیک در کنار دریای سرخ است که آن را به خلیج عدن متصل میکند. این تنگه از سمت شرق توسط خط ساحلی تحت کنترل حوثیها قرار دارد. حوثیها با ادعای هدف قرار دادن کشتیهایی که مستقیماً به اسرائیل متصل هستند، حمله به کشتیهای عبوری از تنگه را آغاز کردند.
در این میان، به واسطه اشتباههای اطلاعاتی، کشتیهایی که ارتباط آنها با اسرائیل پیرامونی بود یا اصلا رابطهای میانشان وجود نداشت هدف قرار گرفتند، در نتیجه دریای سرخ و باب المندب از کار افتاد. در این میان حملات هوایی ایالات متحده و بریتانیا و همچنین نیروی هوایی اقدامی است برای متوقف کردن حوثیها؛ گروهی که به ادعای رسانهها کشتیرانی بینالمللی و تجارت جهانی را دچار اختلال کردهاند.
این حملات مسیرهای تجاری دریایی را مختل کرده و باعث ضررهای قابل توجهی برای کانال سوئز شده و بر اقتصاد مصر تأثیر منفی گذاشته است. قطعنامه 2722 شورای امنیت سازمان ملل متحد که در ژانویه 2024 به تصویب رسید، حملات حوثیها به کشتیرانی را محکوم کرد و به آنها دستور توقف داد. این قطعنامه توسط ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه حمایت شد، اما روسیه و چین بدان رای ممتنع دادند.
ناظران می گویند بعید است که کارزار هوایی-دریایی غرب علیه حوثیها بتواند این گروه را مهار کند. در حال حاضر حوثیها به عنوان متحدان ایران شناخته میشوند اما دستور کار خود را دارند؛ یعنی تسلط بر بخشهای دیگر یمن تحت کنترل دولت و سپس فتح منطقه جنوبی که در حال حاضر توسط شورای انتقالی جنوبی اداره میشود و جدا شده و استقلال خود را اعلام کرده است. از همین رو ناظران می گویند مبارزه گسترده درون یمن در پیش خواهد بود.
∎